Σεξουαλική Υγεία

Αμυχές κόλπος: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις αμυχές στον κόλπο κατά το σεξ;

Αμυχές κόλπος: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις αμυχές στον κόλπο κατά το σεξ;

Αμυχές κόλπος: Αν και ο όρος «αμυχές στον κόλπο» μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικός, εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές.

Αν και ο όρος «αμυχές στον κόλπο» μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικός, εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές. Αυτές οι μικρές εκδορές, τα κοψίματα και σκισίματα συνήθως δεν είναι σοβαρά, αλλά μπορεί να είναι άβολα και ενοχλητικά. «Οι αμυχές του κόλπου είναι σχετικά συχνές, ακόμη και σε γυναίκες που δεν έχουν κάποια υποκείμενη ανωμαλία», λέει η Grace Evins, MD, γυναικολόγος στο Live Well στο WNC στο Asheville της Βόρειας Καρολίνας.

Η πιο κοινή αιτία για μικροσκοπικά κολπικά ρήγματα ή κοψίματα (εκτός από τον τοκετό) είναι η διείσδυση κατά τη διάρκεια του σεξ, σύμφωνα με την UW Medicine. Ευτυχώς, οι περισσότερες εκδορές του κόλπου δεν είναι ιατρικά σοβαρές. Εάν γνωρίζετε την αιτία και πιστεύετε ότι είναι επιφανειακή, μια επίσκεψη στον γιατρό δεν είναι απαραίτητη, λέει η UW Medicine. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους απορρίψετε ως κάτι σπουδαίο. Η ενόχληση που προκαλείται από τις αμυχές του κόλπου μπορεί να κάνει το σεξ δυσάρεστο και μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Τι προκαλεί αμυχές στον κόλπο;

Όταν είστε διεγερμένοι, ο κόλπος παράγει φυσικά υγρά που λιπαίνουν την περιοχή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, μειώνοντας την τριβή που μπορεί να ερεθίσει ή να σχίσει τον κολπικό ιστό. Αλλά πολλές μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα λίπανσης που παράγει το σώμα σας. Και αν δεν υπάρχει αρκετή φυσική υγρασία, μπορεί να συμβεί σχίσιμο. «Η ξηρότητα του κόλπου είναι συχνά μέρος του προβλήματος, επειδή η ξηρότητα δημιουργεί τριβή και αυτός είναι ο κύριος λόγος που συμβαίνουν τα κοψίματα και οι εκδορές», λέει ο Δρ.

Πώς μπορούν να προληφθούν τα κολπικά κοψίματα;

Δεδομένου ότι η κολπική ξηρότητα είναι συχνά υπεύθυνη, η αύξηση της υγρασίας στον κόλπο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος. Οι παρακάτω είναι μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό.

  • Λιπαντικά: Το λιπαντικό, που ονομάζεται επίσης λιπαντικό, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο με κάθε είδους διείσδυση, λέει ο Rawlins. «Αυτά τα προϊόντα έχουν προχωρήσει πολύ. Πέρασαν οι εποχές που υπήρχαν μόνο μία ή δύο επιλογές», λέει. Τα λιπαντικά με βάση το νερό είναι πιο κοινά, λέει ο Rawlins. «Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποια ανάγνωση της ετικέτας επειδή υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ των προϊόντων», λέει. Ο Rawlins συνιστά επίσης να αποφεύγετε λιπαντικά που έχουν μυρωδιές και γεύσεις ή που «θερμαίνουν» τα πράγματα. «Αυτά μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο ιστό, ειδικά αν είναι ήδη ξηρός ή ευαίσθητος».
  • Φυσικά έλαια: Το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας είναι φυσικά και σε μερικές γυναίκες αρέσουν πολύ, λέει ο Rawlins. Ωστόσο, τα λάδια μπορούν να λεκιάσουν τα υφάσματα και να υπονομεύσουν τη δύναμη των προφυλακτικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο θραύσης, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Υγείας του Πανεπιστημίου του UT Austin.

  • Περισσότερα προκαταρκτικά: Η βελτιωμένη υγρασία που συνήθως προκύπτει από τα προκαταρκτικά παιχνίδια μειώνει την τριβή και την πιθανότητα κοψίματος του κόλπου, λέει ο Evins. Το αυξημένο προκαταρκτικό παιχνίδι δίνει στον κόλπο το χρόνο (και το κίνητρο) να λιπανθεί φυσικά.
  • Σεξουαλικές θέσεις: Όταν κάνετε σεξ που περιλαμβάνει διείσδυση, ορισμένες στάσεις μπορεί να κάνουν πιο πιθανές τις περικοπές του κόλπου ή την επώδυνη τριβή, λέει ο Evins. «Δοκιμάστε στάσεις που επιτρέπουν στις γυναίκες περισσότερο έλεγχο για να μειώσετε την πιθανότητα κοψίματος κόλπου», λέει.
  • Κολπικό Οιστρογόνο: Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν προβλήματα με κολπική ξηρότητα μπορούν να μιλήσουν με έναν πάροχο για τη χρήση ενός εγκεκριμένου από την FDA προϊόντος κολπικής οιστραδιόλης. Διαθέσιμη με ιατρική συνταγή, η θεραπεία διατίθεται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων κρέμες, δισκία και κολπικά υπόθετα, λέει ο Evins.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι που ακολουθεί τον οργασμό για την σχέση μας;

Tips για να επαναφέρετε το πάθος στο γάμο σας

Ποια είναι η νέα σεξουαλική επανάσταση που ισχυρίζονται οι ειδικοί;

Τι πρέπει να κάνετε όταν σπάσει το προφυλακτικό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.