Σεξουαλική Υγεία

Εγκυμοσύνη γέννα: Χρήσιμες συμβουλές για νέες μητέρες μετά την γέννα

Εγκυμοσύνη γέννα: Χρήσιμες συμβουλές για νέες μητέρες μετά την γέννα

Εγκυμοσύνη γέννα: Η εγκυμοσύνη εκτός από την πιο χαρούμενη φάση της ζωής μιας γυναίκας είναι και η πιο δύσκολη.

Η εγκυμοσύνη εκτός από την πιο χαρούμενη φάση της ζωής μιας γυναίκας είναι και η πιο δύσκολη. Όπως πρέπει να έχετε ακούσει ότι ο πόνος του τοκετού είναι ο χειρότερος πόνος από όλους, που ισοδυναμεί με τον πόνο πολλών οστών που σπάνε ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, μπορεί να αφήσει μια μακροπρόθεσμη επίδραση στο σώμα μιας γυναίκας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι γυναίκες να έχουν μια ήρεμη και καλά υποστηριζόμενη περίοδο μετά τον τοκετό για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να διατηρήσουν την υγεία τους. Όχι μόνο βελτιώνει τη σχέση σας με το νεογέννητό σας, αλλά ενισχύει και τη δική σας υγεία και ευτυχία μετά τον τοκετό. Έχετε πολλές επιλογές για να εξασφαλίσετε μια ευτυχισμένη εμπειρία μετά τον τοκετό – και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ενδελεχής προγραμματισμός μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις μητέρες τις πρώτες μέρες.

Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι πολύ απαιτητικές, σωματικά και συναισθηματικά. Είναι φυσιολογικό οι νέες μαμάδες που θηλάζουν να κυριεύονται από εξάντληση. Αυτό απαιτεί συχνά οι γυναίκες να ξεκουράζονται και να κοιμούνται επαρκώς για να αναρρώσουν από τον τοκετό και τον τοκετό. Δώστε προτεραιότητα σε αρκετή ανάπαυση και ύπνο όποτε είναι δυνατόν. Η μητέρα πρέπει να προσπαθήσει να κοιμηθεί λίγο όταν το μωρό κοιμάται, κάτι που μπορεί να είναι μόνο λίγα λεπτά ανάπαυσης πολλές φορές την ημέρα.

Θρέψη

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός σας προκαλούν αρκετές αλλαγές στο σώμα σας. Χρειάζεται χρόνος για να θεραπευτείς. Για να το βοηθήσετε, πρέπει να καταναλώνετε θρεπτικά τρόφιμα εκτός από τον αρκετό ύπνο. Συνεχίστε να τρώτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ειδικά εάν θηλάζετε. Επικεντρωθείτε σε μια δίαιτα με άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και ενυδάτωση. Αυτά είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ειδικά για τις μητέρες μετά τον τοκετό και τις μητέρες που θηλάζουν, καθώς υποστηρίζουν τα επίπεδα ενέργειας και την παραγωγή γάλακτος.

Ενυδάτωση

Εάν θηλάζετε, θα πρέπει επίσης να πίνετε περισσότερα υγρά εκτός από την κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων. Αυτό είναι σημαντικό για τις μητέρες που θηλάζουν και βοηθά στη συνολική ανάκαμψη. Καθώς το μωρό θηλάζει, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι αρχίζετε να νιώθετε αρκετά δίψα. Το γάλα και το νερό είναι υγιεινές επιλογές. Σκεφτείτε να βάλετε μια στάμνα με νερό και μερικά υγιεινά τρόφιμα δίπλα στο κρεβάτι ή την καρέκλα σας.

Απαλές ασκήσεις

Η μεταγεννητική περίοδος είναι μια περίοδος που μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χαλαρώσετε ξανά στην άσκηση με την έγκριση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Ήπιες ασκήσεις όπως το περπάτημα και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορεί να είναι ευεργετικές. Αποφύγετε δραστηριότητες με μεγάλο αντίκτυπο μέχρι να λάβετε άδεια. Ενσωματώστε ασκήσεις πυελικού εδάφους στο διατροφικό σας πρόγραμμα για να ενισχύσετε τους μύες που υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα. Αυτές οι ασκήσεις, συχνά γνωστές ως Kegels, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μετά τον τοκετό.

Σύστημα υποστήριξης

Η συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην εμπειρία σας μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες συχνά βρίσκουν ότι είναι χρήσιμο να έχουν ένα σύστημα υποστήριξης ανθρώπων με τους οποίους μπορούν να μιλήσουν και να μοιραστούν τα ζητήματα και τα συναισθήματά τους. Ενώ ορισμένες γυναίκες βρίσκουν άνεση και υποστήριξη στις σχέσεις και τις οικογένειές τους, άλλες μπορεί να διαπιστώσουν ότι επωφελούνται περισσότερο από ένα σύστημα υποστήριξης εκτός σπιτιού.

Αυτοφροντίδα

Οι περισσότερες μητέρες που πρωτοεμφανίζονται γρήγορα μαθαίνουν ότι η ανατροφή ενός μωρού απαιτεί πολύ κόπο. Απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να ανταποκριθεί κανείς στις συνεχείς απαιτήσεις ενός νεογέννητου. Συχνά εκτρέπει την εστίασή σας στις δικές σας ανάγκες. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να ξαναχτίσετε τις δυνάμεις σας Είτε πρόκειται για έναν σύντομο υπνάκο, ένα ζεστό μπάνιο ή μερικές στιγμές ηρεμίας, η φροντίδα του εαυτού σας είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία.

Συναισθηματική ευεξία

Η γέννηση ενός νέου μωρού μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών αλλαγών. Τις άμεσες εβδομάδες μετά τον τοκετό, είναι σύνηθες οι νέες μητέρες να βιώνουν μια σειρά από συναισθήματα. Εάν αισθάνεστε συγκλονισμένοι, ανήσυχοι ή λυπημένοι, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Αποδεχτείτε τη βοήθεια

Μην φοβάστε να ζητήσετε και να δεχτείτε βοήθεια από άλλους. Είτε πρόκειται για βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού, την προετοιμασία γευμάτων ή τη φροντίδα των παιδιών, η υποστήριξη μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.

Επιλόχειες εξετάσεις

Παρακολουθήστε τις εξετάσεις μετά τον τοκετό με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Συζητήστε τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με την ανάρρωσή σας, τη συναισθηματική σας ευεξία και τις επιλογές αντισύλληψης.

Πολλές νέες μητέρες εστιάζουν όλη τους την ενέργεια στη φροντίδα των βρεφών τους και αγνοούν τη δική τους ευημερία. Είναι εύκολο να προκληθούν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η εξάντληση ή η αϋπνία. Επομένως, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να δίνετε στον εαυτό σας τον χρόνο και τη φροντίδα που χρειάζεστε. Εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες ή ερωτήσεις για την υγεία, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για εξατομικευμένες συμβουλές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαχειριστείτε τις δουλειές του σπιτιού κατά την εγκυμοσύνη;

Τα προειδοποιητικά σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης και η διαφορά από την επιλόχειο ψύχωση και τα baby blues

Οι τοκετοί με καισαρική τομή αυξάνονται στο Πουέρτο Ρίκο με ρεκόρ στις ΗΠΑ

Ποια η σημασία του φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Οι ψυχικές συνθήκες της μητέρας οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας.