Σεξουαλική Υγεία

Εμμηνόπαυση: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Εμμηνόπαυση: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Εμμηνόπαυση: Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται μια αξιοσημείωτη μείωση της λίμπιντο τους, σε συνδυασμό με αγωνία για αυτή την πτώση, μια κατάσταση γνωστή ως διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD)

Η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει με μια σειρά από συμπτώματα. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν τουλάχιστον μερικά από αυτά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης – συνήθως όταν είναι στα τέλη της δεκαετίας των σαράντα ή στα πενήντα τους, αν και μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα ή αργότερα.

Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Σύμφωνα με την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS), το 75 τοις εκατό των γυναικών της Βόρειας Αμερικής έχουν εξάψεις κατά την περιεμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτές να απευθυνθούν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για βοήθεια.  Οι εξάψεις είναι η ξαφνική αίσθηση έντονης ζεστασιάς, συνήθως γύρω από το πρόσωπο και το πάνω μέρος του σώματος. Το πρόσωπο και το στήθος σας μπορεί επίσης να κοκκινίσουν και να ιδρώσετε πολύ. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης γρήγορο καρδιακό παλμό. Όταν τελειώσει, μπορεί να αισθάνεστε παγωμένοι. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι παρόμοιες. θα ξυπνήσετε πνιγμένος στον ιδρώτα, σε σημείο που ίσως χρειαστεί να αλλάξετε ρούχα και κλινοσκεπάσματα.

Επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση βάρους

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πολλές γυναίκες βιώνουν την επίφοβη «εμμηνοπαυσιακή εξάπλωση», κερδίζοντας βάρος συνήθως στην κοιλιά. Το NAMS αναφέρει ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παίρνουν κατά μέσο όρο 1,5 κιλό ετησίως. Τα δύο τρίτα των γυναικών ηλικίας 40 έως 59 ετών και περίπου τα τρία τέταρτα των γυναικών άνω των 60 ετών είναι υπέρβαρες. Η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνους της μήτρας και του μαστού και μπορεί να εντείνει τις εξάψεις.

Κατάθλιψη, άγχος και εναλλαγές της διάθεσης

Μελέτες έχουν δείξει ότι αλλαγές στη διάθεση συμβαίνουν σε έως και 23 τοις εκατό των περι- και μετά την εμμηνόπαυση γυναικών.

Αϋπνία και διαταραχές ύπνου

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στην ικανότητά σας να λαμβάνετε σταθερά z – είτε δεν μπορείτε να κοιμηθείτε είτε ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αραίωση μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση. μερικοί αντιμετωπίζουν μια ακραία μορφή γνωστή ως γυναικεία τριχόπτωση. Τα νύχια σας μπορεί να γίνουν ραβδώσεις και εύθραυστα.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία, Θέματα Επιθυμίας

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι με την εμμηνόπαυση έρχονται κάποιες δυσάρεστες αλλαγές στους κόλπους τους, οι οποίες μπορεί να κάνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα ελαφρώς δύσκολη έως εξαιρετικά επώδυνη. Οι γυναίκες αναφέρουν ένα αίσθημα σφιξίματος κατά τη διείσδυση και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δακρύρροια και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 17 και 45 τοις εκατό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών λένε ότι το σεξ πονάει πραγματικά.

Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται μια αξιοσημείωτη μείωση της λίμπιντο τους, σε συνδυασμό με αγωνία για αυτή την πτώση, μια κατάσταση γνωστή ως διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD). Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι το 26,7 τοις εκατό των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών εμφάνισαν χαμηλή λίμπιντο σε αντίθεση με το 52,4 τοις εκατό μεταξύ των φυσικώς εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Κίνδυνος οστικής απώλειας και οστεοπόρωσης

Μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερα οστά από όσα χάνετε μέχρι την ηλικία των 30 περίπου. Μετά την ηλικία των 35 ετών, η απώλεια ξεπερνά τη δημιουργία, προκαλώντας συνολική απώλεια οστικής μάζας. Όταν πλησιάζει η εμμηνόπαυση, η διαδικασία απομετάλλωσης επιταχύνεται, οδηγώντας ορισμένες γυναίκες να αναπτύξουν οστεοπόρωση (εύθραυστα, εύθραυστα οστά).

Ξηρό δέρμα και άλλα προβλήματα δέρματος

Εάν παρατηρείτε ότι το δέρμα σας ξηραίνεται, χαλαρώνει, ερεθίζεται εύκολα και λεπταίνει, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη λαγόνων και εύκολους μώλωπες, δεν το φαντάζεστε. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ακμή, εξανθήματα και ότι οι πληγές επουλώνονται πολύ πιο αργά.

Ξηροφθαλμία και ξηροστομία

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες υποφέρουν συχνά από ξηρά, φλεγμονώδη, ερεθισμένα μάτια και το στόμα τους μπορεί επίσης να γίνει ξηρό και κολλώδες. Πολλοί διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να φορούν φακούς επαφής τακτικά λόγω της έλλειψης λίπανσης στον ιστό που καλύπτει τον βολβό του ματιού. Η ξηρότητα του στόματος μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που μπορεί να επηρεάσει τη στοματική υγεία. Η έλλειψη σάλιου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κοιλοτήτων, περιοδοντική νόσο, ουλίτιδα και πολλά άλλα.

Θέματα μνήμης και προβλήματα συγκέντρωσης

Η γνωστική σας λειτουργία μπορεί να είναι λίγο κακή. Οι λέξεις είναι πιο δύσκολο να ανακτηθούν, ξεχνάς γιατί μπήκες σε ένα δωμάτιο και καταριέται αν ξέρεις πού κατέληξαν τα κλειδιά σου. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Baylor επιβεβαίωσε ότι τα προβλήματα με τη μνήμη εργασίας και την περίπλοκη προσοχή και επαγρύπνηση είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν είναι μόνιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια πρώιμη πρώτη έμμηνος ρύση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση

Λειτουργεί η ορμονοθεραπεία σε ανθρώπους με χαμηλή λίμπιντο;

Το άγχος επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία πιο πολύ από την εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Το 14,6% των γυναικών στις ΗΠΑ υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή το 2021

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 14,6 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή το 2021, με το ποσοστό να αυξάνεται με την ηλικία, από 2,8 σε 41,8 τοις εκατό για τις ηλικίες 18 έως 44 ετών και 75 ετών και άνω, αντίστοιχα. 

Ποιες είναι οι καλύτερες ατάκες γνωριμίας;

Ραντεβού tips: Ο στόχος δεν είναι απλώς να γνωρίσεις κάποιον νέο, αλλά να τον κάνεις να νιώσει ότι τον βλέπεις και τον εκτιμάς από την πρώτη κιόλας αλληλεπίδραση.

Το 25% των εγκύων δεν λαμβάνει αρκετά Ω-3 λιπαρά οξέα

Εγκυμοσύνη: Η χρήση συμπληρωμάτων ήταν λιγότερο συχνή μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν λιγότερα ψάρια, θέτοντας αυτήν την ομάδα σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για ανεπαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Γιατί τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν τόσο μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό;

ΣΜΝ μετάδοση: Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα για διάφορους λόγους, λόγω ενός συνδυασμού συμπεριφορικών, βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων.