Σεξουαλική Υγεία

Ερωτικές φαντασιώσεις: Η πιο συχνή γυναικεία φαντασίωση

Ερωτικές φαντασιώσεις: Η πιο συχνή γυναικεία φαντασίωση

Ερωτικές φαντασιώσεις: Ομάδα ψυχολόγων με επικεφαλής μία γυναίκα έφτασε μέσω επιστημονικής έρευνας σε μερικά απρόσμενα αποτελέσματα για μία από τις πιο μυστικές πτυχές της γυναικείας σεξουαλικής φαντασίας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις. Η έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας κ το πανεπιστήμιο της Notre Dame δημοσιεύθηκε στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση Archives of Sexual Behaviour. Επικεφαλής ήταν η δρ. Jenny Bivona. Προηγούμενες έρευνες στο πεδίο είχαν δείξει ότι σε ποσοστό από 31% έως 63%, οι γυναίκες έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις με θέμα το βιασμό τους. Η σεξουαλική διέγερση από ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο είναι ένα ψυχολογικό μυστήριο, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αποκρουστικό και βασανιστικό συμβάν στη ζωή μιας γυναίκας.

Προκειμένου να μελετήσουν σε βάθος τη γυναικεία ερωτική φαντασίωση με σενάριο το βιασμό, οι ερευνητές εξέτασαν 355 νεαρές γυναίκες. Ως μέρος της έρευνας, οι γυναίκες άκουσαν μέσω ακουστικών τη διήγηση ενός σεναρίου βιασμού, για να προσδιοριστεί αργότερα το πόσο αυτό που άκουσαν τις διέγειρε ερωτικά. Τους δόθηκε η οδηγία να κλείσουν τα μάτια τους καθώς άκουγαν την ηχογράφηση στα ακουστικά και να φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση της γυναίκας του υποθετικού σεναρίου. Η ιστορία είχε αντιγραφεί από λογοτεχνικά κείμενα ερωτικού περιεχομένου και έτσι είχε τη μορφή μιας ερωτική φαντασίωσης βιασμού και όχι μιας παράθεσης γεγονότων ενός πραγματικού συμβάντος.

Το σενάριο ήταν το εξής: ένας άντρας ελκύεται πολύ από τη γυναίκα. Της εκφράζει την επιθυμία του για να κάνουν σεξ, αλλά εκείνη είναι ξεκάθαρο ότι δεν ανταποκρίνεται. Εκείνος προσπαθεί να τη μεταπείσει. Όταν εκείνη εξακολουθεί να αρνείται, εκείνος την υπερνικά με τη φυσική του δύναμη και τη βιάζει.

Η γυναίκα αντιστέκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής και σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκαταβατική. Ωστόσο, επειδή ο άντρας του σεναρίου είναι πολύ ελκυστικός και τη διεγείρει ερωτικά, εκείνη νιώθει κάποια ικανοποίηση από την εμπειρία αυτή. Το σενάριο εστίαζε περισσότερο στον εξαναγκασμό και τη χρήση βίας, παρά στη σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν σεξουαλικές φαντασιώσεις με σενάριο όπου:

  • ένας άντρας τις εξαναγκάζει σε σεξ: ποσοστό 52%
  • ένας άντρας τις βιάζει: ποσοστό 32%
  • ένας άντρας τις υποχρεώνει σε στοματικό σεξ: ποσοστό 28%
  • ένας άντρας τις υποχρεώνει σε πρωκτικό σεξ: ποσοστό 16%
  • ένας άντρας τις ακινητοποιεί πλήρως: ποσοστό 17%

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 62% των γυναικών παραδέχτηκε πως είχε κάποιου είδους σεξουαλική φαντασίωση σχετική με βιασμό. Οι περισσότερες γυναίκες είχαν το πιο κοινό σενάριο στη φαντασίωσή τους: “να τις υπερνικά με τη δύναμή του ένας άντρας και να τις υποχρεώνει σε σεξ παρά τη θέλησή τους”. Από αυτές, το 40% παραδέχτηκε ότι είχε αυτήν τη φαντασίωση τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ το 20% ότι την έχει μία φορά την εβδομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιθανό να έχουν φαντασίωση με σενάριο το βιασμό τους, αλλά αυτό είναι μια περιστασιακή σκέψη και σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει προδιάθεση/επιθυμία για κάτι τέτοιο.

