Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Εμμηνόπαυση: Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά;

Εμμηνόπαυση: Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Στην αρχή, κανείς δεν πίστευε ότι η Nina White είχε καρδιακή προσβολή. Κάθε λεπτομέρεια εκείνης της ημέρας πριν από 10 χρόνια, όταν ήταν μόλις 51 ετών, είναι αιχμηρή στη μνήμη της. Σκέφτηκε ότι το σφίξιμο στο στήθος της ήταν υπερβολική προσπάθεια από πολλαπλά ταξίδια στη σκάλα στη σοφίτα στο σπίτι της στο Πόρτσμουθ. Ο σύζυγός της νόμιζε ότι ήταν δυσπεψία από τάκος. Αλλά η αδερφή της, η οποία έχει ιστορικό ιατρικής τεχνολογίας, την παρότρυνε να πάει στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης και να κάνει μια εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακές προσβολές για ένα σύντομο χρονικό διάστημα αφού έχουν συμβεί. Όταν έφτασε εκεί, ακόμη και ο γιατρός της είπε ότι δεν την πίστευε.

Στη συνέχεια, το τεστ επέστρεψε θετικό για την τροπονίνη, μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται όταν η καρδιά έχει υποστεί βλάβη. «Ήταν τρομακτικό», είπε ο Γουάιτ. “Τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν τον πρώτο χρόνο μετά από ένα έμφραγμα, και ήμουν τρομοκρατημένος. Περίμενα να συμβεί”. Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο κύριος δολοφόνος τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, αλλά συχνά δεν αναγνωρίζεται καθόλου στις γυναίκες, δήλωσε η δρ Ντένα Κρίσναν, καρδιολόγος. Ο Κρίσναν ασκεί το επάγγελμα στην κλινική ειδικών καρδιαγγειακών ειδικών που είναι συνδεδεμένη με την Bon Secours στο Σάφολκ της Βιρτζίνια.

«Αυτό που παρατηρείτε είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε ο Krishnan. «Είναι πολύ άσχημο όταν έρχονται να ζητήσουν βοήθεια». Νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των περίπλοκων λόγων για τους οποίους ο καρδιακός κίνδυνος αυξάνεται απότομα μετά την εμμηνόπαυση. Τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα τους, ο κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται ταχύτερα από αυτόν των ανδρών της ίδιας ηλικίας. Η αρτηριακή πλάκα αυξήθηκε δύο φορές πιο γρήγορα κατά μέσο όρο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από ό,τι σε άνδρες με παρόμοια δημογραφική και ιατρική κατάσταση.

Αυτό σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας που βασίστηκε σε μελέτη 579 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Οι γιατροί γνώριζαν από καιρό ότι τα οιστρογόνα φαίνεται να παρέχουν προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων. Αλλά είναι δύσκολο να εντοπίσουμε πώς η εμμηνόπαυση αλληλεπιδρά με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική και ο τρόπος ζωής, εν μέρει επειδή η έναρξη και η διάρκειά της ποικίλλουν τόσο σημαντικά μεταξύ των γυναικών.

«Αυτό που έδειξε αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη είναι ότι έχουμε κάποια προληπτικά τεστ που μπορούμε να κάνουμε για να εξετάσουμε κατά τα άλλα γυναίκες χαμηλού κινδύνου, ας πούμε ηλικίας 40 έως 70 ετών, και να δούμε, υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να κάνουν;» είπε ο Κρίσναν. Η White πίστευε ότι ήταν χαμηλού κινδύνου. Εκτός από τη γιαγιά της, την καρδιακή προσβολή της οποίας η οικογένεια απέδωσε στο κάπνισμα, δεν γνώριζε κανένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Κανένα από τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της δεν είχε διαγνωστεί με αυτό τότε.

Όμως η White είπε ότι έκανε υστερεκτομή στα 42 της λόγω σοβαρής ενδομητρίωσης, μια επώδυνη κατάσταση στην οποία ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Η επίδραση μιας υστερεκτομής στην παραγωγή οιστρογόνων εξαρτάται από το τι ακριβώς αφαιρείται. εάν αφαιρεθεί η μήτρα και οι δύο ωοθήκες, αρχίζει αμέσως η «χειρουργική εμμηνόπαυση». Αλλά ακόμα κι αν αφαιρεθεί μόνο η μήτρα και παραμείνουν και οι δύο ωοθήκες, η έρευνα δείχνει ότι η εμμηνόπαυση είναι πιθανό να ξεκινήσει νωρίτερα.

«Είναι πολύ περίπλοκο, γιατί γνωρίζουμε ότι τα οιστρογόνα επηρεάζουν τόσα πολλά πράγματα», είπε ο Krishnan, αναφέροντας την αγγειοδιαστολή ή τη διεύρυνση των αρτηριών και την πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. «Έτσι, εξετάζουν όλους τους διαφορετικούς λόγους που μπορεί να μην έχετε αρκετά οιστρογόνα». Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η προφανής λύση θα ήταν η λήψη οιστρογόνων, είπε ο Κρισνάν, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, η λήψη οιστρογόνων θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τη φλεγμονή ή τους θρόμβους αίματος ή ακόμη και να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

«Αυτό είναι που το κάνει τόσο μοναδικό για κάθε γυναίκα πώς να διαχειριστεί τον κίνδυνο», είπε ο Krishnan. Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση, είπε ο Krishnan.

Σχεδόν κάθε γυναίκα που έχει έμφραγμα λέει στον Κρίσναν ότι δεν κατάλαβαν ότι συνέβαινε. Πολλοί είπαν ότι απλώς νόμιζαν ότι το σουτιέν τους ήταν πολύ στενό. Αλλά αν οι γυναίκες αισθάνονται πίεση ή βάρος στο στήθος τους κατά τη διάρκεια μέτριων δραστηριοτήτων, όπως το καθάρισμα του σπιτιού, το να φέρνουν τα είδη παντοπωλείου ή να στρώνουν το κρεβάτι, αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος ανησυχίας, είπε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται η προσπάθεια. Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από καρδιακές παθήσεις, είπε ο Krishnan, προσθέτοντας ότι σε ζωικά μοντέλα, η αερόβια προπόνηση έχει αποδειχθεί ότι μετριάζει τις επιπτώσεις της απώλειας οιστρογόνων. “Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, “Είναι εκτός ελέγχου μου. Είναι ακριβώς αυτό που είναι. Κάθε γυναίκα στην οικογένειά μου έχει διαβήτη και υπέρταση”. Και αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε. «Το να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι είναι πολύ σημαντικό».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρώιμη εμμηνόπαυση: Σημαντική μελέτη υποστηρίζει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Κίνδυνος καρδιακών παθήσεων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Οι γυναίκες άνω των 60 έχουν πιο ικανοποιητικούς οργασμούς από ποτέ

Η υγεία της καρδιάς μειώνεται γρήγορα μετά την εμμηνόπαυση δείχνει μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Close Icon