Σεξουαλική Υγεία

Πολυκυστικές: Ποιος ο ρόλος των Β κυττάρων στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Πολυκυστικές: Ποιος ο ρόλος των Β κυττάρων στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Πολυκυστικές: Αυτή η κοινή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες συνοδεύεται από διακυμάνσεις στα ανοσολογικά Β κύτταρα;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κοινή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή των ορμονών συνοδεύεται από διακυμάνσεις στα ανοσολογικά Β κύτταρα. Ερευνητές στο Karolinska Institutet έχουν πλέον διαπιστώσει ότι το σύνδρομο δεν προκαλείται από Β κύτταρα, ο ρόλος των οποίων παραμένει ασαφής. Η μελέτη δημοσιεύεται στο eLife.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) επηρεάζει το 10%-15% των γυναικών σε γόνιμη ηλικία και συνδέεται με ακανόνιστη ωορρηξία και έμμηνο ρύση, επιπλοκές εγκυμοσύνης και αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία επιδεινώνονται από το υπερβολικό βάρος. Η επίπτωση του PCOS αυξάνεται με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος και στις γυναίκες με σοβαρή παχυσαρκία, είναι περίπου 25%. Ενώ η βασική αιτία της πάθησης είναι άγνωστη, ένας οδηγός είναι πλεόνασμα ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες).

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με PCOS έχουν μεγαλύτερο αριθμό Β κυττάρων στο αίμα τους και αυτοί οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτά τα Β κύτταρα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του PCOS μέσω της παραγωγής αυτοάνοσων αντισωμάτων. «Εξετάσαμε τώρα πώς τα Β κύτταρα επηρεάζουν την ανάπτυξη του PCOS με στόχο να βρούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων», λέει η τελευταία συγγραφέας της μελέτης Elisabet Stener-Victorin, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και το μεταβολισμό στο Τμήμα Φυσιολογίας.

Αρχικά, εξετάστηκε αίμα από γυναίκες με PCOS και έδειξε μη φυσιολογικές διακυμάνσεις στη συχνότητα διαφορετικών πληθυσμών Β κυττάρων σε σύγκριση με υγιείς γυναίκες. Μεταξύ αυτών ήταν τα λεγόμενα διπλά αρνητικά Β κύτταρα, ένα ετερογενές σύμπλεγμα, όπου ορισμένα έχουν περιγραφεί ως έτοιμα να αναπτύξουν αυτοάνοσες λειτουργίες. Για να μελετήσουν εάν τα Β κύτταρα μπορεί να προκαλέσουν PCOS, οι ερευνητές μετέφεραν αντισώματα από γυναίκες με PCOS σε ποντίκια για να δουν εάν ανέπτυξαν το σύνδρομο. Αν και αυτό αποδείχθηκε ότι δεν συνέβαινε, έβαλαν βάρος.

Ποντίκια που δεν επηρεάζονται από Β κύτταρα

Το επόμενο βήμα ήταν η μεταφορά Β κυττάρων από ποντίκια που μοιάζουν με PCOS (που προκαλούνται από συνεχή έκθεση σε ανδρογόνα) σε ποντίκια που δεν είχαν Β κύτταρα για να δοκιμαστεί η υπόθεση ότι τα Β κύτταρα οδηγούν την ανάπτυξη της νόσου. Ωστόσο, τα ποντίκια-αποδέκτες δεν επηρεάστηκαν από αυτή τη μεταφορά. Για να διαπιστωθεί εάν τα Β κύτταρα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του PCOS, τα ποντίκια που δεν είχαν Β κύτταρα εκτέθηκαν σε ανδρογόνα. Αυτά τα ποντίκια δεν προστατεύτηκαν όπως αναμενόταν, αλλά ανέπτυξαν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα κανονικά ποντίκια που αποκτούν όταν εκτίθενται σε ανδρογόνα.

Concept polycystic ovary syndrome, PCOS. Paper art, awareness of PCOS, image of the female reproductive syste

Τέλος, ποντίκια που μοιάζουν με PCOS που εκτέθηκαν σε ανδρογόνο εμφάνισαν αλλοιωμένες συχνότητες Β κυττάρων, ως γυναίκες με PCOS, και η ταυτόχρονη θεραπεία με φάρμακο που μπλοκάρει τους υποδοχείς ανδρογόνων, αποτρέπει αυτές τις αλλαγές των Β κυττάρων τόσο στο αίμα όσο και στους ιστούς, όπως οι ωοθήκες και το ενδομήτριο. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ανδρογόνα είναι απαραίτητα για να σχηματιστεί η πάθηση, αλλά όχι τα Β κύτταρα, ο ρόλος των οποίων παραμένει ασαφής.

«Τα Β κύτταρα επηρεάζονται σαφώς στο σύνδρομο, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγαλύτερη ευαισθησία σε ορισμένες συννοσηρότητες, αλλά δεν προκαλούν PCOS», λέει η Sara Torstensson, Ph.D. φοιτητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, στο Ινστιτούτο Karolinska και κοινός πρώτος συγγραφέας. «Τώρα μελετάμε πώς επηρεάζονται άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και πώς αυτό επηρεάζει την αναπαραγωγική και μεταβολική λειτουργία στο PCOS», λέει ο Angelo Ascani, επισκέπτης Ph.D. φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας και επίσης πρώτος συγγραφέας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια ορμονική διαταραχή επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα;

Ιδέες πρωινού για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με υγιεινό τρόπο

Πώς δημιουργούνται οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Πώς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει την υγεία των μελλοντικών ανδρών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.