Σεξουαλική Υγεία

Κολπικός πόνος: Tips για ανώδυνο σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Κολπικός πόνος: Tips για ανώδυνο σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Κολπικός πόνος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον κολπικό πόνο ή τη δυσφορία μετά την εμμηνόπαυση και ποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν;

Η εμμηνόπαυση επιφέρει μια σειρά από σωματικές αλλαγές. Οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια, οι περίοδοι σταματούν, αρχίζουν οι εξάψεις και η ξηρότητα του κόλπου γίνεται πιο συχνή. Μαζί με την ξηρότητα, ο κολπικός πόνος μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Οι περισσότεροι πόνοι μετά την εμμηνόπαυση οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη λίπανση του δέρματος μέσα και γύρω από τον κόλπο, καθιστώντας τους ιστούς πιο ευέλικτους και διατηρεί την ισορροπία του pH του κόλπου, γεγονός που επίσης βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων. Όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση των οιστρογόνων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα προβλημάτων όπως η κολπική ξηρότητα, το σφίξιμο και ο πόνος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον κολπικό πόνο ή δυσφορία μετά την εμμηνόπαυση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κολπική δυσφορία και ο πόνος μετά την εμμηνόπαυση σχετίζονται με το σεξ. Σύμφωνα με την Εταιρεία για την εμμηνόπαυση της Βόρειας Αμερικής, το 17 με 45 τοις εκατό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών λένε ότι βρίσκουν το σεξ επώδυνο. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, ο κόλπος παράγει λιγότερη φυσική λίπανση και υγρασία. Οι ιστοί γίνονται πιο λεπτοί και πιο εύθραυστοι. Ως αποτέλεσμα, το διεισδυτικό σεξ μπορεί να προκαλέσει δακρύρροια και ερεθισμό. Η ενόχληση και ο πόνος μετά το σεξ είναι επίσης πιο συχνοί.

Η κολπική ατροφία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιες κολπικές λοιμώξεις μετά την εμμηνόπαυση. Λόγω των αλλαγών στο pH του κόλπου, τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλοι οργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν πιο εύκολα. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και δυσφορία, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Τα προβλήματα της ουροποιητικής λειτουργίας είναι επίσης κοινά σε άτομα με κολπική ατροφία. Περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, που επίσης προκαλούν πόνο και δυσφορία.

Ποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν

Ο κολπικός πόνος μετά την εμμηνόπαυση συχνά αντιμετωπίζεται εύκολα. Ο γιατρός σας θα αναζητήσει την υποκείμενη αιτία οποιουδήποτε πόνου ή δυσφορίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία. Μερικές από αυτές τις περιλαμβάνουν:

  • Κολπική ενυδατική κρέμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολπικές ενυδατικές κρέμες κατά τη διάρκεια του σεξ ή σε άλλες στιγμές για να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας του κόλπου. Κατά τη διάρκεια του σεξ, οι ενυδατικές κρέμες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της τριβής.
  • Λιπαντικά με βάση το νερό. Το λιπαντικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τριβής κατά τη διάρκεια του σεξ, κάτι που μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο επώδυνο.
  • Οιστρογόνα. Η θεραπεία οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευελιξίας και της λίπανσης του κόλπου. Μερικά προϊόντα οιστρογόνων μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά στον κόλπο και να βοηθήσουν στην ανακούφιση πιο ήπιων συμπτωμάτων. Η συστηματική ορμονοθεραπεία, ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, παρέχει μεγαλύτερες δόσεις της ορμόνης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Κροταφογναθική διαταραχή: Η εμμηνόπαυση επιδεινώνει τον πόνο

Τρόποι να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας ζωή μετά την εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

2 ανησυχητικά σημάδια στο εσώρουχο που ίσως σηματοδοτούν μια σπάνια μόλυνση

Λεμφοκοκκίωμα: Η λοίμωξη του ορθού μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα και ουλές με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών του εντέρου. Σπάνια η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προκαλώντας φλεγμονή των αρθρώσεων ή του ήπατος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.

Τα παλιομοδίτικα ερωτικά γράμματα μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Iαπωνική πόλη Miyazaki

Μέχρι στιγμής, 32 ζευγάρια έχουν δημιουργήσει συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τον ρομαντισμό να ανθίζει για 17 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει σχέση. Ένας συμμετέχων, ένας 25χρονος κάτοικος Μιγιαζάκι, είπε ότι η ιδέα έφερε όμορφες αναμνήσεις.