Σεξουαλική Υγεία

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή

Κατάθλιψη: Πολλές μελέτες νευροαπεικόνισης δείχνουν ότι πολλές περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στη σεξουαλική απόκριση. 

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή, κοινή διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει το πώς ένα άτομο σκέφτεται, αισθάνεται ή αντιδρά σε καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου. Η σεξουαλική ζωή ενός ατόμου μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλικότητα με έναν ή περισσότερους συντρόφους ή αυτοϊκανοποίηση μέσω του αυνανισμού. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ορισμένα φάρμακα.

Ο εγκέφαλος είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο του σώματος και πολλές μελέτες νευροαπεικόνισης δείχνουν ότι πολλές περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στη σεξουαλική απόκριση. Καταστάσεις όπως η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσουν τους πολύπλοκους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην υγιή σεξουαλική λειτουργία. Αυτό το άρθρο εξηγεί την κατάθλιψη, τον τρόπο με τον οποίο τα συμπτώματα επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες, τις αιτίες της, τους παράγοντες κινδύνου και πολλά άλλα.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως κλινική κατάθλιψη ή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, είναι μια κοινή διαταραχή της διάθεσης. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν τη σκέψη, το συναίσθημα και την απόλαυση των καθημερινών δραστηριοτήτων ενός ατόμου, όπως το σεξ, το φαγητό, ο ύπνος και η εργασία. Για να διαγνώσουν οι γιατροί κατάθλιψη, ένα άτομο πρέπει να εμφανίσει συμπτώματα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Οι γιατροί και οι ερευνητές χωρίζουν την κατάθλιψη σε διάφορους τύπους. Περιλαμβάνουν:

  • Περιγεννητική κατάθλιψη: Κάποιος με περιγεννητική κατάθλιψη Εμφανίζει συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.
  • Σοβαρή κατάθλιψη: Κάποιος με σοβαρή κατάθλιψη εμφανίζει συμπτώματα για 2 εβδομάδες ή περισσότερο που παρεμποδίζουν τον ύπνο, το φαγητό και τη μετάβαση στη δουλειά.
  • Επίμονη καταθλιπτική διαταραχή: Κάποιος με επίμονη καταθλιπτική διαταραχή ή δυσθυμική διαταραχή, εμφανίζει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα που διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συχνά 2 χρόνια ή περισσότερο.
  • Κατάθλιψη με συμπτώματα ψύχωσης: Αυτή είναι μια σοβαρή μορφή κατάθλιψης όπου ένα άτομο βιώνει επίσης παραισθήσεις και αυταπάτες.
  • Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD): Κάποιος με SAD εμφανίζει συμπτώματα γύρω από εποχιακές αλλαγές, συνήθως μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα

Πώς επηρεάζει η κατάθλιψη το σεξ στους άνδρες;

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου. Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές συνέκριναν 56 άνδρες με κατάθλιψη με μια ομάδα ελέγχου περίπου 60 ανδρών χωρίς κατάθλιψη. Διαπίστωσαν ότι το 62,5% των ατόμων με κατάθλιψη είχαν κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • δυσκολία στην επίτευξη οργασμού
  • συνολική δυσαρέσκεια

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν επίσης να πιστεύουν μύθους σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα του πέους καθώς και τον αυνανισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με εσιταλοπράμη βοήθησε στη βελτίωση της συνολικής σεξουαλικής ικανοποίησης των συμμετεχόντων. Σε μια άλλη μελέτη από το 2020, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαροί ενήλικες και οι έφηβοι έτειναν να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής δυσαρέσκειας όταν δεν ήταν σε ρομαντική σχέση. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι νεαροί άνδρες αντιμετώπιζαν δυσκολίες άγχους και κατάθλιψης όταν δεν βρίσκονταν σε ρομαντική σχέση.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι άνδρες βιώνουν περισσότερη κατάθλιψη επειδή δεν έχουν τόσες διεξόδους συναισθηματικής έκφρασης εκτός μιας ρομαντικής σχέσης. Με άλλα λόγια, οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και να έχουν πιο ήπια κατάθλιψη όταν βρίσκονται σε σχέση παρά όταν είναι ελεύθεροι. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανιστεί διαφορετικά στους άνδρες συνολικά. Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (NIMH), οι άνδρες είναι πιο πιθανό να δείξουν επιθετικότητα ή θυμό παρά να δείξουν ότι αισθάνονται θλίψη ή κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

9 λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Μπορούν οι άνθρωποι να πάθουν κατάθλιψη μετά το γάμο τους;

Τι είναι το rebound sex και πώς επηρεάζει τη σχέση σου;

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα προβλήματα στύσης αποτελούν κακό σημάδι για τον εγκέφαλο των ανδρών

Στυτική δυσλειτουργία: Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν μειωμένη στυτική λειτουργία στην ηλικία των 56 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας στην ίδια ηλικία.

Είναι ασφαλές να καθυστερoυμε την περίοδό μας;

Καθυστέρηση περιόδου: Με τις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο, είναι εύκολο να καθυστερήσετε τις περιόδους σας, ώστε να μπορείτε να βρίσκεστε σε ειδικές περιστάσεις σας χωρίς πρόβλημα.

Είναι δίκαια τα παραμύθια; Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην εύρεση της προκατάληψης του φύλου στα παιδικά βιβλία με παραμύθια

"Δεν λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η καλύτερη. Απλώς λέμε ότι η μέθοδός μας είναι η πρώτη που κάνει αυτήν την εργασία, και αυτή η εργασία είναι τόσο κυρίαρχη. Ίσως, θα έπρεπε να στρέψουμε μέρος της προσοχής μας σε αυτές τις υπάρχουσες κοινωνικές προκλήσεις και καθήκοντα."

Μπορεί το πολύ λίγο σεξ να οδηγήσει σε άνοια;

Σεξ συχνότητα: Η πτώση των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στη μέση ηλικία και η αυξανόμενη στυτικήδυσλειτουργία είναι παράγοντες κινδύνου για μείωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.