Σεξουαλική Υγεία

Εμμηνόπαυση: Νέα δημοσκόπηση δείχνει πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή

Εμμηνόπαυση: Νέα δημοσκόπηση δείχνει πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή

Εμμηνόπαυση: Νέα δημοσκόπηση δείχνει πώς η εμμηνόπαυση και άλλα προβλήματα υγείας παρεμποδίζουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Πολλές ηλικιωμένες γυναίκες έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή μέχρι τα 70 τους, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συχνά παρεμποδίζουν την οικειότητα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα από την Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την Υγιή Γήρανση. Συγκεκριμένα, μόνο το 44% των γυναικών με συμπτώματα εμμηνόπαυσης έχουν συζητήσει για επιλογές θεραπείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν θεραπεία, το 88% θεώρησε ότι τα συμπτώματά τους αντιμετωπίστηκαν κάπως ή πολύ καλά.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν άλλα προβλήματα υγείας ή που αναφέρουν ότι η ψυχική ή σωματική τους υγεία είναι κακή ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν λιγότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή. Και 1 στις 4 γυναίκες άνω των 50 είπε ότι η υγεία του συντρόφου τους επηρέασε την ικανότητά τους να είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Η δημοσκόπηση βασίζεται στο U-M Institute for Healthcare Policy and Innovation και υποστηρίζεται από το AARP και το Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο Daniel Morgan, M.D., καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Michigan Medicine που μελετά και εργάζεται για τη βελτίωση της ποιότητας της γυναικολογικής φροντίδας, συνεργάστηκε με την ομάδα δημοσκόπησης στην έκθεση.

Όπως σημειώνει: «Γυναίκες άνω των 50 που εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή άλλες ανησυχίες για την υγεία που παρεμβαίνουν στη σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και να ανακαλύψουν ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές τους. Συχνά οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους παραβλέπουν τη συνυφασμένη φύση της σωματικής, ψυχικής και της σεξουαλικής υγείας και τους τρόπους με τους οποίους τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές σας και ποιες μπορεί να είναι κατάλληλες για τις ανάγκες και τους στόχους σας».

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επηρέασαν το 84% των γυναικών τον περασμένο χρόνο, με το 35% να λέει ότι είχε τέσσερα ή περισσότερα συμπτώματα από μια λίστα με 8 συμπτώματα. Τα προβλήματα ύπνου (56%) και η αύξηση βάρους ή ο αργός μεταβολισμός (55%) ήταν τα πιο συχνά, ακολουθούμενα από μειωμένη σεξουαλική ορμή (48%). Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις επηρέασαν το 41% των γυναικών, οι εναλλαγές της διάθεσης και η ευερεθιστότητα αναφέρθηκαν κατά 38%, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αναφέρθηκαν κατά 16% και μικρότερα ποσοστά ανέφεραν άλλα συμπτώματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες μεταξύ 50 και 64 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης από εκείνες των 65 έως 80 ετών, αλλά το 78% της μεγαλύτερης ομάδας δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα. Η επίδραση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στη σεξουαλική υγεία και σε άλλες πτυχές της ζωής δεν συζητείται συχνά, δήλωσε ο διευθυντής της δημοσκόπησης Preeti Malani, M.D., λοιμωξιολόγος της Michigan Medicine, επίσης από τον τομέα της γηριατρικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας ζωή μετά την εμμηνόπαυση

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για παχύσαρκες γυναίκες με όψιμη εμμηνόπαυση

Aπό τη γέννηση στην εμμηνόπαυση: Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στη ζωή της

Ορμόνες προσδιορίζουν την απώλεια της οστικής μάζας στην εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Δημοσκόπηση: Πολλές γυναίκες παραμένουν σεξουαλικά ενεργές μέχρι τα 70 τους, αλλά για άλλες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα χρόνια προβλήματα υγείας παρεμποδίζουν την ερωτική τους ζωή.

Τα εσώρουχα που έχουν εγκριθεί από τον FDA των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ

Η Melanie Cristol είπε ότι της ήρθε η ιδέα για το εσώρουχο αφού ανακάλυψε στον μήνα του μέλιτος το 2014 ότι είχε μια λοίμωξη που θα μπορούσε να μεταδοθεί σεξουαλικά.

Όταν η έκτρωση προϋποθέτει ταξίδι, περισσότερες γυναίκες παραιτούνται από το δικαίωμα

ΗΠΑ αμβλώσεις: Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προκειμένου οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε δομές που πραγματοποιούν εκτρώσεις, θα αποδειχθούν πιθανότατα ένα σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για ορισμένες γυναίκες, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του δικαιώματος των Πολιτειών να απαγορεύσουν ή να μειώσουν τις αμβλώσεις, καταλήγει μια νέα μελέτη.

Αντιμετωπίζοντας το σεξουαλικό σας άγχος

Σεξ ανησυχία: Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν άγχος είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτό το αρνητικό συναίσθημα είναι είναι κυρίως προσωπικοί και κοινωνικοί. Διαβάστε παρακάτω πώς θα τους αντιμετωπίσετε.

H σεξουαλική ζωή βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής;

Οργασμός ακμή: Η σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει θετικά στη λειτουργία της υγείας. Με το σεξ, οι ορμόνες αυξάνονται απομακρύνοντας έτσι τις τοξίνες. Για τον λόγο αυτό, έχει παρατηρηθεί ότι η μείωση της ακμής σχετίζεται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Aντιμετωπίστε τις ερωτήσεις των παιδιών σας για το σεξ

Γονείς και έφηβοι: Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μία δύσκολη διαδικασία για τους γονείς. Ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να κάνουν και οι δύο για να αποκτήσουν τα παιδιά τους μία υγιή προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γονείς, προετοιμαστείτε καταλλήλως!