Σεξουαλική Υγεία

Οι ψυχικές συνθήκες της μητέρας οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Οι ψυχικές συνθήκες της μητέρας οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας.

Σκιαγραφώντας μια απογοητευτική εικόνα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων συγκέντρωσε δεδομένα πολλών ετών που αποδεικνύουν ότι η μητρική ψυχική ασθένεια είναι μια ελάχιστα αναγνωρισμένη συνεισφορά στο θάνατο νέων μητέρων. Ζητούν για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας στην τελευταία έκδοση του JAMA Psychiatry.

Υποστηριζόμενη από δεκάδες μελέτες από ομοτίμους και πηγές πολιτικής για την υγεία, η ειδική ανακοίνωση του περιοδικού έρχεται καθώς η μητρική θνησιμότητα εκτοξεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες έως και τρεις φορές το ποσοστό άλλων χωρών υψηλού εισοδήματος. «Η συμβολή των συνθηκών ψυχικής υγείας στην κρίση μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας που έχουμε στην Αμερική δεν αναγνωρίζεται ευρέως», δήλωσε η Katherine L. Wisner, M.D., αναπληρώτρια επικεφαλής της Περιγεννητικής Ψυχικής Υγείας και μέλος του Κέντρου Προγεννητικής, Νεογνικής & Μητρικής Έρευνα Υγείας στο Παιδικό Εθνικό.

«Πρέπει να δώσουμε την προσοχή του κοινού και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για να απαιτήσουμε δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας που συμβάλλει στον θάνατο των μητέρων στην Αμερική», δήλωσε ο Wisner. Η ανασκόπηση αποδεικτικών στοιχείων παρουσίασε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες: Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η υπερδοσολογία και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας της μητέρας αφαιρούν τη ζωή σε περισσότερες από δύο φορές περισσότερες γυναίκες από την επιλόχεια αιμορραγία, τη δεύτερη κύρια αιτία μητρικού θανάτου. Για τις μη Ισπανόφωνες μαύρες μητέρες, το ποσοστό θνησιμότητας είναι εντυπωσιακά 2,6 φορές υψηλότερο από τις μη Ισπανόφωνες λευκές μητέρες.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι πρόσφατες εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της μητρικής θνησιμότητας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την ψυχική υγεία της μητέρας ως «την κρίση δημόσιας υγείας που αντιπροσωπεύει». Ακόμη και οι μεθοδολογίες για τη μέτρηση των στατιστικών για την υγεία της μητέρας είναι ασυνεπείς, γεγονός που αμφισβητεί τις προσπάθειες διαμόρφωσης πολιτικής για την υγεία.

Εξετάζοντας 30 πρόσφατες μελέτες και άλλες 15 ιστορικές αναφορές, η ομάδα – στην οποία περιλαμβανόταν η Caitlin Murphy, MPA, PNP, ερευνήτρια στο Milken School of Public Health στο Πανεπιστήμιο George Washington και η Megan Thomas, M.D., FACOG, μαιευτήρας στο Πανεπιστήμιο του Ιατρική Σχολή του Κάνσας—βρήκε άφθονα δεδομένα για να υποστηρίξει την ανάγκη να αναδειχθεί η ψυχική υγεία της μητέρας ως προτεραιότητα. Μερικά παραδείγματα:

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η περιγεννητική περίοδος θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες και υποτροπιάζουσες ψυχιατρικές διαταραχές, με το 14,5% των εγκύων μητέρων να έχει νέο επεισόδιο κατάθλιψης και ένα άλλο 14,5% να εμφανίζει επεισόδιο τρεις μήνες μετά τη γέννηση.
Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερα από 400 κέντρα μαιευτικής περίθαλψης έκλεισαν μεταξύ 2006 και 2020, δημιουργώντας «ερήμους φροντίδας μητρότητας» που άφησαν σχεδόν 6 εκατομμύρια γυναίκες με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στη φροντίδα μητρότητας.

Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η αυτοκτονία ή η υπερβολική δόση οπιοειδών ευθύνονται για σχεδόν το 23% των μητρικών θανάτων στην Αμερική, σύμφωνα με αναφορές από τρεις ντουζίνες Επιτροπές Αναθεώρησης Μητρικής Νοσηρότητας και Θνησιμότητας, οι οποίες είναι κρατικές οργανώσεις που εξετάζουν κάθε μητρικό θάνατο εντός ενός έτους εγκυμοσύνη. Ακολουθούν οι αιμορραγίες (13,7%), οι καρδιακές παθήσεις (12,8%) και οι λοιμώξεις (9,2%).

Ακόμη και με αυτά τα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία, ο Δρ Wisner λέει ότι μόνο το 20% των γυναικών ελέγχονται για κατάθλιψη μετά τον τοκετό. «Δεδομένου ότι αυτή είναι μια περίοδος που πολλές μητέρες έχουν επαφή με επαγγελματίες υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι μητέρες να ελέγχονται και να προσφέρεται θεραπεία», είπε. «Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης για την υγεία της μητέρας, του παιδιού και ολόκληρης της οικογένειας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπνέουν τα έμβρυα μέσα στη μήτρα;

Νιώθει το έμβρυο τη φωνή και το άγγιγμα των γονιών του;

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη

Μελέτη υπογραμμίζει τον παγκόσμιο επιπολασμό της υπερθεραπείας για τις γυναίκες κατά τον τοκετό και τις δυνητικά τρομερές συνέπειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.