Σεξουαλική Υγεία

Η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει τη γονιμότητα σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών

Η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει τη γονιμότητα σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου θα πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτή η έκθεση όντως βοηθά στη γονιμότητα και πόση έκθεση χρειάζεται.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer διεξήγαγε μια έρευνα για τις εποχιακές διακυμάνσεις στα επίπεδα AMH (αντι-Müllerian ορμόνη). Η πρωτοποριακή μελέτη τους αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες στην όψιμη αναπαραγωγική ηλικία – μεταξύ 30 και 40 ετών – βιώνουν αυξημένη έκκριση της ορμόνης από τις ωοθήκες τους.

Αυτό το φαινόμενο προτείνεται να αποδοθεί στην αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Carmit Levy του Τμήματος Ανθρώπινης Γενετικής και Βιοχημείας σε μια ομαδική προσπάθεια του Ph.D. φοιτητής Roma Parikh και ο καθηγητής Yftach Gepner της Σχολής Δημόσιας Υγείας, όλοι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και η Δρ. Ruth Percik από το Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας του Ιατρικού Κέντρου Sheba. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Steroids.

«Οι ωοθήκες εκκρίνουν την αντι-Müllerian ορμόνη και το επίπεδό της στην κυκλοφορία του αίματος συνδέεται με τη λειτουργία των ωοθηκών», εξηγεί ο Δρ Percik. «Ενώ το επίπεδο της ορμόνης είναι συγκεκριμένο για μια μεμονωμένη γυναίκα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και δεν παρέχει μια οριστική αξιολόγηση της κατάστασης της γονιμότητάς της, η αξιολόγηση της τιμής, της τάσης και της σύγκρισής της με την ηλικιακή ομάδα είναι ο καλύτερος δείκτης γονιμότητας που έχουμε.”

“Για αυτόν τον λόγο, κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος ή προσπαθεί να σταλεί για τεστ AMH. Στο Ισραήλ, όλες αυτές οι εξετάσεις κατευθύνονται στο κεντρικό εργαστήριο στη Sheba. Η ερευνητική μας ομάδα ερεύνησε την εποχιακή μεταβλητότητα των τεστ AMH προκειμένου να μετρηθεί πώς οι ωοθήκες ανταποκρίνονται στην υπεριώδη ακτινοβολία.”

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα AMH 2.235 Ισραηλινών γυναικών με τα καταγεγραμμένα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας. Για νεότερες γυναίκες ηλικίας 20-29 ετών, δεν βρέθηκε στατιστική σχέση μεταξύ της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και του επιπέδου AMH. Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των ηλικιωμένων γόνιμων γυναικών ηλικίας 30 έως 40 ετών, εμφανίστηκε ένα στατιστικά σημαντικό εποχιακό μοτίβο: Αυτές οι γυναίκες, των οποίων τα αποθέματα ωαρίων μειώνονται, ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκθεση στον ήλιο.

«Με βάση τις προηγούμενες μελέτες μας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον μεταβολισμό, τη σεξουαλική όρεξη και τη συμπεριφορά, και, τουλάχιστον σε ζωικά μοντέλα, διευρύνει τις ωοθήκες και επεκτείνει την περίοδο του οίστρου», εξηγεί ο καθηγητής Levy. “Αυτή είναι μια προκαταρκτική, πρωτοποριακή ανθρώπινη επιδημιολογική μελέτη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το συμπέρασμα μιας αιτιώδους σχέσης μεταξύ της γονιμότητας στις γυναίκες και της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι με τα ποντίκια.”

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η απουσία αυτού του αποτελέσματος στις νεότερες γυναίκες στα 20 τους. Σύμφωνα με τον Δρ Percik, αυτό μπορεί να αποδοθεί στο άφθονο απόθεμα αυγών που βρίσκεται σε νεαρές γυναίκες. «Με βάση την ερμηνεία των ευρημάτων μου, οι γυναίκες στην αρχή της αναπαραγωγικής τους ηλικίας χρειάζονται λιγότερο σήματα από τον ήλιο, τα οποία επηρεάζουν ορμονικές οδούς που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί επαρκώς. Επηρεάζονται λιγότερο ή εξαρτώνται από τις δυνάμεις της φύσης. στο πλαίσιο της γονιμότητας Αντίθετα, οι μεγαλύτερες ωοθήκες χρειάζονται βέλτιστους περιβαλλοντικούς παράγοντες για να λειτουργήσουν».

«Στην πραγματικότητα, αυτή η επίδραση ήταν ακόμη πιο έντονη στις γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω. Φυσικά, υπάρχουν προειδοποιήσεις: Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου θα πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτή η έκθεση όντως βοηθά στη γονιμότητα και πόση έκθεση χρειάζεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μπορούν να μας πουν οι ταύροι για την ανθρώπινη γονιμότητα;

Η ορμόνη της Χρυσομαλλούσας είναι καθοριστική για την ανδρική γονιμότητα

Κατάψυξη ωαρίων για τη διατήρηση της γονιμότητας

Μύθοι γονιμότητας που πρέπει να αφήσουμε πίσω

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενίσχυση της σεξουαλικής οικειότητας για τα πιο δημιουργικά μυαλά

Συνδυάζοντας τον κόσμο της τέχνης και της οικειότητας, τα δημιουργικά άτομα μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο καινοτόμους τρόπους σύνδεσης, αλλά και βαθύτερες, πιο ουσιαστικές εκφράσεις αγάπης.

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.

Είναι η ούρηση μετά το σεξ απολύτως απαραίτητη;

Μετά το σεξ: Κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη σεξουαλική επαφή, βακτήρια από τα γεννητικά όργανα και τις περιοχές του πρωκτού μπορούν να εισαχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τραβήγματος;

Εγκυμοσύνη μέθοδος: Η μέθοδος τραβήγματος γνωστή και ως απόσυρση ή διακοπή συνουσίας, περιλαμβάνει τον άνδρα να αποσύρει το πέος του από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτιση για να αποτρέψει την είσοδο του σπέρματος στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.