Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Γιατί το σεξ είναι τόσο ευχάριστο;

Γιατί το σεξ είναι τόσο ευχάριστο;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει το σεξ στο σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς και πώς αυτά τα αποτελέσματα κάνουν το σεξ να είναι τόσο καλό;

Ο εγκέφαλος θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο και ο οργασμός είναι μια αυξημένη κατάσταση αισθητηριακής επίγνωσης που μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση έκστασης στον εγκέφαλο. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις επιπτώσεις που έχει το σεξ στο σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς και πώς αυτά τα αποτελέσματα κάνουν το σεξ να είναι τόσο καλό.

Οι επιπτώσεις του σεξ στο σώμα

Στη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές του σεξ William Masters και Virginia Johnson εντόπισαν τέσσερις διακριτές φάσεις σεξουαλικής διέγερσης, καθεμία με μοναδικές επιπτώσεις στο σώμα. Η έρευνά τους οδήγησε στην κοινή χρήση αυτών των τεσσάρων κατηγοριών για να εξηγήσουν τη σεξουαλική απόκριση:

Επιθυμία ή ενθουσιασμός

Κατά τη φάση της επιθυμίας, ο ιστός στο πέος, τον κόλπο, τη λεκάνη, τον αιδοίο και την κλειτορίδα γεμίζει με αίμα. Αυτό αυξάνει την ευαισθησία των νεύρων σε αυτές τις περιοχές του σώματος. Αυτή η ροή αίματος δημιουργεί επίσης ένα υγρό που ονομάζεται transudate, το οποίο λιπαίνει τον κόλπο. Οι μύες σε όλο το σώμα αρχίζουν να συστέλλονται. Μερικοί άνθρωποι αναπνέουν πιο γρήγορα ή εμφανίζουν κοκκινίλες λόγω της αυξημένης ροής αίματος.

Οροπέδιο

Κατά τη διάρκεια του οροπεδίου, η διέγερση ενός ατόμου συνεχίζει να εντείνεται. Ο κόλπος, το πέος και η κλειτορίδα γίνονται πιο ευαίσθητα. Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις στην ευαισθησία και τη διέγερση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η διέγερση και το ενδιαφέρον μπορεί να μειωθούν, να ενταθούν και μετά να μειωθούν ξανά.

Οργασμός

Με τη σωστή διέγερση και τη σωστή ψυχική κατάσταση, ένα άτομο μπορεί να έχει οργασμό. Για τις περισσότερες γυναίκες, η διέγερση της κλειτορίδας είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός δρόμος για τον οργασμό. Για κάποιους, είναι ο μόνος δρόμος για τον οργασμό. Τα αρσενικά μπορεί να χρειάζονται παρατεταμένη διέγερση του άξονα ή της κεφαλής του πέους. Τα περισσότερα αρσενικά εκσπερματώνουν κατά τη διάρκεια του οργασμού, αλλά είναι δυνατό να έχουν οργασμό χωρίς εκσπερμάτιση.

Ορισμένα θηλυκά εκσπερματώνουν επίσης κατά τη διάρκεια του οργασμού, αν και το περιεχόμενο αυτού του υγρού παραμένει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν έντονες μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού. Τα αρσενικά βιώνουν αυτές τις συσπάσεις στο ορθό, το πέος και τη λεκάνη, ενώ οι γυναίκες στον κόλπο, τη μήτρα και το ορθό. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συσπάσεις σε ολόκληρο το σώμα.

Χαλάρωση

Μετά τον οργασμό, οι μύες χαλαρώνουν και το σώμα επιστρέφει αργά στην προ-διέγερσή του κατάσταση. Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική για τα αρσενικά και τα θηλυκά. Αν και τα περισσότερα αρσενικά δεν μπορούν να έχουν οργασμό αμέσως μετά την εκσπερμάτιση, πολλά θηλυκά μπορούν. Κατά το στάδιο της χαλάρωσης, τα περισσότερα αρσενικά και πολλά θηλυκά βιώνουν μια ανθεκτική περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο δεν θα ανταποκριθεί στη σεξουαλική διέγερση.

Άλλα μοντέλα

Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει εναλλακτικά μοντέλα επίλυσης. Το κυκλικό μοντέλο της Karen Brash-McGreer και της Beverly Whipple υποδηλώνει ότι μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία για μια γυναίκα μπορεί να οδηγήσει αμέσως σε μια άλλη τέτοια εμπειρία. Η Rosemary Basson προτείνει ένα μη γραμμικό μοντέλο γυναικείας σεξουαλικής απόκρισης. Το μοντέλο της τονίζει ότι οι γυναίκες κάνουν σεξ για πολλούς λόγους και ότι η σεξουαλική τους απόκριση μπορεί να μην προχωρήσει σύμφωνα με προβλέψιμα στάδια.

Η κλειτορίδα είναι, για τις περισσότερες γυναίκες, το σημείο εκκίνησης της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Έχει χιλιάδες νευρικές απολήξεις, καθιστώντας το εξαιρετικά ευαίσθητο. Τμήματα της κλειτορίδας εκτείνονται βαθιά μέσα στον κόλπο, επιτρέποντας σε ορισμένες γυναίκες να λάβουν έμμεση κλειτοριδική διέγερση μέσω κολπικής διέγερσης. Για τους άνδρες, το κεφάλι του πέους μοιάζει με την κλειτορίδα, καθώς είναι συχνά η πιο ευαίσθητη περιοχή.

Επιδράσεις του σεξ στον εγκέφαλο

Για να αισθάνεται το σεξ ευχάριστο, ο εγκέφαλος πρέπει να ερμηνεύει τις σεξουαλικές αισθήσεις ως ευχάριστες. Τα νεύρα στις σεξουαλικές περιοχές του σώματος στέλνουν συγκεκριμένα σήματα στον εγκέφαλο και ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αυτά τα σήματα για να δημιουργήσει διάφορες σεξουαλικές αισθήσεις. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικοί αγγελιοφόροι που βοηθούν τον εγκέφαλο να επικοινωνεί με άλλες περιοχές του σώματος. Αρκετοί νευροδιαβιβαστές έχουν ρόλο στη σεξουαλική ευχαρίστηση:

  • Τα επίπεδα προλακτίνης αυξάνονται αμέσως μετά τον οργασμό. Αυτή η ορμόνη μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική απόκριση, η οποία μπορεί να εξηγήσει την περίοδο ανθεκτικότητας.
  • Η ντοπαμίνη είναι μια ορμόνη που συνδέεται με το κίνητρο και την ανταμοιβή. Αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση και το σώμα την εκκρίνει κατά το στάδιο της επιθυμίας.
  • Η ωκυτοκίνη, επίσης γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης ή του δεσμού, προάγει τα συναισθήματα οικειότητας και εγγύτητας. Το σώμα το απελευθερώνει μετά τον οργασμό.
  • Το σώμα απελευθερώνει σεροτονίνη, η οποία υποστηρίζει τα συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας, κατά τη φάση της διέγερσης.
  • Η νορεπινεφρίνη διαστέλλει και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τα γεννητικά όργανα πιο ευαίσθητα. Το σώμα το απελευθερώνει κατά τη σεξουαλική διέγερση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καλύτερες στάσεις σεξ για συγκινήσεις με ελάχιστη προσπάθεια

Πώς ο πρωινός καφές σας μπορεί να εντείνει τους οργασμούς σας

Αποθηκεύουν οι γυναίκες το DNA κάθε άνδρα με τον οποίο κάνουν σεξ;

Τι ρόλο παίζει η αποπλάνηση στη σεξουαλική έλξη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος θεωρείται ο τέλειος σεξουαλικός σύντροφος;

Σεξουαλικός σύντροφος: Η έννοια του «τέλειου σεξουαλικού συντρόφου» είναι εξαιρετικά υποκειμενική και ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων, επηρεαζόμενη από προσωπικές προτιμήσεις, πολιτισμικό υπόβαθρο και ατομικές εμπειρίες.

Τι να πείτε στον γιο σας αν καταλάβετε ότι πρόκειται να κάνει σεξ πρώτη φορά;

Σεξ αγόρι: Η συζήτηση με τον γιο σας για το σεξ, ειδικά αν υποψιάζεστε ότι πρόκειται να έχει την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ασφάλειά του

Κάνει καλό το σεξ σε στρεσογόνες στιγμές;

Σεξ άγχος: Η ενασχόληση με τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανακούφιση από το στρες, προσφέροντας πολλά οφέλη για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία.

Πώς να δείξετε σε κάποιον ότι σας ελκύει σεξουαλικά μεσα από τα social;

Social ενδιαφέρον: Η έκφραση σεξουαλικού ενδιαφέροντος μέσω των social απαιτεί μια ισορροπία λεπτότητας και αμεσότητας, διασφαλίζοντας ότι οι προθέσεις σας είναι σαφείς χωρίς να ξεπερνάτε κανένα όριο.

Close Icon