ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ροδόχρους Πιτυρίαση: Ή αλλιώς η “νόσος των δοκιμαστηρίων”

Ροδόχρους Πιτυρίαση: Ή αλλιώς η “νόσος των δοκιμαστηρίων”

Χρειάζεται υπομονή γιατί η συγκεκριμένη νόσος πρέπει να κάνει τον κύκλο της για να περάσει. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι όσοι έχουν νοσήσει μία φορά δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια, αφού έχουν αναπτύξει αντισώματα και έχουν αποκτήσει μόνιμη ανοσία.

Ροδόχρους Πιτυρίαση: ή αλλιώς η «νόσος των δοκιμαστηρίων» είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα που, κακά τα ψέματα, πολύς κόσμος αγνοεί την ύπαρξή του. Κι όμως πρόκειται για μια δερματική νόσο που μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και που περισσότερο αφορά τις γυναίκες.

Γιατί ονομάζεται «νόσος των δοκιμαστηρίων»

Η επιστημονική ονομασία είναι ροδόχρους πιτυρίαση. Ωστόσο, καθώς η πιο πιθανή αιτία μόλυνσης είναι τα όχι και τόσο καθαρά ρούχα που δοκιμάζουμε στα δοκιμαστήρια, της δόθηκε και η ονομασία «νόσος των δοκιμαστηρίων».

Παρότι φαίνεται να συνδέεται με τις δοκιμές ρούχων στα δοκιμαστήρια, το  αίτιο εμφάνισης της ροδόχρου πιτυρίασης είναι άγνωστο. Παραμένει, όμως, ένα συχνό δερματικό νόσημα που προσβάλλει άτομα από 10 έως 35 ετών και κυρίως γυναίκες.

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της ροδόχρου πιτυρίασης είναι η εκδήλωση μικρής έκτασης εξανθημάτων σε περιοχές του σώματος όπως ο θώρακας, η κοιλιά και σε μικρότερο βαθμό στα χέρια και τα πόδια ή την πλάτη.

Τα εξανθήματα αυτά έχουν ροζ χρώμα και δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2-6 cm. Σε περίπου δύο εβδομάδες, μετά την εκδήλωση των πρώτων, εμφανίζονται και άλλα εξανθήματα, αλλά συνήθως είναι μικρότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονη φαγούρα γι΄αυτό και είναι απαραίτητο να επισκεφτούν τον δερματολόγο τους.

Αντιμετώπιση

Τόσο η διάγνωση της ροδόχρου πιτυρίασης, όσο και η αντιμετώπισή της είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς η νόσος δεν είναι μεταδοτική και τα εξανθήματα υποχωρούν μετά από κάποιο διάστημα, συνήθως 6 με 8 εβδομάδες.

Αφού περάσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα ροζ εξανθήματα υποχωρούν, αφήνοντας όμως μία δυσχρωμία στην περιοχή των εξανθημάτων η οποία όμως εξαφανίζεται με τον καιρό.

Η θεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπιση της φαγούρας, όπου και οι δερματολόγοι συνιστούν μπάνια με χλιαρό νερό, όχι σφουγγάρια και τριβή στις ευάλωτες περιοχές και ειδικές ενυδατικές κρέμες που προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή.

Χρειάζεται υπομονή γιατί η συγκεκριμένη νόσος πρέπει να κάνει τον κύκλο της για να περάσει. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι όσοι έχουν νοσήσει μία φορά δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια, αφού έχουν αναπτύξει αντισώματα και έχουν αποκτήσει μόνιμη ανοσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips:καταπολεμήστε την ξηρότητα του δέρματος το χειμώνα

Όλα τα καλά του θαλασσινού νερού για το δέρμα σου

Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Ψυχοσωματικών Παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Είναι η μπανάνα το ιδανικό φρούτο για τη βελτίωση της υγείας μας;

Μπανάνες υγεία: Εκτός από σούπερ νόστιμη, η μπανάνα είναι και σούπερ θρεπτική. Βοηθά τον οργανισμό μας σε πολλά, όπως στην όραση και τις δερματικές παθήσεις, στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς.

11 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, έτσι απλά

Πρωτεΐνη πηγές: Θέλετε να ενισχύσετε την ποσότητα πρωτεϊνών που καταναλώνετε, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Εδώ θα βρείτε 11 πηγές πρωτεΐνης που θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της διατροφής σας.