Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Γυναικεία γονιμότητα: Η θεραπεία για καρκίνο του μαστού την επηρεάζει;

Γυναικεία γονιμότητα: Η θεραπεία για καρκίνο του μαστού την επηρεάζει;

Γυναικεία γονιμότητα: Η πλειονότητα όσων προσπάθησαν να συλλάβουν κατά μέσο όρο 11 ετών μετά τη θεραπεία κατάφεραν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ένα παιδί.

Νέα έρευνα από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber έχει ενθαρρυντικά νέα για νεαρές γυναίκες που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο του μαστού και θέλουν να κάνουν παιδιά. Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 200 νεαρές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα όσων προσπάθησαν να συλλάβουν κατά μέσο όρο 11 ετών μετά τη θεραπεία κατάφεραν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ένα παιδί.

Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν στο 2024 Annual Meeting of the American Society of Clinical Oncology (ASCO), είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα επειδή απαντούν σε πολλά ερωτήματα που άφησαν ανοιχτά προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα ποσοστά εγκυμοσύνης και ζώντων γεννήσεων μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο του μαστού, οι συγγραφείς της μελέτης λένε.

«Οι προηγούμενες μελέτες ήταν περιορισμένες επειδή περιελάμβαναν επιλεγμένες υποομάδες ασθενών, παρακολουθούσαν ασθενείς για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και δεν ρώτησαν τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια της μελέτης, εάν είχαν επιχειρήσει εγκυμοσύνη», λέει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ann Partridge, MD. «Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει αυτά τα κενά παρακολουθώντας τα ποσοστά εγκυμοσύνης και ζώντων γεννήσεων μεταξύ μιας ομάδας επιζώντων από καρκίνο του μαστού και ασθενών που δήλωσαν ότι είχαν προσπαθήσει να συλλάβουν μετά τη διάγνωση του καρκίνου».

Οι ασθενείς στη μελέτη συμμετείχαν στη Μελέτη Καρκίνου του Μαστού Νέων Γυναικών, η οποία παρακολουθεί την υγεία μιας ομάδας γυναικών που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στην ηλικία ή κάτω των 40 ετών. Από τις 1.213 επιλέξιμες συμμετέχουσες, οι 197 ανέφεραν απόπειρα εγκυμοσύνης κατά τη διάμεση παρακολούθηση – περίοδος ανόδου 11 ετών. Σε αυτήν την τελευταία ομάδα, η διάμεση ηλικία κατά τη στιγμή της διάγνωσης ήταν τα 32 έτη και οι περισσότεροι είχαν διαγνωστεί με θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν περιοδικά για το αν είχαν προσπαθήσει να μείνουν έγκυες και αν είχαν συλλάβει και γεννήσει.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 73% των γυναικών που προσπάθησαν να συλλάβουν πέτυχαν εγκυμοσύνη και το 65% γέννησαν ζωντανά, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Εκείνοι που επέλεξαν τη διατήρηση της γονιμότητας με κατάψυξη ωαρίων/εμβρύων πριν από τη θεραπεία του καρκίνου έτειναν να έχουν υψηλότερο ποσοστό ζώντων γεννήσεων, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες έτειναν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και γεννήσεων.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν καρκίνους του μαστού που κυμαίνονται από το στάδιο 0, οι οποίοι είναι μη επεμβατικοί και περιορίζονται στο εσωτερικό του γαλακτοφόρου πόρου, έως το στάδιο III, στο οποίο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση δεν συσχετίστηκε στατιστικά με την επίτευξη εγκυμοσύνης ή τη γέννηση ζωντανού τοκετού.

«Για πολλές νεαρές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, η ικανότητα να κάνουν παιδιά μετά από θεραπεία είναι μια σημαντική ανησυχία», λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Κίμια Σορούρη, MD, MPH, της Dana-Farber. “Τα ευρήματα της μελέτης μας μπορούν να είναι χρήσιμα κατά την παροχή συμβουλών σε ασθενείς σχετικά με θέματα γονιμότητας. Το εύρημα ότι η κατάψυξη ωαρίων/εμβρύων πριν από τη θεραπεία συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό ζώντων γεννήσεων υπογραμμίζει την ανάγκη πρόσβασης σε υπηρεσίες διατήρησης της γονιμότητας για αυτόν τον πληθυσμό.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Webinar για την διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν αναδεικνύει μελέτη

Εάν διαγνωστώ με έναν καρκίνο, είναι πιθανό να νοσήσω και από άλλον;

Webinar με θέμα την βελτίωση ποιότητας ζωής μετά τη διάγνωση Καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Close Icon