Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

5 τρόποι για να απολαμβάνετε υγιές σεξ με διαβήτη

5 τρόποι για να απολαμβάνετε υγιές σεξ με διαβήτη

Μάθετε πώς να ηρεμείτε το μυαλό και το σώμα σας σε στρεσογόνες στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής.

Η ηλικία και το πέρασμα του χρόνου εισάγουν πολλές αλλαγές. Αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό: οι ασθενείς θέλουν να συνεχίσουν να έχουν μια γεμάτη και ευχάριστη σεξουαλική ζωή, ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή χρόνιες ασθένειες. Μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού είναι ο διαβήτης. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείτε και να αναζωπυρώσετε τη σεξουαλική σας ορμή. Μην απελπίζεστε! Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Ο ρόλος της γλυκόζης στη σεξουαλική σας ζωή

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε σεξουαλική δυσλειτουργία από τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA). Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να έχουν ελάχιστη ή καθόλου σεξουαλική ορμή λόγω κακής διαχείρισης του διαβήτη τους. Αλλά μόνο το 47 τοις εκατό των ανδρών και το 19% των γυναικών με διαβήτη συζητούν αυτό το θέμα με τους γιατρούς τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Diabetes Care.

Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με φάρμακα και η τακτική παρακολούθηση αυτών των επιπέδων είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής. Αλλά ακόμα κι αν το σάκχαρο στο αίμα διατηρείται υπό έλεγχο, οι άνδρες και οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία αλλά δυσκολεύονται να διεγερθούν σωματικά. Και η αποτυχία ελέγχου του σακχάρου στο αίμα θα οδηγήσει τελικά σε βλάβη των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων, που μπορεί να αποτρέψει τη διέγερση.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τη σεξουαλική σας ζωή;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα άτομα με διαβήτη χάνουν τη σεξουαλική τους ορμή ή την ικανότητά τους για οργασμό. Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπνική άπνοια και η κατάθλιψη είναι καταστάσεις που συχνά συνοδεύουν τον διαβήτη και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη λίμπιντο σας. Ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική σας ζωή. Ορισμένες θεραπείες για την υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, οι σεξουαλικές διαταραχές ασθενών με διαβήτη τύπου 1 συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη και είναι λιγότερο σοβαρές σε όσους αποδέχονται τον διαβήτη τους. Αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν επίσης τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες και έχουν μεγαλύτερο τίμημα σε ασθενείς με επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πάνω από 6,5 τοις εκατό.

Στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες με διαβήτη

Εάν τα αιμοφόρα αγγεία ενός άνδρα δεν λειτουργούν σωστά ή έχει φραγμένη αρτηρία, το πέος του δεν θα έχει αρκετή ροή αίματος για να έχει στύση. Οι άνδρες άνω των 50 ετών με διαβήτη τύπου 2 έχουν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία από τους νεότερους άνδρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Caspian Journal of Internal Medicine.

Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τον διαβήτη διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Peyronie, όπου ένας τύπος ουλώδους ιστού, γνωστός ως πλάκα, σχηματίζεται κάτω από το δέρμα του πέους. Αυτό προκαλεί μια καμπυλότητα που μπορεί να κάνει τις στύσεις επώδυνες, δύσκολες ή αδύνατες.

Σεξουαλικά προβλήματα σε γυναίκες με διαβήτη

Η βλάβη των νεύρων στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, μια κατάσταση που δεν είναι μοναδική σε άτομα με διαβήτη, αλλά, σύμφωνα με την ADA, είναι δύο φορές πιο συχνή σε αυτόν τον πληθυσμό. Το νευροαγγειακό σύστημα παίζει απαραίτητο ρόλο στη διέγερση και τον οργασμό. Εάν τα μικρά νεύρα δεν λειτουργούν σωστά λόγω βλάβης από κακώς ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα, μια γυναίκα μπορεί να έχει προβλήματα αισθήσεων. Η κλειτορίδα χρειάζεται τη βέλτιστη ροή αίματος και αίσθηση για να εμποτιστεί αρκετά ώστε να επιτύχει οργασμό.

Οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και του κόλπου, οι οποίες μπορεί να κάνουν τη σεξουαλική επαφή επώδυνη και δυσάρεστη. Οι μεσήλικες γυναίκες με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσκολία να φτάσουν σε οργασμό από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obstetrics & Gynecology.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε μια υγιή σεξουαλική ζωή;

Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές προτάσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας:

Τρώτε σωστά

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα καρότα, και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας και να σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να κάνετε σεξ. Αυτές οι τροφές είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρέφουν το μικροβίωμα του εντέρου σας – τα βακτήρια και άλλους οργανισμούς που διατηρούν το έντερο σας υγιές. Ένα σνακ πριν από το σεξ θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αντοχή σας και να διατηρήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο.

Άσκηση

Το σεξ, όπως και κάθε άλλη μορφή άσκησης, απαιτεί ενέργεια. Πώς μπορείτε λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι; Δραστηριότητες όπως η άρση βαρών και τα μαθήματα Zumba μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αντοχή και να έχετε περισσότερη ενέργεια στο κρεβάτι. Προτείνω τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, κολύμπι ή ακόμα και κηπουρική. Η άσκηση κάνει επίσης το σώμα πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, δηλαδή το βοηθά να ελέγχει τα επίπεδα ινσουλίνης πιο αποτελεσματικά.

Πάρτε τα φάρμακά σας

Ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού σας και βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα φάρμακά σας. Εάν έχετε διαβήτη, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας ξεκινά με τη λήψη των συνταγών σας. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων μπορεί να παρεμβαίνει στη σεξουαλική σας ζωή, ώστε να μπορέσετε να εργαστείτε μαζί για να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις. Συνιστώ επίσης να αγοράσετε ένα εβδομαδιαίο οργανωτή χαπιών, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση της συμμόρφωσης με την ιατρική θεραπεία.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το να μάθετε ότι έχετε διαβήτη μπορεί να σας αναστατώσει και να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Μάθετε πώς να ηρεμείτε το μυαλό και το σώμα σας σε στρεσογόνες στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής. Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις. Να είστε ευγνώμονες για – και να εστιάζετε σε – ευχάριστες στιγμές. Ο διαλογισμός μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος. Η έρευνα δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει τα μέρη του εγκεφάλου που σας βοηθούν να παραμείνετε πιο ήρεμοι σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αλλά το αγαπημένο μου εργαλείο για τη μείωση του στρες και του άγχους είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν αυτή είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Να είστε συνεπείς

Η συνέπεια είναι μια γέφυρα μεταξύ των ονείρων και της πραγματικότητας. Ακολουθήστε αυτές τις προτάσεις καθημερινά. Πάρτε το σταδιακά στην αρχή. Μην ψάχνετε για δραστικές λύσεις. Απλά μείνετε στα βασικά και θα έχετε αποτελέσματα, ειδικά με την πάροδο του χρόνου. Να θυμάστε ότι το κλειδί είναι η συνέπεια, όχι η τελειότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φετίχ επαίνου - Πόσο σημαντικό είναι στην σεξουαλική μας ζωή;

Πέντε τρόποι για να κάνετε εντυπωσιακό εικονικό σεξ

Πώς να κάνετε νηφάλιο σεξ και να το απολαύσετε!

Πώς ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αλλάζει η λίμπιντο όταν περιμένετε παιδί;

Σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Η σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των γυναικών, επηρεαζόμενη από ορμονικές αλλαγές, σωματική δυσφορία και συναισθηματικούς παράγοντες.

Ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Οι γυναίκες έχουν γιατρό από την εφηβεία τους ως επί το πλείστον για την υγεία της περιόδου, τον έλεγχο των γεννήσεων και πολλά άλλα", δήλωσε ο Lipshultz. «Οι άνδρες συχνά δεν επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και μέχρι να τους δούμε για ουρολογικά προβλήματα, αναπαραγωγικά προβλήματα ή γενικά για την υγεία τους, μπορεί να είναι πολύ αργά».

Close Icon