Σεξουαλική Υγεία

ΠΟΥ: Το καλό σεξ μπορεί να είναι ασφαλέστερο σεξ

ΠΟΥ: Το καλό σεξ μπορεί να είναι ασφαλέστερο σεξ

ΠΟΥ: Παγκοσμίως, ένα εκατομμύριο σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις αποκτώνται κάθε μέρα, η πλειονότητα χωρίς συμπτώματα. 

Η εκπαίδευση των ανθρώπων για την επίτευξη σεξουαλικής ευχαρίστησης μπορεί να βοηθήσει στην πώληση μηνυμάτων ασφαλούς σεξ, λένε ερευνητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα προγράμματα που χρησιμοποιούν αυτή την προσέγγιση βελτιώνουν τη χρήση προφυλακτικών περισσότερο από εκείνα που εστιάζουν μόνο στους κινδύνους του σεξ χωρίς προστασία, σύμφωνα με τη μελέτη τους. Λένε ότι η απόλαυση – παρά ο φόβος – είναι ένα υγιές κίνητρο.

Το σεξ μπορεί να είναι ασφαλές αλλά και ευχάριστο, σύμφωνα με έναν από τους συν-συγγραφείς του ερευνητικού έργου. Δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων, ωστόσο πολλά προγράμματα δεν αντιμετωπίζουν έναν από τους θεμελιώδεις λόγους που πολλοί άνθρωποι κάνουν σεξ – το να νιώθουν καλά.

Η Anne Philpott, επαγγελματίας δημόσιας υγείας, ίδρυσε το The Pleasure Project – την ομάδα που συνεργάστηκε με την ομάδα του ΠΟΥ- το 2004, ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης των “ατελείωτων συναντήσεων Aids όπου κανείς δεν μιλούσε για τα κίνητρα των ανθρώπων για σεξ”. Η ευχαρίστηση είναι αναμφισβήτητα ο πιο ισχυρός κινητήριος παράγοντας για να κάνετε σεξ και παρόλα αυτά απουσίαζε από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή τις παρεμβάσεις σεξουαλικής υγείας.

Παγκοσμίως, ένα εκατομμύριο σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις αποκτώνται κάθε μέρα, η πλειονότητα χωρίς συμπτώματα. Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να προστατεύσει από αυτά, καθώς και να αποτρέψει την εγκυμοσύνη. Τα προφυλακτικά θα πρέπει να διατίθενται στο εμπόριο ως εργαλεία ευχαρίστησης – ως ένας τρόπος για να ενισχυθεί η αίσθηση και η σιγουριά. Οι ερευνητές ανέσυραν ιατρική βιβλιογραφία για να βρουν πρόσφατα παραδείγματα διαφορετικών προγραμμάτων ασφαλούς σεξ και να μετρήσουν τις επιπτώσεις τους στην αλλαγή συμπεριφοράς.

Βρήκαν 33 έργα που προωθούν την ευχαρίστηση μαζί με το μήνυμα του ασφαλούς σεξ. Και αυτά έτειναν να είναι πιο επιτυχημένα από την άποψη της αυξανόμενης χρήσης προφυλακτικών από εκείνα που επικεντρώνονταν μόνο στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και στη μείωση του κινδύνου. Η διδασκαλία για την ευχαρίστηση, την επιθυμία και τη χαρά μαζί με τη συγκατάθεση, την ευημερία και την ασφάλεια είναι οι στόχοι ενός προγράμματος σεξουαλικής αγωγής που βασίζεται στην ευχαρίστηση.

Η Dr Lianne Gonsalves του ΠΟΥ, συν-συγγραφέας της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, δήλωσε: «Αυτή η ανασκόπηση παρέχει ένα απλό μήνυμα: τα προγράμματα που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τους λόγους που οι άνθρωποι κάνουν σεξ -συμπεριλαμβανομένης της ευχαρίστησης- βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους. Η ελπίδα είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα θα κινητοποιήσουν την κοινότητα των δικαιωμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για να προωθήσει υπηρεσίες που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τους χρήστες να κάνουν σεξ που είναι ασφαλές, συναινετικό και ευχάριστο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι το σεξ ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τον λόξυγγα;

Σκωτία: Αμφιλεγόμενη έρευνα για το σεξ και τον τρόπο ζωής των μαθητών

Sex facts: Οι νεαροί άνδρες αγχώνονται πολύ για το σεξ

Κατανόηση των ταμπού γύρω από τις σεξουαλικές φαντασιώσεις.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Πέντε σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - αλλά μάλλον δεν τα μάθατε

Ούτε θα έχετε διδαχθεί για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν διδαχθήκαμε για το πόσο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών και πώς μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία.

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Επιστήμονες ανέτρεψαν την υπογονιμότητα μειώνοντας τη χοληστερόλη με μια βακτηριακή πρωτεΐνη, συνδέοντας την υψηλή χοληστερόλη με τη γυναικεία υπογονιμότητα.