Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Γιατί μας αρέσει

Σεξ: Γιατί μας αρέσει

Σεξ: Σου αρέσει το σεξ; Αν η απάντησή σου είναι ναι, τότε δεν είσαι μόνος. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι το σεξ είναι κυρίως μια απολαυστική εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους. Γιατί όμως μας αρέσει τόσο; 

Οι λόγοι είναι πολλοί, καθώς πολλά συμβαίνουν στο μυαλό και το σώμα κατά τη σεξουαλική πράξη. Μία σειρά αισθημάτων, που συνδέονται με φυσικές και συναισθηματικές καταστάσεις, εξηγούν το φαινόμενο της σεξουαλικής απόλαυσης. Τα 4 στάδια του επονομαζόμενου σεξουαλικού κύκλου περιλαμβάνουν:

  • Την έκσταση, κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη μυϊκή τάση, επιτάχυνση του καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού, ερυθρότητα στο δέρμα, διέγερση της θηλής και άλλων οργάνων του σώματος, όπως προφανώς τα γενετικά όργανα.

  • Το “πλατό”, όπου σε αυτό το στάδιο εντείνονται έτη περεταίρω οι σωματικές διεγέρσεις του προηγούμενου σταδίου, ενώ παρατηρείται ειδικά πρήξιμο και αλλαγή χρώματος στα τοιχώματα της γυναικείας κλειτορίδας, καθώς και στους ανδρικούς όρχεις. Πιθανά να παρατηρηθούν και σπασμοί στα χέρια, στα πόδια ή ακόμα και στο πρόσωπο.

  • Ο οργασμός, ο οποίος είναι ένα υπέροχο στάδιο, στο οποίο παρατηρούνται αντανακλαστικές μυϊκές συσπάσεις σε όλο το σώμα. Επιπλέον, η ένταση της κυκλοφορίας του αίματος, του αναπνευστικού και καρδιακού ρυθμού κλιμακώνουν, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται πολύ γρήγορα η κατανάλωση οξυγόνου. Το στάδιο αυτό ολοκληρώνεται με απότομη και έντονη έκλυση σεξουαλικής έντασης με ρυθμικούς μυϊκούς σπασμούς στο γυναικείο κόλπο και εκσπερμάτωση για τον άνδρα. Η γυναίκα μπορεί να βιώνει πολλαπλούς οργασμούς, ενώ για τον άνδρα είναι απαραίτητο να διαμεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ των οργασμών.

  • Η χαλάρωση, όπου κατ’ αυτό το στάδιο το σώμα επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία σταδιακά με τα πρησμένα μέλη να αποκτούν ξανά το σύνηθες μέγεθος και χρώμα. Συνήθως επέρχεται μία αίσθηση ευρωστίας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως ορισμένα μέρη του εγκεφάλου συνδέονται με την απόλαυση και ενεργοποιούνται επιπλέον με την κατανάλωση τροφής, ναρκωτικών ή με τη σεξουαλική πράξη. Όταν κάνουμε σεξ τα προαναφερθέντα σωματικά συμπτώματα στέλνουν μέσω του νευρικού συστήματος, σήματα στον εγκέφαλο, που έχουν ως αποτέλεσμα χημικές αντιδράσεις, που μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ρυθμική φύση του σεξ δημιουργεί μια φυσική και ψυχική λούπα απόλαυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παθήσεις που ενεργοποιούνται λόγω αποχής από το σεξ

Συστήστε τις ψυχές όχι μόνο τα σώματα

Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και η ανάγκη για κατανόηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πατήστε το κουμπί της σεξουαλικής σας επαναφοράς

Σεξ επανεκκίνηση: Όποιος και αν είναι ο λόγος, μερικές φορές αυτό που χρειάζεστε είναι να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς. Όπως όλα τα άλλα στη ζωή μας, το σεξ είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε και να αναπτυχθούμε και να το κάνουμε όλο και καλύτερο καθώς το σώμα, η ζωή και τα γούστα μας μεταμορφώνονται.

Τι οδηγεί σε "σεξουαλική ξηρασία" την σχέση σας;

Χαμηλή libido: Ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα ή ακόμα και μία μυρωδιά και ο εγκέφαλός μας τρελαίνεται, μέχρι να κατακτηθεί το αντικείμενο του πόθου μας, ξανά και ξανά. Και αυτό συνήθως κρατάει κάποιο καιρό, πολλές φορές κρατάει και αρκετό καιρό.

Sex tips για καλύτερο σεξ και μεγαλύτερη απόλαυση

Σεξ: Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την Jamea, οι άνθρωποι που είναι περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες γενικά τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα με τον/την σύντροφό σας.

Τι είναι ο φετιχισμός και πώς συνυπάρχει σε μία υγιή σεξουαλική σχέση;

Σεξ φετίχ: Ο φετιχισμός είναι τυπικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Ωστόσο, η φετιχιστική διέγερση μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα όταν παρεμβαίνει στην κανονική σεξουαλική ή κοινωνική λειτουργία ή όταν η σεξουαλική διέγερση είναι αδύνατη χωρίς το αντικείμενο φετίχ.

Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος που σχετίζεται με τον αυνανισμό

Άγχος Αυνανισμός: Το άγχος από τον αυνανισμό μπορεί να πηγάζει από την ενοχή. Τα αισθήματα ενοχής γύρω από τον αυνανισμό μπορεί να συνδέονται με πνευματικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές απόψεις, που θεωρούν τον αυνανισμό ως ανήθικο ή «βρώμικο».

Η αριστερά υποστηρίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να αναθέτουν τη διδασκαλία των παιδιών για το σεξ σε εντελώς αγνώστους ειδικούς

Τα σχολεία έχουν ξεπεράσει τα αρχικά όρια της «σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» για να ρωτήσουν τα παιδιά μας για προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή τους, κάνοντάς τα να φαίνονται ότι οι νέοι έφηβοι, ακόμη και τα παιδιά θα έπρεπε να κάνουν σεξ. Αυτή η απαίσια άσκηση έχει διαρκέσει αρκετά.