Ψυχική Υγεία

Ζήλια Σημάδια: Ακόμα και τα σκυλιά ζηλεύουν

Ζήλια Σημάδια: Ακόμα και τα σκυλιά ζηλεύουν

Ζήλια Σημάδια: Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που απαιτεί πολύπλοκη διαδικασία σκέψης, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει μια πιο βασική μορφή ζήλιας, που έχει εξελιχθεί για την προστασία των σχέσεων από τους ξένους.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένας σκύλος μπορεί να είναι εξίσου γεμάτος με φθόνο όπως ο άνθρωπος, εάν πιστεύει ότι ένα άλλο σκυλί διεκδικεί τον ιδιοκτήτη του. Το σκυλί σας φάνηκε ποτέ ζηλεύει ένα άλλο σκυλί στο σπίτι ή την προσοχή που αφιερώσατε σε ένα κουτάβι που συναντήσατε στο πάρκο;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, τα σκυλιά μπορεί να σπρώξουν τους ιδιοκτήτες τους εάν αισθάνονται ζήλια που δίνουν προσοχή σε άλλους σκύλους. Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που απαιτεί μια πολύπλοκη διαδικασία σκέψης, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει μια πιο βασική μορφή ζήλιας που έχει εξελιχθεί για την προστασία των σχέσεων από τους ξένους.

Αυτό είναι που η Christine Harris, Ph.D., από το U.C. του Σαν Ντιέγκο και η συνάδελφός της Caroline Prouvost, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Rosalind Franklin στο Βόρειο Σικάγο του Ill., βρήκαν όταν μελέτησαν τη συμπεριφορά 36 σκύλων. Τροποποίησαν ένα τεστ που μπορεί να αξιολογήσει τη ζήλια στα βρέφη. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων αγνόησαν τα δικά τους σκυλιά και αντίθετα αλληλεπίδρασαν με τρία αντικείμενα: έναν ψεύτικο σκύλο, έναν κάδο jack-o-lantern και ένα βιβλίο.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των σκύλων για σημάδια που δείχνουν προσοχή, επιθετικότητα ή ενδιαφέρον για τον ιδιοκτήτη ή το αντικείμενο. Οι Harris και Prouvost διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά εμφάνισαν πολύ πιο ζηλότυπες συμπεριφορές, όπως το σπάσιμο, η επαφή με τον ιδιοκτήτη ή το αντικείμενο και το σπρώξιμο, όταν οι ιδιοκτήτες τους έδειξαν αγάπη για το ψεύτικο σκυλί από ό, τι έκαναν όταν οι ιδιοκτήτες τους εστίαζαν στα άλλα δύο αντικείμενα.

«Η μελέτη μας προτείνει όχι μόνο ότι τα σκυλιά εμπλέκονται σε αυτό που φαίνεται να είναι ζηλότυπες συμπεριφορές, αλλά και ότι επιδιώκουν να διαλύσουν τη σύνδεση μεταξύ του ιδιοκτήτη και ενός φαινομενικού αντιπάλου», δήλωσε η Harris. “Δεν μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για τις υποκειμενικές εμπειρίες των σκύλων, φυσικά, αλλά φαίνεται ότι είχαν κίνητρο να προστατεύσουν μια σημαντική κοινωνική σχέση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εννέα γνωρίσματα του έρωτα που δεν ήξερες

8 Λέξεις: Ο μιχαήλ ζηλεύει τον πρώην της Βικτώριας

Πώς εντοπίζουμε αρνητικούς ανθρώπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Πλήξη του lockdown που παγιδεύει δημιουργικά και καταστροφικά πολλές φορές

Η πλήξη φαίνεται να είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μας ωθεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας - αν αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο και την κατάστασή του.

Απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα για να απαλλαγείτε από το στρες

Στρες: Είναι από τις πιο χρήσιμες διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Χωρίς το στρες, θα ήμασταν ανίκανοι να λειτουργήσουμε υπό πίεση. Εκεί, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η πίεση φαίνεται να αυξάνεται, και μαζί της τα επίπεδα του στρες μας, σε σημείο που μάλλον δεν είναι διαχειρίσιμο.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

Ψυχική Υγεία Άγχος: Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση "πανικού" σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ψυχολογική μας κατάσταση στο lockdown

Lockdown: Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) στην έρευνα δήλωσαν ότι τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα, όσο καιρό ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω ελεύθερα για να πάνε σε ανοικτούς χώρους και στη φύση.

Πέντε πυλώνες αυτοεκτίμησης στην εφηβεία

Αυτοεκτίμηση Εφηβεία: Η υγιής αυτοεκτίμηση παίζει ρόλο σε όλα όσα κάνετε. Οι έφηβοι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν καλύτερες σχέσεις με συνομηλίκους και ενήλικες, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι για τα επιτεύγματά τους και βρίσκουν ευκολότερο να αντιμετωπίσουν απογοητεύσεις και αποτυχίες στη ζωή.