Σεξουαλική Υγεία

Covid: Πώς επηρεάζει τις σεξουαλικές και ουρολογικές λειτουργίες των ανδρών;

Covid: Πώς επηρεάζει τις σεξουαλικές και ουρολογικές λειτουργίες των ανδρών;

Covid: Τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρότητας και θνησιμότητας σχετίζονται με ηλικιωμένους άνδρες που πάσχουν από COVID-19, επηρεάζοντας αρνητικά την ανδρική αναπαραγωγική λειτουργία, τη γονιμότητα και τον προστάτη.

Η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6,4 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πολλοί έχουν προτείνει ότι τα άτομα με χρόνιες διαταραχές του ουροποιητικού είναι πιο επιρρεπή στη σοβαρή COVID-19. Επιπλέον, οι άνδρες με συννοσηρότητες όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), ο καρκίνος του προστάτη, η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και η στειρότητα θεωρούνται επίσης πιο ευάλωτοι στην COVID-19.

Η έκφραση του ACE2 στους ιστούς των όρχεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να στοχοποιηθούν από τον SARS-CoV-2. Επιπλέον, η συσχέτιση της σηματοδότησης των υποδοχέων ανδρογόνων με τη σοβαρότητα της COVID-19 έχει επίσης αποδείξει γιατί οι άνδρες διατρέχουν συχνά μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Drug Discovery Today συζητά τον αντίκτυπο της COVID-19 στην ουρογεννητική υγεία των ανδρών.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους καρκίνου και είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους ανδρών που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως. Υψηλά επίπεδα έκφρασης TMPRSS2 και ACE2 έχουν παρατηρηθεί στον ιστό του προστάτη. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η μείωση της έκφρασης του ACE2, μαζί με την αύξηση της δραστηριότητας του ACE2, σχετίζεται με την καρκινογένεση του προστάτη. Η υπερέκφραση του TMPRSS2 στον καρκίνο του προστάτη υποδηλώνει περαιτέρω σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι το TMPRSS2 και οι αναστολείς αντι-ανδρογόνων μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που πάσχουν από COVID-19. Έτσι, το πιθανό όφελος από την αλλαγή των επιπέδων έκφρασης του TMPRSS2 μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη θεραπεία του COVID-19, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την αναστολή του TMPRSS2 και τη θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT).

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), η οποία ορίζεται ως η αυξημένη ανάπτυξη επιθηλιακών και στρωματικών κυττάρων στη μεταβατική ζώνη του προστάτη αδένα, είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις που αναφέρονται σε ηλικιωμένους άνδρες. Η BPH μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων, κατακράτηση ούρων, καθώς και σε πολλές μορφές συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS). Η αναστολή της οδού ACE2/Ang(1-7)/Mas λόγω μόλυνσης από SARS-CoV-2 μπορεί να επιδεινώσει την BPH. Στην πραγματικότητα, αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει αυξημένο LUTS μετά από COVID-19 σε ηλικιωμένους άνδρες.

Η διεθνής βαθμολογία συμπτωμάτων του προστάτη (IPSS) που αξιολογεί την BPH και το LUTS έχει αναφερθεί ότι είναι υψηλότερη για τους άνδρες εσωτερικούς ασθενείς με COVID-19 σε σύγκριση με τη βαθμολογία τους πριν από τη διάγνωση COVID-19. Η κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αναστολείς της 5-α αναγωγάσης (5-ARIs), όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με ανταγωνιστές του α1-αδρενεργικού υποδοχέα (α1-AR), χρησιμοποιούνται πιο συχνά στη θεραπεία της ΒΡΗ. Είναι σημαντικό ότι τα 5-ARI είναι ικανά να ρυθμίζουν τα επίπεδα ACE2 και να μειώνουν την έκφραση TMPRSS2, προστατεύοντας έτσι τους ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα έναντι του σοβαρού COVID-19.

Διαταραχές της ουροδόχου κύστης

Αφού η ουροδόχος κύστη αισθανθεί ότι είναι γεμάτη, θα ρυθμίσει τα νεύρα και τις μυϊκές λειτουργίες της. Υπερδραστήρια κύστη, κυστίτιδα και άλλες δυσλειτουργίες της ουροδόχου κύστης που προκαλούνται από φλεγμονή της ουροδόχου κύστης έχει αναφερθεί ότι συμβαίνουν μετά την COVID-19.

Ανδρική αναπαραγωγική λειτουργία

Η έκκριση ανδρογόνων από τα κύτταρα Leydig είναι σημαντική για τη σπερματογένεση και τη διατήρηση του δευτερογενούς σεξουαλικού χαρακτήρα. Τα κύτταρα Leydig έχουν επίσης βρεθεί ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων των όρχεων και των μακροφάγων. Έκφραση των υποδοχέων ACE2 έχει παρατηρηθεί σε κύτταρα Sertoli, κύτταρα Leydig και σπερματογονία, καθιστώντας έτσι αυτούς τους ιστούς των όρχεων δυνητικούς στόχους για τον SARS-CoV-2. Επιπλέον, η COVID-19 στους άνδρες έχει αναφερθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στον ορό και μειώνει την αναλογία τεστοστερόνης: LH.

Η COVID-19 έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σπερματογενή δυσλειτουργία των όρχεων μέσω ανοσολογικών ή φλεγμονωδών αντιδράσεων. Υψηλά επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών, επιδιδυμίτιδα, αυτοάνοση ορχίτιδα, καθώς και διαταραχή της ακεραιότητας του φραγμού του αίματος-όρχει έχουν επίσης παρατηρηθεί λόγω COVID-19.

Η COVID-19 σχετίζεται επίσης με μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος, αυξημένη φλεγμονή του σπέρματος, μειωμένο όγκο σπέρματος και αυξημένη δραστηριότητα αποπτωτικού δείκτη του σπέρματος. Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος από τον SARS-CoV-2 σχετίζεται με εξασθενημένη ανάπτυξη εμβρύων, αύξηση των ποσοστών αποβολών και μειωμένο ποσοστό εμφύτευσης.

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να προκύψει λόγω αλλοιωμένης πνευμονικής αιμοδυναμικής, μη συμπτωματικού υπογοναδισμού, σημαντικής ψυχολογικής επιβάρυνσης και ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Αρκετές προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η υπέρταση έχουν αναφερθεί ότι αυξάνουν τη σοβαρότητα της COVID-19 και του ED. Η ανοσμία και η αγυσία που σχετίζονται με την COVID-19 μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ΣΔ. Ο επιπολασμός της ΕΔ παρατηρήθηκε επίσης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από COVID-19.

Η τρέχουσα ανασκόπηση προσδιορίζει ότι τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρότητας και θνησιμότητας σχετίζονται με ηλικιωμένους άνδρες που πάσχουν από COVID-19. Επηρεάζει αρνητικά την ανδρική αναπαραγωγική λειτουργία, οδηγώντας έτσι σε μειωμένη γονιμότητα και παθολογίες του προστάτη. Η έκφραση του ACE2 και του TMPRSS2 μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρού COVID-19 στους άνδρες.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες και η σεξουαλική σου ζωή θα γίνει πιο ευχάριστη

Δημιουργήστε μια καλύτερη σεξουαλική επαφή

Πώς βοηθάει το σεξ στον ύπνο;

Πώς θα γίνει το σεξ προτεραιότητά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά. 

Η "αράχνη μπανάνα" της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα "να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα".