Σεξουαλική Υγεία

Άγχος σεξ: Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική σας ζωή;

Άγχος σεξ: Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική σας ζωή;

Άγχος σεξ: Το άγχος συνήθως σε ακολουθεί και επηρεάζει τη συναισθηματική, ψυχική και σωματική σας ευεξία.

Τα φώτα είναι τέλεια χαμηλά και το τραγούδι είναι κατάλληλο, έχετε ρυθμίσει την ατμόσφαιρα που πρέπει να ξαπλώσετε εσείς και ο σύντροφός σας στο κρεβάτι και να απολαύσετε. Ξαφνικά, ένα κύμα περιττών σκέψεων σε χτυπάει και δεν μπορείς να μην υποκύψεις στο άγχος. Όταν έχεις άγχος, συνήθως σε ακολουθεί και επηρεάζει τη συναισθηματική, ψυχική και σωματική σας ευεξία. Δυστυχώς, σέρνεται κάτω από τα σκεπάσματα στο κρεβάτι όταν προσπαθείς να «τα βάλεις» με τον σύντροφό σου. Εν ολίγοις, το άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική σας ζωή. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα όπως πανικός, φόβος, ένταση και ανησυχία, τα οποία κυριαρχούν σε πολλές πτυχές της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης σας. Μπορεί να εμποδίσει και τα ρομαντικά σας συναισθήματα, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ το θέλετε.

Πώς το άγχος επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή;

Το να ζεις με το άγχος σημαίνει ότι ζεις με αυτό όπου κι αν πας και ό,τι κι αν κάνεις. Όπως συμβαίνει, το σεξ και το άγχος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Οι ειδικοί γράφουν ότι η διάθεσή σας έχει άμεσο αντίκτυπο στη λίμπιντο σας και στον τρόπο που επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας. Μελέτες έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ του άγχους για το σεξ και του πώς σας επηρεάζει. Προκαλεί συναισθήματα φόβου, ανησυχίας, ανησυχίας και έντασης που επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και σκέφτεστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex and Martal Therapy διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ανέφεραν χειρότερη σεξουαλική λειτουργία σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν την πάθηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να έχετε αγχώδη συναισθήματα ή να διαγνωστεί με μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί να δυσκολέψει τη σύνδεση με το σύζυγό σας και τη διασκέδαση. Οι τρόποι με τους οποίους το άγχος επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή:

  • Το να μην μπορείς να έχεις στύση
  • Πρόωρη εκσπερμάτωση ή καθυστερημένοι οργασμοί
  • Κολπισμός – η αντανακλαστική απόκριση του σώματος στον φόβο οποιουδήποτε είδους κολπικής διείσδυσης
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • Αυξημένες τάσεις αποφυγής οικειότητας

Σημάδια ότι το άγχος επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή

Τώρα που ξέρετε πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τα σημάδια ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα πριν να είναι πολύ αργά:

1. Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Τα άτομα με άγχος μπορούν να αναπτύξουν χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και να αισθάνονται αυτοσυνείδητα για το σώμα τους και την εμφάνισή τους. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή στο χειρότερο.

2. Αποφυγή οικειότητας

Νιώθεις άγχος όταν έρχεσαι κοντά στον σύντροφό σου; Το σεξ μπορεί να κάνει κάποιον πιο ανήσυχο, ειδικά αν έχει υποστεί κάποιο τραύμα στο παρελθόν, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sexual Medicine Society of North America. Εάν είχατε μια κακή σεξουαλική εμπειρία, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα σας καθοδηγήσει.

3. Λιγότερη ή καθόλου επικοινωνία με τον σύντροφό σας

Είτε πρόκειται για σεξ είτε για άλλο, η επικοινωνία είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Συζητήστε πώς αισθάνεστε για να επιτρέψετε στον σύντροφό σας να σας βοηθήσει. Είναι σημαντικό να μιλάτε με τους αγαπημένους σας όταν αισθάνεστε άγχος.

4. Δεν μπορείς να βιώσεις οργασμό

Δεν καταφέρατε να έχετε οργασμό; Ένα από τα σημάδια ότι το άγχος σας κυριεύει τη σεξουαλική σας ζωή είναι να έχετε λιγότερους οργασμούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να βιώνετε άγχος μπορεί να σας κάνει πιο δύσκολο να έχετε οργασμό. Δεδομένου ότι το άγχος δημιουργεί πολλές περιττές σκέψεις, μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από τα συναισθήματα διέγερσης. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν το έχετε αντιμετωπίσει.

5. Χαμηλή λίμπιντο

Τίποτα δεν θα σας επηρεάσει όπως το αίσθημα άγχους επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή. Όταν έχεις τόσα πολλά στο μυαλό σου, πώς θα μπορούσες να αποκτήσεις τη διάθεση να κάνεις σεξ;

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε το άγχος;

Ακολουθούν μερικοί τρόποι που σας βοηθούν να ξεπεράσετε το άγχος, όπως προτείνει ο Δρ Agarwal:

  • Μιλήστε με έναν επαγγελματία και ζητήστε βοήθεια.
  • Μιλήστε με τον σύντροφό σας για το πρόβλημά σας ώστε να σας καταλάβει και να σας βοηθήσει.
  • Συμβουλευτείτε έναν γιατρό και κάντε μια σωστή αξιολόγηση για να μάθετε πώς μπορείτε να το αποτρέψετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε θεραπείες όπως η CBT και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή εάν γνωρίζετε ότι υποφέρετε από άγχος.
  • Μπορείτε επίσης να επιλέξετε εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο εύκολο είναι να κάνεις σεξ στο camping;

Συμβουλές για να αποκτήσετε περισσότερη οικειότητα στη σχέση σας

Ποιο είναι το καλύτερο αλκοόλ για υπέροχο σεξ;

Η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση συνδέεται με την πτώση της μνήμης αργότερα στη ζωή

Γιατί πολλοί προτιμούν να κλείνουν τα φώτα όταν κάνουν σεξ;

Γιατί πρέπει να κάνετε συχνά σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι καλύτερες στάσεις σεξ για νέα ζευγάρια

Στάσεις σεξ: Για να βοηθήσουμε εσάς και τον σύντροφό σας να ξεκινήσετε μια αισθησιακή περιπέτεια, συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικές από τις καλύτερες στάσεις σεξ για νέα ζευγάρια.

Τι είναι η διεμφυλικότητα;

Bisexual: Η κατανόηση της αμφισεξουαλικότητας αποτελεί μέρος της αναγνώρισης και του σεβασμού του ποικίλου φάσματος των ανθρώπινων σεξουαλικών προσανατολισμών.

Ο έρωτας και το σεξ είναι το ίδιο;

Έρωτας σεξ: Η αγάπη και το σεξ είναι αλληλένδετες πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.