Σεξουαλική Υγεία

Mετασυνουσιακή Δυσφορία: Τι είναι και που οφείλεται;

Mετασυνουσιακή Δυσφορία: Τι είναι και που οφείλεται;

Mετασυνουσιακή Δυσφορία: Η βίωση αισθημάτων κατάθλιψης ή μελαγχολίας μετά το σεξ είναι φυσιολογική. Ονομάζεται μετασυνουσιακή δυσφορία και υπάρχουν πολλές θεωρίες πίσω από το φαινόμενο. Εάν νιώθετε μελαγχολία ή και κατάθλιψη μετά το σεξ, πρώτα από όλα είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι/ες.

Συνήθως το σεξ αναζωογονεί τη διάθεση λόγω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμονών που αποτρέπουν την κατάθλιψη και το άγχος, ωστόσο για ορισμένους ανθρώπους μετά το σεξ ακολουθεί μια ήπια καταθλιπτική φάση δυσφορίας, που είναι γνωστή ως μετασυνουσιακή δυσφορία.

Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα περίπου το 40 % των σεξουαλικά ενεργών ατόμων – ανεξαρτήτως φύλου – θα βιώσει έστω μία φορά στη ζωή του το φαινόμενο.

“Η μετασεξουαλική δυσφορία αναφέρεται σε συναισθήματα που κυμαίνονται από θλίψη έως άγχος, διέγερση, θυμό – βασικά οποιοδήποτε συναίσθημα δυσφορίας που συνήθως δεν είναι αναμενόμενο μετά το σεξ”, εξηγεί ο Gail Saltz, MD, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο NY Presbyterian Hospital Weill -Cornell School of Medicine. Μπορεί ακόμη και να προκληθεί κλάμα.

Η μετασυνουσιακή δυσφορία μπορεί να διαρκέσει από 5 λεπτά έως 2 ώρες και μπορεί να συμβεί εφόσον έχει υπάρξει ή όχι οργασμός. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2020, διαπίστωσε ότι τα εν λόγω συμπτώματα μετά την κορύφωση αναφέρθηκαν τόσο σε περιπτώσεις μετά από συναινετικό σεξ, καθώς και μετά από αυνανισμό. 

Τι την προκαλεί;

“Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε τι προκαλεί “, λέει ο Daniel Sher, κλινικός ψυχολόγος και σεξολόγος. Δεν έχει διεξαχθεί ακόμη αρκετή έρευνα σχετικά”. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν κάποιες θεωρίες:

  • Οι ορμόνες σας

“Θα μπορούσε να σχετίζεται με ορμόνες που εμπλέκονται στις εμπειρίες της αγάπης και οικειότητας”, λέει ο Sher. “Κατά τη διάρκεια του σεξ, οι ορμονικές, φυσιολογικές και συναισθηματικές διαδικασίες σας κορυφώνονται.” “Αντιμετωπίζετε ένα απίστευτο επίπεδο διέγερσης, φυσικό και όχι μόνο και ξαφνικά, όλα σταματούν και το σώμα και το μυαλό σας πρέπει να επιστρέψουν εκεί από όπου ξεκίνησαν. Αυτή η φυσιολογική διεργασία μπορεί να φέρει μια υποκειμενική αίσθηση δυσφορίας.

  • Τα συναισθήματά και οι πεποιθήσεις σας για το σεξ

“Μια άλλη θεωρία λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν πολλές ασυνείδητες ενοχές για το σεξ γενικά μπορεί να βιώσουν μετασεξουαλική δυσφορία”, λέει ο Sher. “Αυτό είναι πιο πιθανό σε άτομα που έχουν μεγαλώσει σε σκληρά κι επικριτικά ή συντηρητικά περιβάλλοντα, όπου το σεξ έχει χαρακτηριστεί ως κακό ή βρώμικο”, συμπληρώνει.

“Το αίσθημα κατάθλιψης μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να προκύψει από το γεγονός ότι δεν είστε σωματικά ή συναισθηματικά έτοιμοι για σεξ”, λέει ο σεξουαλικός θεραπευτής Robert Thomas. “Το να νιώθεις ενοχή και συναισθηματική απόσταση μετά το σεξ μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχεις αρκετά βαθιά σχέση με τον/την σύντροφό σου”.

  • Τα συναισθήματά σας για τη σχέση

“Το σεξ είναι μια πολύ οικεία εμπειρία και η οικειότητα μπορεί να μας κάνει να δούμε πιο ασυνείδητες σκέψεις, εκδοχές και συναισθήματά μας, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν πράγματα που μας προκαλούν δυσφορία”, λέει ο Saltz. Εάν είστε σε μια σχέση που δεν αισθάνεστε ικανοποίηση και ασφάλεια, έχετε συναιθήματα δυσαρέσκειας προς τον σύντροφό σας ή απογοήτευση, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να συσσωρευτούν τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το σεξ, κάνοντας σας να αισθάνεστε λυπημένοι. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ στομάχι : Λόγοι που πονάει μετά την σεξουαλική ζωή

Σεξ και κατάθλιψη : Δείτε πως το ένα επηρεάζει το άλλο

Σεξ : Τα οφέλη του στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αν και η ημικρανία μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο, το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο

Σεξ και Ημικρανίες: Οι πονοκέφαλοι, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών, μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός επώδυνου επεισοδίου. Συμπτώματα όπως ναυτία, πόνος, ζάλη και κόπωση συνήθως μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, τουλάχιστον προσωρινά έως ότου τελειώσει ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία. Γενικά, οι πονοκέφαλοι συνήθως δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ των επιθέσεων. Αλλά τις ημικρανίες συχνά προηγούνται προδρομικά συμπτώματα.

Με ποιο τρόπο φουντώνει το πάθος σε μια ερωτική σχέση

Περίπου 25 λεπτά έκθεσης στο φως του ήλιου είναι αρκετά για την απελευθέρωση των ορμονών που αυξάνουν το ερωτικό πάθος - Πώς η UVB ακτινοβολία επηρεάζει τις ορμόνες, τις σωματικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά

Βουλωμένη μύτη; Σας έχουμε τη λύση!

Σεξ ρινική συμφόρηση: Βραβευμένη μελέτη συσχετίζει το σεξ με οργασμό με την ρινική αποσυμφόρηση, δίνοντας έναν ακόμη λόγο για τον οποίο καλείστε να συμμετέχετε πιο ενεργά!

Παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία κατά και μετά την εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνοπάυση: Ανεξάρτητα από το πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση, τον λόγο που ξεκινά και την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και την εμπειρία του σεξ.

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές