Σεξουαλική Υγεία

Δωρεά σπέρματος: Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν δότη σπέρματος

Δωρεά σπέρματος: Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν δότη σπέρματος

Δωρεά σπέρματος: Η υπογονιμότητα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για πολλά ζευγάρια, καθώς τουλάχιστον το 10-15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Δότης σπέρματος είναι ένας γόνιμος βιολογικός άνδρας που δωρίζει ή πουλά το σπέρμα του για να χρησιμοποιηθεί από μια βιολογική γυναίκα ή ζευγάρι που αντιμετωπίζει κάποια μορφή υπογονιμότητας ή ανικανότητας να επιτύχει μια φυσική εγκυμοσύνη. Υπάρχουν τρεις τύποι δωρητών σπέρματος:

 • Γνωστός δότης σπέρματος. Δωρεά από άτομο που είναι μέλος της οικογένειας ή φίλος που υποβάλλεται γενικά στον απαιτούμενο έλεγχο και διαδικασία δωρεάς.
 • Ανοιχτός δότης σπέρματος. Ένας δότης που είναι ξένος αλλά είναι πρόθυμος να γίνει γνωστός στους γονείς και στο παιδί.
 • Ανώνυμος δότης σπέρματος. Οι δωρεές επιλέγονται από τράπεζα σπέρματος που δεν έχει στοιχεία ταυτοποίησης. Η νομοθεσία σε ορισμένες πολιτείες επανεξετάζει τη νομιμότητα των ανώνυμων δωρεών.

 

Ο FDA απαιτεί μόνο οι ανώνυμοι δότες σπέρματος να υποβάλλονται σε έλεγχο μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, πολλά κέντρα γονιμότητας απαιτούν ανεξάρτητα από γνωστούς και ανοιχτούς δότες σπέρματος να ολοκληρώσουν την ίδια διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου εάν πρόκειται να δωρίσουν το σπέρμα τους.

Ποιος χρησιμοποιεί δότη σπέρματος;

Η υπογονιμότητα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για πολλά ζευγάρια. Περίπου το 10-15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολίες να μείνουν έγκυες. Ορισμένες αιτίες υπογονιμότητας περιλαμβάνουν ανωμαλίες του ουρογεννητικού συστήματος, λοιμώξεις, ενδομητρίωση και κακή ποιότητα σπέρματος. Η κατάσταση της σχέσης μπορεί επίσης να απαιτεί τη χρήση ART. Μερικά σενάρια σχέσης μπορεί να απαιτούν δωρεά σπέρματος για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη:

 • Μονογονέας κατ’ επιλογή
 • Ομόφυλο ζευγάρι
 • Ετεροφυλόφιλο ανδρικό/γυναικείο ζευγάρι που χρειάζεται υποστήριξη

 

Το σπέρμα δότη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη εγκυμοσύνης με δύο τρόπους:

 • Ενδομήτρια γονιμοποίηση (IUI). Το δωρισμένο σπέρμα τοποθετείται στη βιολογική μήτρα του θηλυκού κατά την ωορρηξία, δίνοντας στο σπέρμα μεγαλύτερη ευκαιρία να γονιμοποιήσει το θηλυκό ωάριο. Το IUI μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς φάρμακα γονιμότητας.
 • Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Ένα γονιμοποιημένο έμβρυο ηλικίας τριών έως πέντε ημερών μεταφέρεται απευθείας στη βιολογική μήτρα μιας γυναίκας. Η εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιείται με έμβρυο που δημιουργείται με σπέρμα δωρητή και ωάριο του λήπτη ή με έμβρυο που δημιουργείται με σπέρμα δότη και ωάριο δότη.

Εγκυμοσύνη με δωρεά σπέρματος

Ποια είναι η διαδικασία επίτευξης εγκυμοσύνης με σπέρμα δότη; Το πρώτο σας βήμα θα είναι να συζητήσετε τις ανησυχίες σας για τη γονιμότητα με έναν μαιευτήρα. Θα εξετάσουν το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσουν μια βασική αξιολόγηση και προκαταρκτικό έλεγχο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί γονιμότητας.

