Σεξουαλική Υγεία

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το sexting

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το sexting

Το sexting είναι η ανταλλαγή και αποστολή ακατάλληλων, σεξουαλικών μηνυμάτων, εικόνων και βίντεο στα τηλέφωνα των εφήβων, από φίλους τους ή από αγνώστους. Το sexting προέρχεται από την των λέξεων sex και texting (δηλαδή γράφω).

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, σχεδόν 1 στους 6 εφήβους που έχουν κινητό θα στείλουν ή θα λάβουν ένα μήνυμα με γυμνές φωτογραφίες συνήθως από κάποιον που ήδη γνωρίζουν. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά φαίνεται να στέλνουν και ακατάλληλα γραπτά μηνύματα. Οι έφηβοι συμμετέχουν στο sexting είτε για να αποδείξουν κάτι σε κάποιον άλλον ή ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό, είτε για να προσελκύσουν κάποιον, είτε γιατί βιάζονται να μεγαλώσουν, είτε ακόμα και κάποιες φορές απλά γιατί το βρίσκουν αστείο!

Η αποστολή μηνυμάτων και πόσω μάλλον εικόνων και βίντεο ακόμα και σε γνωστό αποδέκτη, ακόμα και ως ένδειξη αγάπης ή πόθου, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η τεχνολογία έχει… ξεφύγει, οι δυνατότητες της είναι άπειρες και γνωρίζουμε πολύ καλά τι αποτελέσματα μπορεί να έχει αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά και ηθικά.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Να ενημερωθούν για όσα κάνει το παιδί τους και να το ελέγχουν όσο αυτό γίνεται. Πρέπει να τονίσουν, με ωραίο τρόπο, στα παιδιά τους τους κινδύνους που κρύβει αυτό το «παιχνίδι». Μπορείτε επίσης, για να μην μιλάτε αόριστα και γενικά (κάτι που εκνευρίζει τους νέους), να βρείτε στο internet παραδείγματα από εφήβους που ενεπλάκησαν σε τέτοια μηνύματα και που τους οδήγησε όλο αυτό. Πρέπει να καταλάβουν πως το να στείλουν π.χ. μια ακατάλληλη φωτογραφία μόνο στο φίλο τους δεν σημαίνει πως δεν θα διακινηθεί και στην υπόλοιπη παρέα ή στο διαδίκτυο όταν πλέον δεν θα είναι φίλοι ή όταν προκύψει ένας τσακωμός μεταξύ τους. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και δεν υπάρχει επιστροφή στην πράξη αυτή. Σε περίπτωση που ο γονιός αντιληφθεί πως τα μηνύματα προέρχονται από ενήλικο σε ανήλικο μπορεί ακόμα και να προχωρήσει σε μήνυση! Βέβαια, ιδανικό θα είναι οι γονείς να μην περιμένουν το παιδί τους να εμπλακεί σε όλο αυτό αλλά να του έχουν ήδη μιλήσει για το sexting. Γενικά είναι καλό τα παιδιά να ακούν από τους γονείς τους για νέα πράγματα και να μην παίρνουν λάθος πληροφορίες από αλλού.

Τι δείχνουν οι έρευνες σε ενήλικες
Το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έκανε μια έρευνα σε 3.447 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-24 ετών. Όπως διαπιστώθηκε το 57% δεν έστελναν και αποδεχόντουσαν τέτοια μηνύματα, το 28.2% απέστελλε και αποδεχόταν, το 12.6% μόνο αποδεχόταν, ενώ το 2% ήταν μόνο αποστολείς. Η έρευνα έδειξε επίσης πως οι άνδρες δείχνουν να λατρεύουν το sexting. Οι γυναίκες από την πλευρά τους σε ποσοστό 92%, παραδέχτηκαν ότι στέλνουν sms και mms με σεξουαλικό περιεχόμενο και το 30% των γυναικών το θεωρεί διασκεδαστικό αλλά και τονωτικό ως προς την αυτοπεποίθηση τους. Επίσης οι νέοι που έχουν σεξουαλική επαφή, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αποστολείς, σε σχέση με αυτούς που έχουν έντονη σεξουαλική ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το σεξ με παιδιά - εφήβους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Εσείς ποια χρησιμοποιείτε

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης: Σύμφωνα με τον Δρ. Gary Chapman, σύμβουλο γάμου και συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου "Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης: Τα μυστικά για μια αγάπη που διαρκεί", το κλειδί για μια υγιή και μακρά σχέση είναι η εκμάθηση των γλωσσών αγάπης. Υπάρχουν πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης που ο καθένας από εμάς "ομιλεί" προκειμένου να περιγράψει και να εκφράσει  - μαντέψατε τι- αγάπη.

Γιατί η περιέργεια είναι μία από τις γλώσσες της αγάπης

Η περιέργεια στον έρωτα: Όταν κάποιος θέλει να μάθει για εσένα... Οι πέντε ερωτικές γλώσσες—ένα πλαίσιο για το πώς δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη που δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Γκάρι Τσάπμαν το 1992 ⁠—περιλαμβάνουν ποιοτικό χρόνο, δώρα, πράξεις υπηρεσίας, λέξεις επιβεβαίωσης και σωματική αφή.  Όσο κι αν μου αρέσει να λαμβάνω και τις πέντε επιδείξεις φροντίδας, πάντα ένιωθα ότι η πιο αληθινή μου ερωτική γλώσσα έλειπε από αυτή τη λίστα.

Πως μπορείς να βρεις ξανά τη σεξουαλική σου επιθυμία;

Ερωτική επιθυμία: Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί να μετρηθεί ή να οριοθετηθεί, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν η φάση της ζωής στην οποία βρίσκεσαι αλλά και άλλοι παράπλευροι παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας και το στρες. Οι προαναφερθέντες λόγοι καθιστούν αδιευκρίνιστο μεγάλο αριθμό πτυχών της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας.

Πώς να προστατευτείς από ουρολοίμωξη πριν και μετά το σεξ

Ουρολοίμωξη sex: Πώς να προστατευτείς από αυτή μετά την επαφή.  Η λήψη λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI) μετά το σεξ μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα. Εκτός από την αντιμετώπιση του πόνου και των αισθήσεων καύσου ενώ κατουράς ενώ έχεις ένα, το να τα παίρνεις με συνέπεια μετά το σεξ μπορεί να κάνει την όλη προοπτική της σεξουαλικής οικειότητας λιγότερο ελκυστική.

Πώς να προχωρήσεις μετά τον χωρισμό

Διακοπή σχέσης: Πώς να ξεπεράσετε κάποιον. Το τέλος μιας σχέσης δεν είναι ποτέ εύκολο. Οι χωρισμοί είναι γεμάτοι με ακατέργαστα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων των πάντων από πόνο και προδοσία μέχρι θυμό και θλίψη. Αλλά, επειδή η καρδιά μπορεί να αισθάνεται σαν το τέλος του κόσμου, η πραγματικότητα είναι ότι ο πόνος και η αγωνία που νιώθετε αυτή τη στιγμή είναι μόνο προσωρινά. Στο τέλος, θα μπορείτε να προχωρήσετε—και μια μέρα θα ξαναβρείτε την αγάπη.

Δεξιότητες για να διατηρήσετε τη σχέση σας

Σχέση: Η αγάπη είναι πραγματικά ένα όμορφο πράγμα, ειδικά αν βρείτε την αληθινή και γνήσια αγάπη, όπου μπορείτε να είστε ο εαυτός σας και να εξελιχθείτε σε ένα πολύ καλύτερο άτομο.

Παραληρητική ζήλια

Καταστροφικά συναισθήματα: Τι είναι η παραληρητική ζήλια. Η παραληρητική ζήλια χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ο ζηλότυπος είναι πεπεισμένος για την ενοχή του συντρόφου του , όταν έχει λίγες ενδείξεις. Έτσι, η ζήλια υπάρχει υπερβολικά (κάθε λεπτομέρεια μπορεί να αποδείξει ότι η ζήλια τους είναι λογική), το άτομο είναι υπερβολικά κτητικό.