Σεξουαλική Υγεία

Γονιμότητα: Έκθεση σε εντομοκτόνα και χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος σε ενήλικες άνδρες

Γονιμότητα: Έκθεση σε εντομοκτόνα και χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος σε ενήλικες άνδρες

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε συστηματικά 25 ανθρώπινες μελέτες για την επαγγελματική και περιβαλλοντική έκθεση σε εντομοκτόνα που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια σχεδόν 50 ετών. Η μελέτη αποκάλυψε σταθερές ενδείξεις ισχυρών συσχετισμών μεταξύ της έκθεσης σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος.

Γονιμότητα: Η Melissa J. Perry, Sc.D., MHS, κοσμήτορας του George Mason University College of Public Health, και μια ομάδα ερευνητών συμπεριλαμβανομένης της Lauren Ellis, MPH, διδακτορικής φοιτήτριας στο Northeastern University, βρήκαν σε μια νέα συστηματική ανασκόπηση ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος σε ενήλικες άνδρες παγκοσμίως. Η εργασία με τίτλο “Εκθεση εντομοκτόνων οργανοφωσφορικών και καρβαμιδικών ενηλίκων και συγκέντρωση σπέρματος: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων” “Adult Organophosphate and Carbamate Insecticide Exposure and Sperm Concentration: A Systematic Review and Meta-Analysis of the Epidemiological Evidence” δημοσιεύεται στο ​Περιοδικό Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας (Environmental Health Perspectives).

“Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα εντομοκτόνα επηρεάζουν τη συγκέντρωση του σπέρματος στον άνθρωπο είναι κρίσιμη, δεδομένης της πανταχού παρουσίας τους στο περιβάλλον και των τεκμηριωμένων αναπαραγωγικών κινδύνων. Τα εντομοκτόνα ανησυχούν για τη δημόσια υγεία και όλους τους άνδρες, οι οποίοι εκτίθενται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού”, λέει η Ellis. Η ομάδα εξέτασε σχεδόν πέντε δεκαετίες ανθρώπινων στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε δύο ευρέως χρησιμοποιούμενες κατηγορίες εντομοκτόνων, οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά Ν-μεθυλεστέρα, και βρήκε συνεπείς συσχετίσεις με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος, κάτι που δικαιολογεί ανησυχία, ιδίως υπό το φως των παρατηρούμενων πτωτικών τάσεων ποιότητας του σπέρματος που αποδεικνύεται από άλλες μελέτες. Η Dean Melissa J. Perry συζητά την τελευταία της εργασία που βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος σε ενήλικες άνδρες. Η ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση 25 μελετών για σχεδόν 50 χρόνια αποκαλύπτει σταθερές ενδείξεις συσχετίσεων μεταξύ της έκθεσης σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος. “Αυτή η ανασκόπηση είναι η πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα, που περιλαμβάνει περισσότερα από 25 χρόνια έρευνας για την ανδρική γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία.

Τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν φτάσει σε σημείο που πρέπει να λάβουμε ρυθμιστικά μέτρα για να μειώσουμε την έκθεση σε εντομοκτόνα”, λέει ο Δρ Perry, ο ανώτερος συγγραφέας, στο χαρτί. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε συστηματικά 25 ανθρώπινες μελέτες για την επαγγελματική και περιβαλλοντική έκθεση σε εντομοκτόνα που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια σχεδόν 50 ετών. Η μελέτη αποκάλυψε σταθερές ενδείξεις ισχυρών συσχετισμών μεταξύ της έκθεσης σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρήση κινητού τηλεφώνου και χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων

Γιατί κάποιοι άνδρες δεν παράγουν σπέρμα;

Βοηθά ο κουρκουμάς στην αύξηση του σπέρματος για τους άνδρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.