Σεξουαλική Υγεία

Περίοδος: Πώς λειτουργεί το κύπελλο περιόδου;

Περίοδος: Πώς λειτουργεί το κύπελλο περιόδου;

Περίοδος: Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως υπήρχαν στην πραγματικότητα από τη δεκαετία του 1930.

Υπάρχει πολύς θόρυβος σχετικά με αυτήν την φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σερβιέτες και ταμπόν. Τι είναι όμως ακριβώς το κύπελλο περιόδου; Το μικρό, εύκαμπτο κύπελλο είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη ή καουτσούκ λάτεξ. Αντί να απορροφά τη ροή σας, σαν ταμπόν, το πιάνει και το μαζεύει.

Πώς γίνεται χρήση του cup περιόδου;

Λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδός σας, διπλώστε σφιχτά το κύπελλο της περιόδου και τοποθετήστε το σαν ταμπόν χωρίς απλικατέρ. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν πρέπει να το αισθάνεστε. Είναι παρόμοιο με την τοποθέτηση ενός διαφράγματος ή ενός δακτυλίου ελέγχου των γεννήσεων.

Το φλιτζάνι σας θα ανοίξει (ίσως χρειαστεί να το περιστρέψετε πρώτα) και θα ακουμπήσει στα τοιχώματα του κόλπου σας. Σχηματίζει ένα σφράγισμα για την αποφυγή διαρροών. Στη συνέχεια, το αίμα στάζει απλώς στο κύπελλο.

Μερικοί τύποι είναι μιας χρήσης, αλλά οι περισσότεροι είναι επαναχρησιμοποιούμενοι. Για να το αφαιρέσετε, τραβάτε το στέλεχος που προεξέχει από το κάτω μέρος και πιέζετε τη βάση για να απελευθερώσετε τη σφράγιση. Στη συνέχεια, απλώς αδειάζετε, πλένετε με σαπούνι και νερό και αντικαθιστάτε. Στο τέλος του κύκλου σας, μπορείτε να αποστειρώσετε το φλιτζάνι σας σε βραστό νερό. Όπως κάθε άλλο προϊόν για την περίοδό σας, μπορείτε να τα αγοράσετε ηλεκτρονικά ή χωρίς ιατρική συνταγή σε παντοπωλεία και φαρμακεία.

Είναι νέοι στον διάδρομο γυναικείας φροντίδας;

Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως υπήρχαν στην πραγματικότητα από τη δεκαετία του 1930. Το πρώτο εμμηνορροϊκό κύπελλο για χρήση στις Η.Π.Α. κατασκευάστηκε το 1987. Από τότε, έχουν παραχθεί αρκετά άλλα, κατασκευασμένα από διαφορετικές ουσίες που κυμαίνονται από καουτσούκ έως σιλικόνη.

Πλεονεκτήματα

  • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και το πορτοφόλι. Ένα επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο που κοστίζει 30 ευρώ έως 40 ευρώ μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει λιγότερα απόβλητα στις χωματερές και λιγότερα χρήματα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν ισχύουν για τις μάρκες μιας χρήσης.
  • Μπορείτε να το αφήσετε για 12 ώρες. Τα ταμπόν πρέπει να αλλάζονται κάθε 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με τη ροή σας. Αλλά τα κύπελλα μπορούν να μείνουν περισσότερο, επομένως είναι καλά για προστασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και μόλις καταφέρετε να το τοποθετήσετε, δεν χρειάζεται να φοράτε εφεδρικό μαξιλαράκι ή επένδυση.
  • Κρατάει περισσότερο. Ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως μπορεί να χωρέσει 1 ουγγιά υγρού, περίπου διπλάσια από την ποσότητα ενός υπερ-απορροφητικού ταμπόν ή μαξιλαριού. Η διαφορά μπορεί να είναι μια άνεση στις μέρες με έντονη ροή.
  • Μπορείτε να κάνετε σεξ χωρίς προβλήματα. Τα περισσότερα κύπελλα εμμήνου ρύσεως από σιλικόνη και καουτσούκ πρέπει να αφαιρούνται πριν από το σεξ. Αλλά τα μαλακά, μιας χρήσης έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα το σεξ. Μοιάζουν με διάφραγμα, επομένως έχουν σχήμα θόλου (όχι σαν το συνηθισμένο κουδούνι). Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να τα νιώσει και δεν υπάρχει αίμα να ανησυχείτε.
  • Υπάρχει λιγότερη μυρωδιά. Το αίμα της περιόδου μπορεί να αρχίσει να μυρίζει όταν εκτίθεται στον αέρα. Αλλά το φλιτζάνι σας σχηματίζει μια αεροστεγή σφράγιση.

Μειονεκτήματα

  • Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις τη σωστή εφαρμογή. Τα κύπελλα διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με την ηλικία, τη ροή και το αν έχετε κάνει παιδί. Ωστόσο, η εύρεση της τέλειας εφαρμογής μπορεί να είναι μια πρόκληση, περισσότερο εάν έχετε μια κεκλιμένη μήτρα ή χαμηλό τράχηλο. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και σφάλματα, και θα μπορούσατε να έχετε διαρροές στο μεταξύ.

  • Η αφαίρεση μπορεί να γίνει ακατάστατη — ή ντροπιαστική. Ακόμα κι αν σας είναι εύκολο να τοποθετήσετε το κύπελλο, η αφαίρεσή του μπορεί να είναι δύσκολη. Σε ένα κάθισμα ή οκλαδόν, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας για να σπρώξετε το κύπελλο προς τα κάτω, στη συνέχεια να σηκώσετε και να πιάσετε το στέλεχος. Τσιμπήστε τη βάση για να σπάσει η τσιμούχα και γωνίστε ελαφρώς το κύπελλο για να μην χυθεί.
  • Και αν βρίσκεστε στο κοινό, να έχετε κατά νου ότι θα χρειαστεί να ξεπλύνετε το φλιτζάνι στον νεροχύτη της τουαλέτας. (Εναλλακτικά, ένας κατασκευαστής προτείνει να φέρετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό στον πάγκο και να το ξεπλύνετε και μετά να το σκουπίσετε με χαρτί υγείας.)
  • Θα μπορούσε να επηρεάσει το σπιράλ. Ορισμένοι κατασκευαστές δεν συνιστούν τη χρήση κύπελλου εμμήνου ρύσεως εάν έχετε τοποθετήσει μια ενδομήτρια συσκευή (IUD), καθώς υπάρχει πιθανότητα το κύπελλο να τραβήξει το κορδόνι ή να το αποσπάσει. Αλλά μια μελέτη του 2012 δεν βρήκε στοιχεία για αυτό. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν συνδυάσετε τα δύο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη πιο δύσκολη από την πρώτη;

Προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Πιθανές αιτίες που δεν σας ήρθε περίοδος αυτό το μήνα

Τρόποι για την επίτευξη ισορροπίας για βέλτιστη γυναικεία υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Το 14,6% των γυναικών στις ΗΠΑ υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή το 2021

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 14,6 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή το 2021, με το ποσοστό να αυξάνεται με την ηλικία, από 2,8 σε 41,8 τοις εκατό για τις ηλικίες 18 έως 44 ετών και 75 ετών και άνω, αντίστοιχα. 

Ποιες είναι οι καλύτερες ατάκες γνωριμίας;

Ραντεβού tips: Ο στόχος δεν είναι απλώς να γνωρίσεις κάποιον νέο, αλλά να τον κάνεις να νιώσει ότι τον βλέπεις και τον εκτιμάς από την πρώτη κιόλας αλληλεπίδραση.

Το 25% των εγκύων δεν λαμβάνει αρκετά Ω-3 λιπαρά οξέα

Εγκυμοσύνη: Η χρήση συμπληρωμάτων ήταν λιγότερο συχνή μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν λιγότερα ψάρια, θέτοντας αυτήν την ομάδα σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για ανεπαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Γιατί τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν τόσο μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό;

ΣΜΝ μετάδοση: Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα για διάφορους λόγους, λόγω ενός συνδυασμού συμπεριφορικών, βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων.