Σεξουαλική Υγεία

Καρδιακή Προσβολή: Σεξουαλική δραστηριότητα εντός 6 μηνών μετά την καρδιακή προσβολή συνδέεται με μεγαλύτερη επιβίωση [vid]

Καρδιακή Προσβολή: Σεξουαλική δραστηριότητα εντός 6 μηνών μετά την καρδιακή προσβολή συνδέεται με μεγαλύτερη επιβίωση [vid]

Καρδιακή Προσβολή: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που διατήρησαν ή και αύξησαν τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας εντός των πρώτων έξι μηνών μετά από την καρδιακή προσβολή είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άτομα που απείχαν από το σεξ ή που μείωσαν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα - ενν. μετά την καρδιακή προσβολή

Τα ζευγάρια μερικές φορές ανησυχούν για την επανεκκίνηση της σεξουαλικής δραστηριότητας αφού ένας εκ των δύο σύντροφων είχε καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος διαπίστωσε ότι η επιστροφή στα συνηθισμένα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας μέσα σε λίγους μήνες από την καρδιακή προσβολή συνδέεται με τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης.

Ειδικότερα, η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020, από το επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology. Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν συνολικά 495 σεξουαλικά ενεργά άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν για πρώτη φορά λόγω καρδιακής προσβολής το έτος 1992 ή το 1993. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και συγκεκριμένα σε ποσοστό 90%, ενώ η ηλικία τους ήταν 65 ετών ή και λιγότερο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 53 έτη.

Τα ερευνητικά ευρήματα της μελέτης

Μετά από διάμεση παρακολούθηση διάρκειας 22 ετών, το 43% των συμμετεχόντων είχε πεθάνει. Οι επιστήμονες ωστόσο ανακάλυψαν ότι τα άτομα που διατήρησαν ή και αύξησαν τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας εντός των πρώτων έξι μηνών μετά από την εκδήλωση της καρδιακής προσβολής είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που απείχαν από το σεξ ή που μείωσαν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα – ενν. μετά την καρδιακή προσβολή.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα άνω ευρήματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν κι άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη βελτίωση της συνολική υγείας των συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της φυσικής τους κατάστασης και η καλή σχέση που διατηρούσαν με τους συντρόφους τους. Το σημαντικότερο δε πόρισμα της μελέτης είναι ότι τα ευρήματά της μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να ανακουφίσουν ενδεχόμενους φόβους που βιώνουν πολλά άτομα μετά την καρδιακή προσβολή αναφορικά με το εάν είναι ασφαλές να επιστρέψουν στην σεξουαλική δραστηριότητα.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο από τη Mayo Clinic:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θερινός εκπαιδευτικός κύκλος ανάπτυξης δεξιοτήτων συλλογών ασθενών

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Σπάστε τη ρουτίνα της καθιστικής συνήθειας με λίγα λεπτά άσκησης και ενισχύστε την καρδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.

Το CDC λέει ότι η σεξουαλική επαφή με ρούχα ή το εικονικό σεξ είναι άλλοι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων

Εάν το εξάνθημα περιορίζεται στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό, τα προφυλακτικά μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, τα προφυλακτικά από μόνα τους είναι πιθανό να μην είναι αρκετά για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων».