Σεξουαλική Υγεία

Έρωτας Ορισμός: Το ανεξήγητο μυστήριο της αγάπης

Έρωτας Ορισμός: Το ανεξήγητο μυστήριο της αγάπης

Έρωτας Ορισμός: Οι επιστήμονες προσπάθησαν πρόσφατα να προσδιορίσουν τη διάρκεια του ερωτικού ενθουσιασμού και υπολόγισαν ότι η παθιασμένη ερωτική αγάπη διαρκεί γενικά έξι έως δεκαοκτώ μήνες.

Τα εννέα αυτά ψυχο-φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συνήθως συνδέονται με τη ρομαντική αγάπη δεν φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με τη ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη ή τη σεροτονίνη. Ωστόσο, μπορεί να συσχετίζονται με αυτά τα νευροχημικά με ακόμη άγνωστους τρόπους.

  • Οι εραστές αναφέρουν δείγματα συναισθηματικής εξάρτησης από τη σχέση, σε συνδυασμό με μεταβαλλόμενα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας, της ανησυχίας, της ιδιοκτησίας, της ζήλιας, της ενασχόλησης με τον αγαπημένο, της ευπάθειας, του φόβου της απόρριψης και του άγχους του χωρισμού. Έτσι οι εραστές μπορούν να παρακολουθούν τις σχέσεις τους.
  • Κάποιο αναφέρουν ότι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με τη συναισθηματική αμοιβαιότητα και τη συναισθηματική ένωση με αντικείμενο του πόθου τους.

  • Οι εραστές αισθάνονται μια ισχυρή ενσυναίσθηση προς τον αγαπημένο, συμπεριλαμβανομένου ενός αισθήματος ευθύνης για το αγαπημένο άτομο και της προθυμίας για αυτοθυσία.
  • Οι ερωτευμένοι τείνουν να αναδιατάξουν τις καθημερινές προτεραιότητές τους για να είναι διαθέσιμοι στον αγαπημένο και να προσπαθούν να κάνουν μια ευνοϊκή εντύπωση, αλλάζοντας τα ρούχα, τους τρόπους, τις συνήθειες, ακόμη και τις αξίες τους.
  • Οι εραστές μπορεί επίσης να βιώσουν αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «Romeo and Juliet Effect» – μια ενδυνάμωση παθιασμένων συναισθημάτων λόγω αντιξοότητας.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι που χτυπήθηκαν από έρωτα βιώνουν σεξουαλική επιθυμία για τον αγαπημένο, σε συνδυασμό με την επιθυμία για σεξουαλική αποκλειστικότητα. Στην πραγματικότητα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ζηλεύουν έντονα αν υποψιάζονται ότι υπάρχει απιστία. Αυτή η επιθυμία για σεξουαλική αποκλειστικότητα μπορεί να είναι η πιο σημαντική εξελικτική λειτουργία αυτού του συστήματος συναισθημάτων: οδηγεί τους εταίρους να αποκλείσουν άλλους μνηστήρες, διασφαλίζοντας έτσι ότι η ερωτοτροπία δεν διακόπτεται έως ότου ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση.

  • Ωστόσο, για εκείνους που είναι «ερωτευμένοι», ο πόθος για συναισθηματική ένωση υπερισχύει συχνά από την επιθυμία για σεξουαλική ένωση. Εξήντα τέσσερα τοις εκατό και των δύο φύλων διαφώνησαν με τη δήλωση, “Το σεξ είναι το πιο σημαντικό μέρος της σχέσης μου”
  • Οι ερωτευμένοι επίσης συχνά αναφέρουν ότι το πάθος τους είναι ακούσιο και ανεξέλεγκτο. «Η αγάπη είναι σαν πυρετός», έγραψε ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Stendahl. «Έρχεται και πηγαίνει ανεξάρτητα από τη θέληση.»

  • Η ερωτική έλξη είναι συνήθως πρόσκαιρη, εφήμερη. Εκτός αν ένα φυσικό ή κοινωνικό εμπόδιο εμποδίζει τους εραστές να βλέπουν ο ένας τον άλλο τακτικά, αυτό το πάθος τελικά εξαφανίζεται. Οι επιστήμονες προσπάθησαν πρόσφατα να προσδιορίσουν τη διάρκεια του ενθουσιασμού. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η παθιασμένη ερωτική αγάπη διαρκεί γενικά έξι έως δεκαοκτώ μήνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερο βιολογικός παρά ποιητικός ο έρωτας

Πώς λειτουργεί η ερωτική έλξη

Ο έρωτας στα χρόνια του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.

Το CDC λέει ότι η σεξουαλική επαφή με ρούχα ή το εικονικό σεξ είναι άλλοι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων

Εάν το εξάνθημα περιορίζεται στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό, τα προφυλακτικά μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, τα προφυλακτικά από μόνα τους είναι πιθανό να μην είναι αρκετά για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων».