Ψυχική Υγεία

Ζευγάρι Χωρισμός: Λόγοι που το κάθε τέλος σχέσης μας συντρίβει

Ζευγάρι Χωρισμός: Λόγοι που το κάθε τέλος σχέσης μας συντρίβει

Δυστυχώς, η ιστορία μερικές φορές είναι διαφορετική αν ένας/μία σύντροφος τελειώσει τη σχέση όταν ο άλλος είναι έντονα δεσμευμένος και αφοσιωμένος. Το άγχος ότι είμαστε το άτομο που απέρριψαν μπορεί να μας συντρίψει.

Ζευγάρι Χωρισμός: Οι περισσότεροι αργά ή γρήγορα θα επουλώσουμε την πληγή που μας αφήνει μια σχέση αφού τελειώσει, ειδικά αν το τέλος δεν ήταν βίαιο και άσχημο. Με λίγη βοήθεια, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, βρίσκουμε παρηγοριά από φίλους και τελικά ξεκινάμε μια νέα σχέση.

Δυστυχώς, η ιστορία μερικές φορές είναι διαφορετική αν ένας/μία σύντροφος τελειώσει τη σχέση όταν ο άλλος είναι έντονα δεσμευμένος και αφοσιωμένος. Το άγχος ότι είμαστε το άτομο που απέρριψαν μπορεί να μας συντρίψει.

Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν ατελείωτο πένθος, αβάσταχτη απαισιοδοξία και ένα συνεχή φόβο ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ την αγάπη. Επίσης, αν κάποιος βιώνει την εγκατάλειψη συνεχώς, η απαισιοδοξία και το τραύμα του θα εντείνεται αντί να επουλώνεται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλιστα που υποφέρουν από παρατεταμένο πένθος συνήθως έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να μπορούν να κάνουν τη σχέση τους να λειτουργήσει. Και όταν και πάλι μένουν μόνοι, εισέρχονται σε μια θλίψη και σύγχυση, αναρωτώμενοι τι μπορεί να πάει στραβά με αυτούς.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από το παρατεταμένο πένθος για το τέλος μιας σχέσης

Ανασφάλεια

Είναι φυσικό οι άνθρωποι να νιώθουν ανασφάλεια όταν απειλούνται από την απώλεια κάποιου. Αν η ασφάλειά τους διαταραχθεί από μια απρόβλεπτη απειλή, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε μηχανισμούς άμυνας που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τα συναισθήματα φόβου και θλίψης. Με τον καιρό προχωράμε.

Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από βαθύτερα επίπεδα άγχους. Νιώθουν σημαντικά πιο αβοήθητοι και απελπισμένοι, σαν να μην μπορούν ποτέ ξανά να εμπιστευθούν την αγάπη.

Υπερβολικές προσδοκίες

Αν κάποιος νιώθει κάθε φορά ότι έχει βρει την «τέλεια σχέση», αλλά τελικά η άλλη πλευρά τον χωρίσει, νιώθει απόγνωση. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως είναι ονειροπόλοι και αναζητούν το ξεχωριστό. Μόλις βρουν ένα τέτοιο άτομο (στα μάτια τους), εναποθέτουν όλες τις ελπίδες και προσδοκίες σε αυτό. Και ο χωρισμός φέρνει την ατέλειωτη ματαίωση.

Παιδικό τραύμα εγκατάλειψης

Τα παιδιά σχεδόν πάντα χάνουν στο πεδίο των σχέσεων των γονέων τους. Οι πρώιμες εμπειρίες δομούν τον τρόπο λειτουργίας και διαμόρφωσης των μετέπειτα σχέσεων. Όταν ένα παιδί εγκαταλείπεται, είναι πιθανό να διαμορφώσει έναν ανασφαλή τρόπο προσκόλλησης και στη μετέπειτα ζωή του.

