ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ροχαλητό: Υποδηλώνει κάποια άλλη ιατρική πάθηση;

Ροχαλητό: Υποδηλώνει κάποια άλλη ιατρική πάθηση;

Ροχαλητό:  Το ροχαλητό εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες και στο 25% περίπου των παιδιών.

Η πρόκληση είναι να καθοριστεί εάν ο σύζυγος απλώς κάνει θόρυβο ή εάν υπάρχει ένα πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όλοι ροχαλίζουν σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής τους. Ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί, αλλά όχι πάντα. Το ροχαλητό μπορεί να συμβεί εξαιτίας πολλών παραγόντων:

 • Μερική απόφραξη των ρινικών ή στοματικών αεραγωγών
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Ηρεμιστικό φάρμακο
 • Εγκυμοσύνη
 • Να είναι κάποιος υπέρβαρος

Τεχνικά, το ροχαλητό είναι ο σκληρός θόρυβος που προκαλείται από τη δόνηση των ιστών στο πίσω μέρος του λαιμού μας. Εκδηλώνεται λόγω ενός συνδυασμού απόφραξης των αεραγωγών λόγω λοιμώξεων ή αλλεργιών, περίσσειας δισκέτας και μυϊκής χαλάρωσης. Το ροχαλητό εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες και στο 25% περίπου των παιδιών. Το ροχαλητό από μόνο του είναι απλώς θόρυβος, αλλά σχεδόν πάντα οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία. Το βασικό ζήτημα είναι να διαγνωστεί και να διορθωθεί αυτή η υποκείμενη αιτία και το ροχαλητό συνήθως υποχωρούν μαζί με αυτό.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου: η πιο κοινή αιτία ροχαλητού

Η πιο σημαντική αιτία του ροχαλητού συμπίπτει με τα σημεία και τα συμπτώματά του, και αυτό είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Εάν ο σύζυγός σας ροχαλίζει, ένας από τους ζωτικούς προσδιορισμούς που θα πρέπει να κάνει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης είναι αν σταματάει επίσης να αναπνέει. Όπως και με τη διάγνωση, το ροχαλητό και η υπνική άπνοια έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες θεραπείες. Μερικά από αυτά είναι συντηρητικά όπως η δίαιτα και η άσκηση, άλλα περιλαμβάνουν μηχανήματα όπως ένα CPAP ή αλλαγές στις θέσεις ύπνου.

Διαφορετικοί τύποι ροχαλητού

Η ηλικία και ο ήχος του ροχαλητού μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της αιτίας και στην επακόλουθη θεραπεία.

 • Στα παιδιά. Το ροχαλητό είναι τόσο συγκεκριμένο και κατατοπιστικό που παρέχει στους παιδιάτρους και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ενδείξεις σχετικά με το επίπεδο απόφραξης του παιδιού. Η θορυβώδης αναπνοή μπορεί να υποδεικνύει ήπια ή σοβαρά προβλήματα που απαιτούν επείγουσα φροντίδα.
 • Σε ενήλικες. Το ροχαλητό περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία διαταραχών των αεραγωγών. Το πρωτογενές ροχαλητό είναι συχνό, αλλά και πάλι συχνά είναι αποτέλεσμα είτε μιας προσωρινής αιτίας, όπως η βουλωμένη μύτη από κρυολόγημα, είτε μιας μακροχρόνιας αιτίας όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

 

Η αφαίρεση καλοήθων ερεθισμάτων όπως η ρινική συμφόρηση, η υπερβολική κόπωση ή η λήψη κατασταλτικών του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως τα αντιισταμινικά μπορεί να αποτελεί μια εύκολη λύση. Μια άλλη δημοφιλής λύση είναι να προσπαθήσετε να κάνετε τον σύντροφο του κρεβατιού να κοιμηθεί στο πλάι. Πριν από χρόνια, απογοητευμένοι σύζυγοι έραβαν μπάλες τένις στην πλάτη των πιτζάμες ή των νυχτικών του συζύγου για να τους εμποδίσουν να κοιμούνται ανάσκελα.

