Ψυχική Υγεία

Ζήλια: Πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε με υγιή τρόπο;

Ζήλια: Πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε με υγιή τρόπο;

Η ζήλια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης ανεξαρτήτως ηλικίας. Βιολογικά και συναισθηματικά, ο πρωταρχικός μηχανισμός επιβίωσής μας είναι η προσκόλληση στους άλλους.

Αναστατώνει τη ζωή μας και καταστρέφει τις σχέσεις μας. Δημιουργεί προβλήματα σε όλους, και σε εκείνους που ζηλεύουν πολύ και σε εκείνους που θεωρούν ότι ζηλεύουν φυσιολογικά ή καθόλου. Πώς θα διαχειριστούμε τα τοξικά συναισθήματα που προκαλεί η ζήλια για να μην καταστρέψουν τη σχέση μας;  Είναι φυσιολογικό να ζηλεύουμε;  Η ζήλια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης ανεξαρτήτως ηλικίας. Βιολογικά και συναισθηματικά, ο πρωταρχικός μηχανισμός επιβίωσής μας είναι η προσκόλληση στους άλλους. Και όταν η προσκόλλησή μας σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο απειλείται, μπορεί να μας ξυπνούν αρχέγονες αντιδράσεις.

 

 

Για να το θέσουμε πιο απλά, περιμένουμε από τους αγαπημένους μας να μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια.  Ετσι, όταν δεν το κάνουν, ζηλεύουμε. Για παράδειγμα, μπορεί τα Σάββατα να συνηθίζατε να πίνετε καφέ με την ίδια φίλη. Τώρα, κάθε Σαββατοκύριακο, παρακολουθεί μαθήματα γιόγκα και δεν έχει χρόνο για να συναντιέστε τόσο συχνά. Ξαφνικά, νιώθετε περίεργα, είναι σαν να σας έχει αντικαταστήσει με το καινούργιο της χόμπι και να μην ενδιαφέρεται τόσο για εσάς.  Σενάρια όπως αυτό είναι κοινά και φαινομενικά ακίνδυνα, ωστόσο αρκετά για να σας χαλάσουν τη διάθεση και να κλέψουν πολύτιμη ενέργεια από ασχολίες που αξίζουν πραγματικά την προσοχή σας.

 Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε

  •  Αντισταθείτε στην παρόρμηση να ξεσπάσετε, ακόμη και όταν νιώθετε ότι η ζήλια σας είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Το μόνο που θα καταφέρετε έτσι είναι να πυροδοτήσετε έναν καβγά.
  •  Η συνεχής σύγκριση με άλλους ανθρώπους τροφοδοτεί τα αισθήματα ζήλιας και ανασφάλειας. Αντί να ανταγωνίζεστε τους άλλους, εστιάστε στο να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
  •  Μην ξεχνάτε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μόνο τις «τέλειες» πτυχές της ζωής κάποιου.
  •  Η ψυχοθεραπεία επίσης μπορεί να βοηθήσει πολύ όταν υπάρχουν ανασφάλειες ή χαμηλή αυτοεκτίμηση ή φόβος εγκατάλειψης.  Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε.

 

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το πετύχετε με τις εξής τεχνικές:

1.Διαχωρίστε τον εαυτό σας από τα  συναισθήματά σας

Βάζοντας στον εαυτό σας την ταμπέλα του ζηλιάρη συντρόφου ή φίλου, είναι πιο πιθανό να αφήσετε τα ίδια σας τα συναισθήματα να σας καταπιούν και να σας οδηγήσουν σε καταστάσεις που μπορεί να μετανιώσετε.

2.Αναζητήστε την πραγματική πηγή της ζήλιας

Τα συναισθήματα ζήλιας, συνήθως, προέρχονται είτε από κάτι που έχει κάνει το άλλο άτομο στο παρελθόν είτε από δικές μας ανασφάλειες.

3. Εξομολογηθείτε στο… χαρτί

Πάρτε στυλό και χαρτί  (ή χρησιμοποιήστε τις σημειώσεις του κινητού σας) για να καταγράψετε τα συναισθήματά σας και να φιλτράρετε τις σκέψεις σας. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο μεγαλύτερα έμοιαζαν κάποια πράγματα μέσα στο κεφάλι σας.

4. Τώρα μιλήστε

Μόλις ηρεμήσετε, τότε μπορείτε να συζητήσετε ανοιχτά με το άλλο άτομο, είτε αυτό είναι ο σύντροφός σας είτε η φίλη σας είτε οποιοσδήποτε άλλος, για όλα όσα σας βασανίζουν. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς, χωρίς να κατηγορείτε, να επιρρίπτετε ευθύνες και να είστε επικριτικοί απέναντί του. Επικεντρωθείτε στο γιατί συμβαίνει αυτό και εργαστείτε μαζί για να βρείτε μια λύση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για να μιλήσετε με τον αγαπημένο σας χωρίς δισταγμούς

Οι ευεργετικές επιδράσεις της αυτοαγάπης στη ζωή μας

Φυσικοί τρόποι για την αύξηση σεροτονίνης

Βρείτε νέες δραστηριότητες και ανακαλύψτε τον εαυτό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.