Σεξουαλική Υγεία

Έρωτας Ορισμός: Το ανεξήγητο μυστήριο της αγάπης

Έρωτας Ορισμός: Το ανεξήγητο μυστήριο της αγάπης

Έρωτας Ορισμός: Οι επιστήμονες προσπάθησαν πρόσφατα να προσδιορίσουν τη διάρκεια του ερωτικού ενθουσιασμού και υπολόγισαν ότι η παθιασμένη ερωτική αγάπη διαρκεί γενικά έξι έως δεκαοκτώ μήνες.

Τα εννέα αυτά ψυχο-φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συνήθως συνδέονται με τη ρομαντική αγάπη δεν φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με τη ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη ή τη σεροτονίνη. Ωστόσο, μπορεί να συσχετίζονται με αυτά τα νευροχημικά με ακόμη άγνωστους τρόπους.

  • Οι εραστές αναφέρουν δείγματα συναισθηματικής εξάρτησης από τη σχέση, σε συνδυασμό με μεταβαλλόμενα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας, της ανησυχίας, της ιδιοκτησίας, της ζήλιας, της ενασχόλησης με τον αγαπημένο, της ευπάθειας, του φόβου της απόρριψης και του άγχους του χωρισμού. Έτσι οι εραστές μπορούν να παρακολουθούν τις σχέσεις τους.
  • Κάποιο αναφέρουν ότι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με τη συναισθηματική αμοιβαιότητα και τη συναισθηματική ένωση με αντικείμενο του πόθου τους.

  • Οι εραστές αισθάνονται μια ισχυρή ενσυναίσθηση προς τον αγαπημένο, συμπεριλαμβανομένου ενός αισθήματος ευθύνης για το αγαπημένο άτομο και της προθυμίας για αυτοθυσία.
  • Οι ερωτευμένοι τείνουν να αναδιατάξουν τις καθημερινές προτεραιότητές τους για να είναι διαθέσιμοι στον αγαπημένο και να προσπαθούν να κάνουν μια ευνοϊκή εντύπωση, αλλάζοντας τα ρούχα, τους τρόπους, τις συνήθειες, ακόμη και τις αξίες τους.
  • Οι εραστές μπορεί επίσης να βιώσουν αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «Romeo and Juliet Effect» – μια ενδυνάμωση παθιασμένων συναισθημάτων λόγω αντιξοότητας.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι που χτυπήθηκαν από έρωτα βιώνουν σεξουαλική επιθυμία για τον αγαπημένο, σε συνδυασμό με την επιθυμία για σεξουαλική αποκλειστικότητα. Στην πραγματικότητα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ζηλεύουν έντονα αν υποψιάζονται ότι υπάρχει απιστία. Αυτή η επιθυμία για σεξουαλική αποκλειστικότητα μπορεί να είναι η πιο σημαντική εξελικτική λειτουργία αυτού του συστήματος συναισθημάτων: οδηγεί τους εταίρους να αποκλείσουν άλλους μνηστήρες, διασφαλίζοντας έτσι ότι η ερωτοτροπία δεν διακόπτεται έως ότου ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση.

  • Ωστόσο, για εκείνους που είναι «ερωτευμένοι», ο πόθος για συναισθηματική ένωση υπερισχύει συχνά από την επιθυμία για σεξουαλική ένωση. Εξήντα τέσσερα τοις εκατό και των δύο φύλων διαφώνησαν με τη δήλωση, “Το σεξ είναι το πιο σημαντικό μέρος της σχέσης μου”
  • Οι ερωτευμένοι επίσης συχνά αναφέρουν ότι το πάθος τους είναι ακούσιο και ανεξέλεγκτο. «Η αγάπη είναι σαν πυρετός», έγραψε ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Stendahl. «Έρχεται και πηγαίνει ανεξάρτητα από τη θέληση.»

  • Η ερωτική έλξη είναι συνήθως πρόσκαιρη, εφήμερη. Εκτός αν ένα φυσικό ή κοινωνικό εμπόδιο εμποδίζει τους εραστές να βλέπουν ο ένας τον άλλο τακτικά, αυτό το πάθος τελικά εξαφανίζεται. Οι επιστήμονες προσπάθησαν πρόσφατα να προσδιορίσουν τη διάρκεια του ενθουσιασμού. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η παθιασμένη ερωτική αγάπη διαρκεί γενικά έξι έως δεκαοκτώ μήνες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερο βιολογικός παρά ποιητικός ο έρωτας

Πώς λειτουργεί η ερωτική έλξη

Ο έρωτας στα χρόνια του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.

Πατήστε το κουμπί της σεξουαλικής σας επαναφοράς

Σεξ επανεκκίνηση: Όποιος και αν είναι ο λόγος, μερικές φορές αυτό που χρειάζεστε είναι να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς. Όπως όλα τα άλλα στη ζωή μας, το σεξ είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε και να αναπτυχθούμε και να το κάνουμε όλο και καλύτερο καθώς το σώμα, η ζωή και τα γούστα μας μεταμορφώνονται.

Τι οδηγεί σε "σεξουαλική ξηρασία" την σχέση σας;

Χαμηλή libido: Ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα ή ακόμα και μία μυρωδιά και ο εγκέφαλός μας τρελαίνεται, μέχρι να κατακτηθεί το αντικείμενο του πόθου μας, ξανά και ξανά. Και αυτό συνήθως κρατάει κάποιο καιρό, πολλές φορές κρατάει και αρκετό καιρό.

Sex tips για καλύτερο σεξ και μεγαλύτερη απόλαυση

Σεξ: Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την Jamea, οι άνθρωποι που είναι περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες γενικά τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα με τον/την σύντροφό σας.

Τι είναι ο φετιχισμός και πώς συνυπάρχει σε μία υγιή σεξουαλική σχέση;

Σεξ φετίχ: Ο φετιχισμός είναι τυπικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Ωστόσο, η φετιχιστική διέγερση μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα όταν παρεμβαίνει στην κανονική σεξουαλική ή κοινωνική λειτουργία ή όταν η σεξουαλική διέγερση είναι αδύνατη χωρίς το αντικείμενο φετίχ.

Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος που σχετίζεται με τον αυνανισμό

Άγχος Αυνανισμός: Το άγχος από τον αυνανισμό μπορεί να πηγάζει από την ενοχή. Τα αισθήματα ενοχής γύρω από τον αυνανισμό μπορεί να συνδέονται με πνευματικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές απόψεις, που θεωρούν τον αυνανισμό ως ανήθικο ή «βρώμικο».