Σεξουαλική Υγεία

Κολπικός πόνος: Tips για ανώδυνο σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Κολπικός πόνος: Tips για ανώδυνο σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Κολπικός πόνος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον κολπικό πόνο ή τη δυσφορία μετά την εμμηνόπαυση και ποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν;

Η εμμηνόπαυση επιφέρει μια σειρά από σωματικές αλλαγές. Οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια, οι περίοδοι σταματούν, αρχίζουν οι εξάψεις και η ξηρότητα του κόλπου γίνεται πιο συχνή. Μαζί με την ξηρότητα, ο κολπικός πόνος μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Οι περισσότεροι πόνοι μετά την εμμηνόπαυση οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη λίπανση του δέρματος μέσα και γύρω από τον κόλπο, καθιστώντας τους ιστούς πιο ευέλικτους και διατηρεί την ισορροπία του pH του κόλπου, γεγονός που επίσης βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων. Όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση των οιστρογόνων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα προβλημάτων όπως η κολπική ξηρότητα, το σφίξιμο και ο πόνος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον κολπικό πόνο ή δυσφορία μετά την εμμηνόπαυση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κολπική δυσφορία και ο πόνος μετά την εμμηνόπαυση σχετίζονται με το σεξ. Σύμφωνα με την Εταιρεία για την εμμηνόπαυση της Βόρειας Αμερικής, το 17 με 45 τοις εκατό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών λένε ότι βρίσκουν το σεξ επώδυνο. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, ο κόλπος παράγει λιγότερη φυσική λίπανση και υγρασία. Οι ιστοί γίνονται πιο λεπτοί και πιο εύθραυστοι. Ως αποτέλεσμα, το διεισδυτικό σεξ μπορεί να προκαλέσει δακρύρροια και ερεθισμό. Η ενόχληση και ο πόνος μετά το σεξ είναι επίσης πιο συχνοί.

Η κολπική ατροφία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιες κολπικές λοιμώξεις μετά την εμμηνόπαυση. Λόγω των αλλαγών στο pH του κόλπου, τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλοι οργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν πιο εύκολα. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και δυσφορία, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Τα προβλήματα της ουροποιητικής λειτουργίας είναι επίσης κοινά σε άτομα με κολπική ατροφία. Περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, που επίσης προκαλούν πόνο και δυσφορία.

Ποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν

Ο κολπικός πόνος μετά την εμμηνόπαυση συχνά αντιμετωπίζεται εύκολα. Ο γιατρός σας θα αναζητήσει την υποκείμενη αιτία οποιουδήποτε πόνου ή δυσφορίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία. Μερικές από αυτές τις περιλαμβάνουν:

  • Κολπική ενυδατική κρέμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολπικές ενυδατικές κρέμες κατά τη διάρκεια του σεξ ή σε άλλες στιγμές για να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας του κόλπου. Κατά τη διάρκεια του σεξ, οι ενυδατικές κρέμες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της τριβής.
  • Λιπαντικά με βάση το νερό. Το λιπαντικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τριβής κατά τη διάρκεια του σεξ, κάτι που μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο επώδυνο.
  • Οιστρογόνα. Η θεραπεία οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευελιξίας και της λίπανσης του κόλπου. Μερικά προϊόντα οιστρογόνων μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά στον κόλπο και να βοηθήσουν στην ανακούφιση πιο ήπιων συμπτωμάτων. Η συστηματική ορμονοθεραπεία, ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, παρέχει μεγαλύτερες δόσεις της ορμόνης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Κροταφογναθική διαταραχή: Η εμμηνόπαυση επιδεινώνει τον πόνο

Τρόποι να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας ζωή μετά την εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Πέντε σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - αλλά μάλλον δεν τα μάθατε

Ούτε θα έχετε διδαχθεί για το πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος, η διατροφή και η άσκηση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Επίσης, δεν διδαχθήκαμε για το πόσο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών και πώς μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία.

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Επιστήμονες ανέτρεψαν την υπογονιμότητα μειώνοντας τη χοληστερόλη με μια βακτηριακή πρωτεΐνη, συνδέοντας την υψηλή χοληστερόλη με τη γυναικεία υπογονιμότητα.

Παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της σεξουαλικής σας ευεξίας

Sex wellness: Έχει να κάνει με το επίπεδο των σεξουαλικών σας σχέσεων, το πώς νιώθετε και σκέφτεστε για το σώμα σας και τη σεξουαλικότητά σας, και τους κοινωνικούς περιορισμούς που σας εμποδίζουν να κάνετε το είδος της σεξουαλικής ζωής που επιθυμείτε.