Σεξουαλική Υγεία

CDC: Αυξήθηκαν τα κρούσματα ΣΜΝ στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

CDC: Αυξήθηκαν τα κρούσματα ΣΜΝ στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

CDC: Παρόλο που η πανδημία COVID-19 κράτησε τους ανθρώπους απομονωμένους στο σπίτι, τα κρούσματα σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και τα κρούσματα μειώθηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν ξανά μέχρι το τέλος του 2020, με τη γονόρροια, τη σύφιλη και τη συγγενή σύφιλη να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Τα ΣΜΝ αυξάνονται εδώ και επτά συνεχόμενα χρόνια», είπε ο Δρ Leandro Mena, διευθυντής του Τμήματος Πρόληψης ΣΜΝ του CDC.

«Αυτές οι αυξήσεις έχουν τις ρίζες τους στη μείωση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, η οποία έχει επηρεάσει την ικανότητα των τμημάτων υγείας να παρέχουν υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, θεραπείας, πρόληψης κα», πρόσθεσε. Η αυξημένη χρήση ουσιών, η οποία συνδέεται με κοινωνικές πρακτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση στις υπηρεσίες, παίζει επίσης ρόλο, είπε ο Μένα.

Η νέα έκθεση επιτήρησης STD 2020, που κυκλοφόρησε στις 12 Απριλίου, διαπίστωσε ότι στα τέλη του 2020:

  • Οι περιπτώσεις γονόρροιας και πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς σύφιλης αυξήθηκαν κατά 10% και 7%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.
  • Η σύφιλη στα νεογνά, που ονομάζεται συγγενής σύφιλη, αυξήθηκε επίσης κατά σχεδόν 15% από το 2019 και 235% από το 2016.
  • Τα κρούσματα πρωτοπαθούς και δευτερογενούς σύφιλης και συγγενούς σύφιλης συνέχισαν να αυξάνονται το 2021.
  • Τα κρούσματα χλαμυδίων μειώθηκαν κατά 13% από το 2019. Τα χλαμύδια ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφερόμενων ΣΜΝ. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η αναφερόμενη μείωση των κρουσμάτων οφείλεται στον μειωμένο έλεγχο ΣΜΝ και στην υποδιάγνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι στην πραγματική μείωση των νέων λοιμώξεων. Η μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων χλαμυδίων συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των αναφερόμενων ΣΜΝ το 2020 — από 2,5 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2019 σε 2,4 εκατομμύρια το 2020.

 

Οι ερευνητές ανέφεραν διάφορους παράγοντες που συνέβαλλαν στη μείωση των κρουσμάτων ΣΜΝ στις αρχές του 2020, όπως:

  • Λιγότερος έλεγχος.
  • Ελλείψεις σε τεστ STD και εργαστηριακά εφόδια.
  • Ελλείψεις στην ασφάλιση υγείας που προκαλούνται από την ανεργία.
  • Αύξηση της τηλεϊατρικής που οδήγησε σε λιγότερο συχνούς ελέγχους.

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων ΣΜΝ παρατηρήθηκαν μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών και εφήβων, ανέφερε το CDC. «Πάνω από το 50% όλων των ΣΜΝ αναφέρονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών», είπε ο Μένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

CDC: Συχνά τα ΣΜΝ μεταξύ των εφήβων

Ορισμένες σεξουαλικές πράξεις και συμπεριφορές μπορεί να εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους

Λιγότερες εξετάσεις για ΣΜΝ λόγω πανδημίας καταγράφει η Αγγλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.