Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σε ποιες ομάδες το σεξ είναι παράγοντας κινδύνου για μετάδοση mpox;

Σε ποιες ομάδες το σεξ είναι παράγοντας κινδύνου για μετάδοση mpox;

Οι αριθμοί κρουσμάτων Mpox έχουν μειωθεί δραματικά από την κορύφωση του περασμένου έτους, αν και εξακολουθούν να αναφέρονται σποραδικά μικρές εξάρσεις.

Η σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να είναι η πιο κοινή οδός μετάδοσης του mpox (πρώην ευλογιάς των πιθήκων) ακόμη και μεταξύ ατόμων που δεν αναφέρουν σεξ μεταξύ ανδρών, αλλά ορισμένες περιπτώσεις οικιακής μετάδοσης αναφέρθηκαν σε μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη. Μια δεύτερη έκθεση διαπίστωσε ότι η μόλυνση είναι ασυνήθιστη μεταξύ των παιδιών εκτός Αφρικής.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εντόπισε τα πρώτα κρούσματα σε μια νέα παγκόσμια επιδημία mpox τον Μάιο του 2022. Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, το UKHSA έχει εντοπίσει 3805 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα στο ΗΒ. Σε όλο τον κόσμο, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 91.000 κρούσματα, με αποτέλεσμα 157 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι αριθμοί κρουσμάτων Mpox έχουν μειωθεί δραματικά από την κορύφωση του περασμένου έτους, αν και εξακολουθούν να αναφέρονται σποραδικά μικρές εξάρσεις.

Οι ειδικοί αποδίδουν την πτώση σε συνδυασμό αλλαγής συμπεριφοράς, φυσικής ανοσίας μετά τη μόλυνση και εμβολιασμού. Η παγκόσμια επιδημία mpox έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες, κάτι που διαφέρει από το ιστορικό πρότυπο στην κεντρική και δυτική Αφρική. Σε διάφορες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πάνω από το 90% των περιπτώσεων ήταν μεταξύ ανδρών cisgender, οι περισσότεροι από τους οποίους ανέφεραν σεξ με άλλους άνδρες, συχνά συμπεριλαμβανομένου σεξ με πολλούς συντρόφους ή σε ομαδικές σεξουαλικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, ορισμένα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί μεταξύ γυναικών και ετεροφυλόφιλων ανδρών, και κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ένα αυξανόμενο ποσοστό αναφορών περιπτώσεων στερούνταν πληροφοριών σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες κινδύνου έκθεσης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι χαρακτήρισε περιπτώσεις mpox μεταξύ cisgender και transgender γυναικών και μη δυαδικών ατόμων σε 15 χώρες.

Mpox μεταξύ ενηλίκων

Όπως περιγράφηκε πρόσφατα στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας, ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και διάφορα τμήματα υγείας πόλεων και πολιτειών στόχευσαν να χαρακτηρίσουν περιπτώσεις mpox μεταξύ ενηλίκων χωρίς αναφερόμενη σεξουαλική επαφή άνδρα με άνδρα. Περίπου το 30% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ πληρούσαν αυτά τα κριτήρια ή είχαν ελλείποντα δεδομένα έκθεσης.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, οι ερευνητές εντόπισαν 122 άτομα με mpox, ηλικίας 18 ετών και άνω, από έξι δικαιοδοσίες (Νέα Υόρκη και Σαν Ντιέγκο και πολιτείες Καλιφόρνια, Τζόρτζια, Λουιζιάνα και Πενσυλβάνια) που δεν ανέφεραν από άνδρα σε άνδρα σεξ κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή έλειπαν δεδομένα έκθεσης. Αυτές οι δικαιοδοσίες αντιπροσώπευαν το 13% όλων των περιπτώσεων mpox που αναφέρθηκαν στο CDC κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτές οι περιπτώσεις εξετάστηκαν σε μεγαλύτερο βάθος και έγινε επαφή με ένα υποσύνολο ατόμων για συνεντεύξεις.

Μετά από περαιτέρω εξέταση, εντοπίστηκαν 52 άτομα που δεν ανέφεραν σεξουαλική επαφή άνδρα με άνδρα ή για τα οποία δεν μπορούσε να αποκλειστεί τέτοια επαφή. Η διάμεση ηλικία αυτής της υποομάδας ήταν τα 36 έτη. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) ήταν cisgender άνδρες, το 29% ήταν cisgender γυναίκες και το 6% ήταν transgender γυναίκες. Οι μισοί ήταν μαύροι, το 33% ήταν Ισπανόφωνοι και το 10% ήταν λευκοί. Μεταξύ των 45 ατόμων με γνωστό σεξουαλικό προσανατολισμό, το 67% ήταν ετεροφυλόφιλοι, το 16% ήταν ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες και το 13% ήταν αμφιφυλόφιλοι. Από τα 32 άτομα των οποίων η κατάσταση ήταν γνωστή, το 25% ζούσε με HIV.

Από τα 30 άτομα με δεδομένα εμβολιασμού mpox, τρία είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου MVA-BN (πωλείται ως Imvanex στην Ευρώπη και Jynneos στις ΗΠΑ). Σε αυτήν την ομάδα των 52 ατόμων, 14 (27%) είχαν γνωστή έκθεση σε άτομο με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη mpox, συμπεριλαμβανομένων οκτώ που ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα ή άλλη στενή στενή επαφή και έξι που ανέφεραν οικιακή επαφή.

Υπήρχε ένα αναγνωρισμένο οικιακό σύμπλεγμα στο οποίο ο ασθενής δείκτης, ένας άνδρας cisgender, προφανώς εκτέθηκε σε mpox αφού κρατήθηκε στη φυλακή με ένα άτομο που είχε χαρακτηριστικές βλάβες mpox. Αυτό το άτομο, που εμφάνισε συμπτώματα την ημέρα μετά την αποφυλάκισή του, έκανε σεξ με τη σύντροφό του, η οποία εμφάνισε συμπτώματα μια εβδομάδα αργότερα. Το ζευγάρι μοιράστηκε το σπίτι του με μια άλλη γυναίκα και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, τα οποία προσβλήθηκαν επίσης από mpox.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα παραμένει μια σημαντική οδός έκθεσης σε mpox μεταξύ των ασθενών που δεν αναφέρουν σεξουαλική επαφή άνδρα με άνδρα», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Ωστόσο, αναφέρθηκαν και άλλοι τρόποι μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένης της οικιακής μετάδοσης».

«Η αποστολή μηνυμάτων για μη μολυσμένα άτομα που μοιράζονται ή επισκέπτονται έναν χώρο διαβίωσης όπου διαμένει ένα άτομο με mpox θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί έμφαση στη διατήρηση της επαρκούς υγιεινής των χεριών. τήρηση των οδηγιών καθαρισμού και απολύμανσης του σπιτιού· και αποφεύγοντας να αγγίζετε πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες ή να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως κλινοσκεπάσματα, ρούχα, πετσέτες ή σκεύη», συμβουλεύουν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα mpox δεν αποτελούν πια κίνδυνο

Βρετανική μελέτη για τη μεγαλύτερη ακρίβεια των μαθηματικών μοντέλων στα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

mpox ΠΟΥ: Δεν είναι πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι ιδανικές στασεις σεξ που δεν είναι επίπονες για τους μυς;

Σεξ στάσεις: Η διατήρηση μιας ενεργούς σεξουαλικής ζωής είναι μια σημαντική πτυχή της συνολικής ευεξίας, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε μυϊκές καταπονήσεις και τραβήγματα που μπορεί να προκύψουν από άβολες ή επίπονες στάσεις.

Συμβουλές σεξ για ένα ξεχωριστό ραντεβού

Sex tips: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να ενισχύσετε την οικειότητα και την απόλαυση του ιδιαίτερου ραντεβού σας, δημιουργώντας αναμνήσεις και ενισχύοντας τη σύνδεσή σας με τον σύντροφό σας.

Τα οφέλη μιας γεμάτης σεξουαλικής ζωής που συχνά παραβλέπουμε

Με την υιοθέτηση μιας πιο ολιστικής άποψης για το σεξ, γίνεται σαφές ότι δεν αφορά μόνο την ίδια τη σωματική πράξη, αλλά και τη δημιουργία μιας βαθύτερης σχέσης με τον εαυτό του και τον σύντροφό του.

Close Icon