Παράγοντες κινδύνου για υπνική άπνοια

Μαζί με το ροχαλητό, η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να είναι πανταχού παρούσα. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν ξέρουν ότι ροχαλίζουν επειδή, φυσικά, κοιμούνται. Αλλά πολλοί παραπονούνται επίσης για υπνηλία ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, απώλεια κινήτρων και γνωστική εξασθένηση επειδή δεν κοιμούνται σωστά τη νύχτα. Οι παράγοντες κινδύνου για την υπνική άπνοια που σχετίζεται με το πρωτογενές ροχαλητό περιλαμβάνουν:

 • Ευσαρκία. Δείκτης Μάζας Σώματος 30 kg/m2.
 • Φύλο. Το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών προσβάλλονται.
 • Παρεμπόδιση. Οι γιατροί θα αξιολογήσουν τον βαθμό απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών και την αιτία της.
 • Μέγεθος λαιμού. Σχετικά ανθρωπόμορφα μέτρα, ειδικά η περιφέρεια του λαιμού. Μια περιφέρεια λαιμού μεγαλύτερη από 43 cm είναι ένας υψηλός προγνωστικός παράγοντας αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.
 • Ασθένεια. Πνευμονοπάθειες όπως ΧΑΠ, περιοριστικές ή νευρολογικές παθήσεις των πνευμόνων.
 • Καταθλιπτικά. Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, των υπνωτικών χαπιών και άλλων φαρμάκων.
 • Κάπνισμα. Η χρήση καπνού και το κάπνισμα είναι παράγοντες κινδύνου.
 • Υποθυρεοειδισμός (χαμηλός θυρεοειδής). Η λειτουργία του θυρεοειδούς εμπλέκεται στην υπνική άπνοια.
 • Θέση ύπνου. Να κοιμάστε σε ύπτια ή ανάσκελα.
 • Το σχήμα του προσώπου. Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες και προηγούμενο τραύμα ή χειρουργική επέμβαση που επηρεάζει τον άνω αεραγωγό, ιδιαίτερα την υπερώα, τον φάρυγγα, τη μύτη και τη ρινική κοιλότητα.

Η ροή του αέρα από τον ανώτερο αεραγωγό μπορεί να επηρεαστεί από:

 • Μικρό μέγεθος αεραγωγού
 • Αντίσταση των ανώτερων αεραγωγών
 • Αρνητική εισπνευστική πίεση
 • Εξωφωτιστική πίεση
 • Μικρή κάτω γνάθος
 • Φλεγμονή των ανώτερων αεραγωγών

Ο Νόμος του Μπερνούλι και το φαινόμενο Venturi

Στα παχύσαρκα άτομα, παρόλο που μπορεί να υπάρχει μεγάλος αεραγωγός λόγω σωματικών και ειδικών σχέσεων, ο περίσσιος λιπώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση των αεραγωγών. Η παρεμποδισμένη ροή του αέρα είναι αυτό που έχει ως αποτέλεσμα τον θόρυβο του ροχαλητού, ή σε πολλές περιπτώσεις, την αποφρακτική άπνοια ύπνου επίσης.

 • Ο Νόμος του Μπερνούλι. Περιγράφει τη ροή του ρευστού σε μια στήλη. Υπάρχει μερικό κενό στα εξωτερικά άκρα της στήλης. Καθώς αυξάνεται η ροή αέρα, η πίεση κενού αυξάνεται και αντίστροφα. Είναι η ίδια αρχή με το να πίνεις μέσα από καλαμάκι. Εάν δημιουργηθεί υπερβολική αρνητική πίεση στο καλαμάκι, το άχυρο καταρρέει. Το ίδιο συμβαίνει και στον αεραγωγό σας για να προκαλέσει πρωτογενές ροχαλητό ή αποφρακτική άπνοια ύπνου. Επιτρέπει επίσης στα αεροπλάνα να απογειώνονται.
 • Το φαινόμενο Βεντούρι. Περιγράφει την επιτάχυνση της ροής του αέρα καθώς εισπνέουμε και ο αεραγωγός μας στενεύει. Το αποτέλεσμα είναι όπως όταν ψεκάζεται νερό από έναν εύκαμπτο σωλήνα που τον αποφράσσουμε με τον αντίχειρά μας. Το νερό ψεκάζεται πιο γρήγορα. Σε περίπτωση στενού λαιμού,
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις ύπνου για να μεγιστοποιήσετε τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία

5 απλές και εγγυημένες λύσεις για το ροχαλητό

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου;

Πώς συνδέεται το γλαύκωμα με τον κακό ύπνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.