 • Ειδικός. Επισκεφτείτε έναν ειδικό γονιμότητας ο οποίος μπορεί να κάνει πρόσθετες εξετάσεις, να εξετάσει λεπτομερώς το ιστορικό σας και να ακούσει τις επιθυμίες σας για τη δημιουργία οικογένειας.
 • Έρευνα. Ελέγξτε τους ιστότοπους των εγγεγραμμένων και εγκεκριμένων τραπεζών σπέρματος που συνδέονται με την επιλεγμένη κλινική γονιμότητας. Προσλάβετε έναν δικηγόρο αναπαραγωγής εάν χρησιμοποιείτε γνωστό δότη σπέρματος για την προστασία των γονικών δικαιωμάτων.
 • Επιλέξτε το σπέρμα δότη σας. Πολλές κλινικές γονιμότητας έχουν άμεσες σχέσεις με τράπεζες σπέρματος που λειτουργούν ανεξάρτητα από την κλινική. Θα χρειαστεί να αγοράσετε δωρεά σπέρματος απευθείας από αυτές τις τράπεζες σπέρματος. Το σπέρμα του δότη αποστέλλεται απευθείας στην κλινική γονιμότητας.
 • Θεραπεία. Το επόμενο βήμα είναι να εργαστείτε για να πετύχετε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Ο πάροχος γονιμότητας θα μπορεί να σας καθοδηγήσει στην προετοιμασία για θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής, των εξετάσεων και της διαδικασίας, ανάλογα με τη μέθοδο ART που θα χρησιμοποιήσετε.

Τι να αναζητήσετε σε μια τράπεζα σπέρματος

Τα πρότυπα τράπεζας σπέρματος διαφέρουν από εγκατάσταση σε εγκατάσταση. Ορισμένες τράπεζες παρέχουν περιορισμένη, δωρεάν πρόσβαση για προβολή προφίλ δωρητών, ενώ άλλες ζητούν μια αρχική χρέωση για τη δημιουργία λογαριασμού. Φροντίστε να επιλέξετε μια τράπεζα εγκεκριμένη από το FDA. Μερικές άλλες εκτιμήσεις:

 • Ποιότητα. Εξετάστε τις τράπεζες που χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία αποθήκευσης και δοκιμές.
 • Προσιτότητα. Υπάρχουν πολλές χρεώσεις που σχετίζονται με την αγορά σπερματοζωαρίων. Το μέσο φιαλίδιο σπέρματος κοστίζει $1000 έως $1500. Οι περισσότεροι ιστότοποι των τραπεζών σπέρματος παρέχουν μια λεπτομερή επισκόπηση των τιμών και των επιλογών πληρωμής. Ισχύουν πρόσθετες χρεώσεις αποστολής.
 • Ποικιλομορφία δωρητών. Για παράδειγμα, διευρυμένος γενετικός έλεγχος, εθνικό υπόβαθρο, μορφωτικό επίπεδο, εύρος ηλικιών κατά τη δωρεά και προτιμώμενα χόμπι.
 • Δοκιμή δότη. Πολλές τράπεζες δωρεών ελέγχουν αυστηρά το σπέρμα δότη για περισσότερες συνθήκες από αυτές που απαιτεί ο FDA.
 • Υποστήριξη και πόροι. Ορισμένες τράπεζες σπέρματος παρέχουν διαδικτυακές συνομιλίες ή προσωπικούς βοηθούς επιλογής δότη. Άλλοι μπορεί να παρέχουν γενετικές διαβουλεύσεις εάν ενδιαφέρεστε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστήμη πλησιάζει περισσότερο το εγκεφαλικό κέντρο για την ανδρική libido;

Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εξωσωματική γονιμοποίηση με σημαντικά ποσοστά επιτυχίας

Παίζει ρόλο το στρες στην ποιότητα του σπέρματος;

H υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.

Ενίσχυση της σεξουαλικής οικειότητας για τα πιο δημιουργικά μυαλά

Συνδυάζοντας τον κόσμο της τέχνης και της οικειότητας, τα δημιουργικά άτομα μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο καινοτόμους τρόπους σύνδεσης, αλλά και βαθύτερες, πιο ουσιαστικές εκφράσεις αγάπης.

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.