Η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει δύο βασικές θεωρίες για τους λόγους που οι γυναίκες έχουν αυτήν τη σεξουαλική φαντασίωση:

  • «Αποφυγή σεξουαλικής ευθύνης» (sexual blame avoidance):

Αυτή η θεωρία υποθέτει ότι οι γυναίκες μεγαλώνουν και κοινωνικοποιούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη θεωρηθούν από τους άλλους ως “ασύδοτες” ή “υπερβολικά σεξουαλικές”. Έτσι πιστεύεται ότι η φαντασίωση με το σενάριο του βιασμού οφείλεται στο ότι δεν μπορεί κανείς να τις θεωρήσει υπεύθυνες που θέλουν και τους αρέσει το σεξ. Αυτό αποβάλλει από πάνω τους και κάθε ενοχή για τις σεξουαλικές τους ορμές.

  • «Ανοικτές σε σεξουαλικές εμπειρίες» (openness to sexual experience):

Αυτή η θεωρία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την προηγούμενη. Αντί να νιώθουν σεξουαλικά καταπιεσμένες, οι ψυχολόγοι υποθέτουν ότι το σενάριο του βιασμού στις φαντασιώσεις τους είναι αποτέλεσμα μιας ανοικτής, ελεύθερης, ανεκτικής και χωρίς ενοχές στάσης απέναντι στο σεξ.

Από τις δύο αυτές θεωρίες, εκείνη που οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υποστηρίζει τη μελέτη που έκαναν είναι ξεκάθαρα η δεύτερη: το ότι οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία είναι πολύ πιο απελευθερωμένες σεξουαλικά και νιώθουν λιγότερες ενοχές για τις σεξουαλικές τους ορμές. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που έχουν αυτές τις ερωτικές φαντασιώσεις έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως άτομα, αντιμετωπίζουν πιο θετικά το σεξ και έχουν πολύ πιο συχνές φαντασιώσεις με σενάριο όπου οι ίδιες είναι συγκαταβατικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το καλό σεξ είναι υγεία

Οι ερωτικές φαντασιώσεις και η σχέση του ζευγαριού

Σεξουαλική Έλξη: Το δίλημμα της πολυγαμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ανάψετε την ερωτική φλόγα στην εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνόπαυση: Για να πυροδοτήσετε την ερωτική σας διάθεση η λύση είναι μία: Αναζητήστε ένα ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται κατά την περίοδο αυτή και αντιμετωπίστε τα βήμα βήμα. Πώς; Συμβουλές θα βρείτε στο κείμενο που ακολουθεί.

Το "ζην επικινδύνως" στο σεξ & οι πιο επικίνδυνες στάσεις

Στάσεις σεξ κίνδυνος: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες στάσεις στο σεξ, σύμφωνα με μελέτες και επιστημονικά δεδομένα. Φυσικά και ορισμένες συγκαταλέγονται στις πιο συνηθισμένες σεξουαλικές στάσεις, γι' αυτό και έχουν επιφέρει τα περισσότερα ατυχήματα.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους ως απάντηση στις ανακρίβειες του διαδικτύου

Sex διαδίκτυο ανήλικοι: Οι νέοι κάτω των 18 ετών έρχονται αντιμέτωποι με την διαδικασία εξερεύνησης της σεξουαλικότητάς τους. Το διαδίκτυο περιέχει τις πληροφορίες, όπως δυστυχώς και μη αποδεκτές συμπεριφορές.

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Με τον όρο χαμηλή λίμπιντο περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται ή απουσιάζει. Η λίμπιντο είναι κυρίως ένα ορμονικό και εγκεφαλικό φαινόμενο.