Σεξουαλική Υγεία

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Τι την προκαλεί – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Τι την προκαλεί – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Με τον όρο χαμηλή λίμπιντο περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται ή απουσιάζει. Η λίμπιντο είναι κυρίως ένα ορμονικό και εγκεφαλικό φαινόμενο.

Η σεξουαλική υγεία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής ενός άντρα, ανεξάρτητα από την ηλικία του ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Είναι επίσης παράγοντας που συμβάλλει στην ικανοποίηση μιας σχέσης και την ποιότητα ζωής. Τα σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες είναι πολύ συνηθισμένα. Πολλά εξ αυτών μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για έναν άνδρα να συζητήσει τα θέματα που τον απασχολούν με έναν ειδικό.

Τι είναι η χαμηλή λίμπιντο (χαμηλή σεξουαλική επιθυμία);

Με τον όρο χαμηλή λίμπιντο περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται ή απουσιάζει. Ο ορισμός ποικίλλει επίσης ανάλογα με το επίπεδο ικανοποίησης του ασθενούς από τη δική του σεξουαλική επιθυμία. Τα προβλήματα σεξουαλικής επιθυμίας επηρεάζουν ένα μικρό ποσοστό ανδρών στο γενικό πληθυσμό. Η λίμπιντο είναι κυρίως ένα ορμονικό και εγκεφαλικό φαινόμενο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής λίμπιντο;

Το άτομο που στερείται σεξουαλικής επιθυμίας δεν θα θέλει να ξεκινήσει τη σεξουαλική επαφή. Εάν η πράξη ξεκινήσει, η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να εμφανιστεί ως αδυναμία επίτευξης στύσης. Εάν ο άνδρας βιώσει ένα πρώτο επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς προηγούμενα σεξουαλικά συμπτώματα, η αιτία είναι πιθανώς ψυχογενής και το πρόβλημα δεν είναι η στύση. Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινιστεί εάν η χαμηλή λίμπιντο εμφανίζεται για πρώτη φορά ή αν κάποιος πάντα ένιωθε έτσι για τις σεξουαλικές σχέσεις.

Τι προκαλεί χαμηλή σεξουαλική ορμή στους άνδρες;

Πολλές αιτίες έχουν αναγνωριστεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Μερικές εξ αυτών είναι οι ακόλουθες:

 • Φάρμακα (SSRIs, αντι-ανδρογόνα, αναστολείς 5-άλφα-αναγωγάσης, οπιοειδή αναλγητικά)
 • Αλκοολισμός
 • Κατάθλιψη
 • Κούραση
 • Προβλήματα σχέσεων
 • Άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία (φόβος ταπείνωσης ή άγχος απόδοσης)
 • Διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής
 • Ανεπάρκεια τεστοστερόνης
 • Στρες
 • Ελλειψη χρόνου
 • Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης
 • Ορμονικά προβλήματα όπως ο υπερθυρεοειδισμός

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για μειωμένη λίμπιντο;

Οι παράγοντες κινδύνου για χαμηλή λίμπιντο στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: η συγκέντρωση τεστοστερόνης θα μειωθεί με την πάροδο των ετών
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Κάπνισμα
 • Κατανάλωση ναρκωτικών
 • Συνθήκες που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής που μειώνουν την τεστοστερόνη, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH), τον πόνο και τον καρκίνο του προστάτη.

 

Ποια είναι η θεραπεία για τα σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες;

Το σχέδιο θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ακριβή αιτία του σεξουαλικού προβλήματος. Εάν η αιτία είναι ψυχολογική, η βοήθεια από ψυχίατρο ή ψυχολόγο μπορεί να είναι χρήσιμη. Συχνά σε αυτή την κατάσταση, η θεραπεία που χρησιμοποιείται είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Μερικές φορές η θεραπεία θα περιλαμβάνει θεραπεία ζευγαριών. Εάν η αιτία της μειωμένης λίμπιντο είναι από τη λήψη φαρμάκων, μερικές φορές υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα χωρίς σεξουαλικές παρενέργειες. Για άλλους, μπορεί να προταθεί ορμονική αντικατάσταση. Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στη λίμπιντο που έχετε βιώσει.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα συχνότερα προβλήματα σεξουαλική υγείας μεταξύ των ανδρών

Νέα μελέτη για το ποιος καθορίζει τη συχνότητα των ερωτικών επαφών

Το κόλπο των ανδρών για περισσότερο σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ περίοδος: Μπορείτε σίγουρα να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως λειτουργεί καλά ως φυσικό λιπαντικό, ενώ οι ίδιες νιώθουν μεγαλύτερη διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ωστόσο, το σεξ με ταμπόν δεν συνιστάται.

Πώς να αριστεύσετε στην τέχνη του φιλιού

Σεξ φιλί: Το σωστό φιλί μπορεί να απογειώσει εσάς και τον ερωτικό σας σύντροφο, ταξιδεύοντάς σας σε κόσμους μαγικούς και ξυπνώντας όλες σας τις αισθήσεις. Πώς να το καταφέρετε λοιπόν, με αφετηρία τα δυο σας χείλη;

Πόσο σεξ είναι αρκετό σε μία σχέση;

Αρκετό σεξ: Κάθε σχέση είναι μοναδική και κάθε άνθρωπος ικανοποιείται διαφορετικά. Τι θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ως προς την συχνότητα της σεξουαλικής επαφής;