Σεξουαλική Υγεία

Καρκίνος και σεξουαλική ζωή: Αποτελεσματική η ενσυνειδητότητα μετά τη θεραπεία-Mελέτη

Καρκίνος και σεξουαλική ζωή: Αποτελεσματική η ενσυνειδητότητα μετά τη θεραπεία-Mελέτη

Καρκίνος και σεξουαλική ζωή: Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα έχουν δείξει κάποιες υποσχέσεις για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής υγείας μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο καρκίνος και η θεραπεία του είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των επιζώντων. Ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι έως και το 90% των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού και γυναικολογικό καρκίνο μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα. Εκτός από σωματικά ζητήματα όπως το επώδυνο σεξ, τα άτομα μπορεί επίσης να βιώσουν μια σειρά από ψυχικές ή ψυχολογικές ανησυχίες. Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα έχουν δείξει κάποιες υποσχέσεις για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής υγείας μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

«Πολλές επιζήσασες από καρκίνο βιώνουν σεξουαλική δυσλειτουργία και σχετική δυσφορία μετά τη διάγνωση και πολύ μετά το τέλος της θεραπείας, ωστόσο υπάρχουν λίγες διαθέσιμες παρεμβάσεις», έγραψε η Jessica Gorman, PhD, MPH, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και οι συνεργάτες της. «Η βελτιωμένη πρόσβαση σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις μπορεί να βελτιώσει την παροχή φροντίδας επιβίωσης και τα αποτελέσματα των ασθενών». Η ομάδα της Gorman διεξήγαγε μια μελέτη για να διερευνήσει τα οφέλη μιας παρέμβασης που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα και ονομάζεται Mindful After Cancer. Η παρέμβαση, που παραδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν προσαρμοσμένη σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί επιτυχώς σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού ή γυναικολογικό καρκίνο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σκοπιμότητα της εικονικής παρέμβασης, η οποία διεξήχθη σε περίοδο οκτώ εβδομάδων. Προσφέρθηκε σε δύο χρονικές περιόδους, μία πριν και μία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Κάθε εβδομαδιαία συνεδρία ήταν το πολύ δύο ώρες και περιλάμβανε καθοδηγούμενο διαλογισμό και ομαδική συζήτηση για τη σεξουαλικότητα μετά τον καρκίνο, καθώς και συμβουλές πρακτικής mindfulness σε καθημερινή βάση. Οι συμμετέχουσες ενθαρρύνθηκαν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία και την ενσυνειδητότητα στο σπίτι.

Συνολικά 22 γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη. Η μέση ηλικία ήταν τα 53 έτη και ο χρόνος από τη διάγνωση του καρκίνου κυμαινόταν από ένα έως 27 έτη. Ζητήθηκε από δέκα συμμετέχουσες να ολοκληρώσουν μια συνέντευξη δύο έως τρεις μήνες μετά την παρέμβαση. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν 6,8 συνεδρίες, με το 77% να βρίσκει αποδεκτή την εβδομαδιαία δέσμευση χρόνου. Τόσο τα ποσοτικά ευρήματα όσο και η ποιοτική ανατροφοδότηση από τις συνεντεύξεις έδειξαν ότι οι γυναίκες βρήκαν την παρέμβαση αποδεκτή και κατάλληλη. «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η εικονική παράδοση της παρέμβασης που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα είναι εφικτή, αποδεκτή και κατάλληλη για γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού και γυναικολογικούς καρκίνους», κατέληξαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χαμηλή λίμπιντο και το επώδυνο σεξ δεν πρέπει να αποτελούν θέματα ταμπού για τις γυναίκες

Ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις βελτιώνουν τη σεξουαλική υγεία των γυναικών με καρκίνο

Ο έλεγχος και το εμβόλιο HPV οδήγησαν σε πτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ,

Ποιους κινδύνους ενέχει η συνεχής εναλλαγή ερωτικών συντρόφων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.