Σεξουαλική Υγεία

Περιοδοντίτιδα Στύση: Μια επικίνδυνη σχέση

Περιοδοντίτιδα Στύση: Μια επικίνδυνη σχέση

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι άνδρες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Περιοδοντίτιδα Στύση: Η στυτική δυσλειτουργία είναι η ανικανότητα ενός άνδρα να έρθει σε στύση, λόγω φυσικών ή ψυχολογικών παραγόντων ή ενός συνδυασμού των δύο. Η περιοδοντίτιδα είναι μια μορφή προχωρημένης ουλίτιδας με αποτέλεσμα τα ούλα να υποχωρούν, τα δόντια να χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους και τελικά να πέφτουν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι άνδρες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Ερευνητές των Τμημάτων Χειρουργικής και Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR) στην Ισπανία μελέτησαν 80 άνδρες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για στυτική δυσλειτουργία, ενώ 78 άνδρες αποτέλεσαν το δείγμα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες έδωσαν κοινωνικά και δημογραφικά στοιχεία, υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό έλεγχο και εξετάστηκαν ως προς τα επίπεδα τεστοστερόνης, το λιπιδαιμικό τους προφίλ, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 74% των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζε σημάδια περιοδοντίτιδας. Εκείνοι με την πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία παρουσίασαν τη χειρότερη περιοδοντική βλάβη, ενώ οι πάσχοντες από περιοδοντίτιδα ήταν 2,28 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με τους ασθενείς με υγιή ούλα. Οι βιοχημικές μεταβλητές που σχετίστηκαν με την στυτική δυσλειτουργία ήταν τα τριγλυκερίδια, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Τα βακτηρίδια της περιοδοντίτιδας ή οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες που περιέχονται στα μολυσμένα ούλα βλάπτουν τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων. Όταν αυτή η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία εμφανίζεται στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, η ροή του αίματος επηρεάζεται δυσμενώς, οδηγώντας σε ανικανότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών, σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του τύπου ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Periodontology.

Αρτηριακή υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί σε κάποιους ασθενείς να επηρεάσει την ικανοποίηση στο σεξ. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών, ενώ για τις γυναίκες που έχουν μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση τριπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στύσης τους άνδρες. Με τον καιρό, η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί ζημιές στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και κάνει τους αρτηρίες σκληρές, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στο πέος. Για πολλούς άνδρες, αυτή η μειωμένη ροή του αίματος καθιστά δύσκολη την επίτευξη και διατήρηση τους στύσης, ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως στυτική δυσλειτουργία.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στους άντρες σχετίζεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την εκσπερμάτωση και να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία. Το πρόβλημα είναι αρκετά συνηθισμένο -υπολογίζεται ότι 1 τους 3 υπερτασικούς άνδρες άνω των 50 ετών παρουσιάζει κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας – και είναι πιο συχνό μεταξύ των ανδρών που αφήνουν αρρύθμιστη την υψηλή αρτηριακή τους πίεση. Ακόμη και ένα μεμονωμένο επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να προκαλέσει άγχος. Ο φόβος ότι θα συμβεί ξανά, κάνει τους φορές τον άνδρα να αποφεύγει τη σύντροφό του και να επηρεάσει τη σχέση του ζευγαριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα συχνότερα προβλήματα των ανδρών στο σεξ

Πέντε μυστικά για να καταπολεμήσετε τη στυτική δυσλειτουργία

Ποιοι παράγοντες διατηρούν ένα μόριο υγιές

Πώς καθορίζεται το μέγεθος του πέους

Μέγεθος πέους: Η ανησυχία των ανδρών αν είναι μικρό. Τι είναι μικρό; Τι είναι μεγάλο; Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άντρες επιθυμούν μεγαλύτερο πέος ανεξάρτητα από το αν πιστεύουν ότι το μέγεθος του πέους τους είναι μέσο ή όχι. Και, ορισμένοι άνδρες πιστεύουν ότι έχουν ένα μικρό πέος όταν είναι στη μέση κατηγορία  Το μέσο […]

Σε τι συμβάλλει η ούρηση μετά την ερωτική επαφή

Sex και ούρηση: Είναι απαραίτητη η ούρηση  μετά το σεξ. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο αλλά είναι χρήσιμο!Το κατούρημα μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, συνήθως μέσω της ουρήθρας σας και ταξιδεύουν στην ουροδόχο κύστη σας. Εάν έχετε […]

Σεξ και περίοδος. Έχει και τα καλά του

Σεξ με περίοδο: Συμβουλές, οφέλη και παρενέργειες. Αν και το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, είναι ασφαλές. Επιπλέον, το σεξ όταν είστε εμμηνόρροια μπορεί πραγματικά να προσφέρει μερικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας έχει μερικά […]

Μήπως η δοτικότητά σου τον "παραλύει";

Κι όμως η υπέρμετρη δοτικότητα συνήθως δεν χαρακτηρίζει τα συναισθήματά μας για το σύντροφό μας αλλά δικές μας ανασφάλειες και δυσκολίες που παίρνουν αυτήν τη μορφή προκειμένου να μην χάσουμε τον άνθρωπό μας ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις πιθανότητες να μείνουμε μόνοι μας.

Εμμηνόπαυση και σεξουαλική ζωή

Εμμηνόπαυση και σεξ: Συμβουλές για μεγαλύτερη απόλαυση. Οι αλλαγές που υφίστανται οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να τις κάνουν να σταματήσουν την σεξουλική δραστηριότητα. Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η αϋπνία, οι αλλαγές στη διάθεση είναι μερικά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν τη φάση της γυναίκας που, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, επηρεάζουν την […]