Φόβος μοναξιάς

Αν κάποιος φοβάται συνεχώς ότι δεν θα βρει ποτέ την αγάπη, συχνά θα ανεχτεί την παραμέληση, την κακοποίηση ή την προσβλητική συμπεριφορά απλά για να μείνει σε οποιαδήποτε σχέση. Αν ο/η σύντροφός του συνεχίσει να συμμετέχει σε μια τέτοια άνιση σχέση, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν: ο άλλος σύντροφος θα αρχίσει να νιώθει ενοχές ή θα μείνει στη σχέση ενώ ταυτόχρονα ψάχνει αλλού για καλύτερη συμφωνία.

Φόβος αποτυχίας

Υπάρχουν άνθρωποι που τρομάζουν κυριολεκτικά στο άκουσμα της λέξης «αποτυχία». Και το ίδιο φυσικά και στον τομέα των σχέσεων. Αν κάποιος λοιπόν τους χωρίσει, το παίρνουν τόσο προσωπικά, που νιώθουν ότι αποτελεί την τραγικότερη αποτυχία της ζωής τους. Με αυτό τον τρόπο δυσκολεύονται να προχωρήσουν και μένουν προσκολλημένοι σχεδόν εμμονικά στην παλιά σχέση, μα κυρίως στον ίδιο τον χωρισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αλλαγές στη σχέση των ζευγαριών που επέφερε η πανδημία

Η αγάπη δεν είναι η κόλλα των σχέσεων ...

Πώς να φροντίσεις τον εαυτό σου μετά τον χωρισμό

Εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου

Αυτοπεποίθηση μετά από έναν χωρισμό. Πώς να την τονώσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το mindfulness αυξάνει την ικανότητα εστίασης της προσοχής

Mindfulness Οφέλη Εγκέφαλος: Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη της πρακτικής του mindfulness. Έρευνες δεικνύουν ότι η συνειδητότητα μπορεί να αντισταθμίσει το άγχος, να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο, ακόμη και να βελτιώσει πτυχές της διάθεσης, της σκέψης και της μνήμης. Αλλά πώς λειτουργεί η συνειδητότητα; Προάγει το mindfulness πραγματικά ανιχνεύσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο;

Παράνοια : Αυταπάτη η εκδήλωση μίας αλήθειας

Παράνοια : Μια νέα ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η παράνοια μπορεί να αποτελεί μέρος μιας κανονικά λειτουργούσας ψυχολογίας που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την αποφυγή κοινωνικών απειλών

ψυχική υγεία : Οι τομείς που επηρεάζει

ψυχική υγεία : Όταν δεν έχουμε ομαλή ψυχική υγεία τότε επηρεάζονται πολλοί και διάφοροι τομείς στην ζωή μας . Σε αυτό το άρθρο σας αναλύουμε τους τομείς αυτούς αλλά και τα σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε ψυχικά.

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη θάλασσα

Θάλασσα: Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει το φόβο του για το νερό;

ΠΟΥ : Η δράση του στην ψυχική υγεία

ΠΟΥ : Αυτή η Ειδική Πρωτοβουλία του ΠΟΥ επιδιώκει να διασφαλίσει την καθολική κάλυψη της υγείας που περιλαμβάνει πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα για ψυχικές συνθήκες.

Τι είναι η αθλητική ψυχολογία και πώς βοηθά στη νίκη

Αθλητική ψυχολογία: Οι μελέτες δείχνουν πως οι αθλητές που εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, απολαμβάνουν περισσότερο το άθλημά τους, έχουν λιγότερες απουσίες από τις προπονήσεις και προσεγγίζουν τον αγώνα ως πρόκληση και όχι ως απειλή. Έχουν μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τον αθλητισμό για περισσότερα χρόνια. Ειδικά, το στοιχείο του να αντιλαμβάνεται ο αθλητής τον αγώνα ως μια ωραία πρόκληση αντί για μια απειλή, είναι που συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη της αυτοπεποίθησης, της συγκέντρωσης και της σωματικής απόδοσης που τελικά θα τον βοηθήσουν να έχει την υψηλότερη δυνατή επίδοση.

Που οφείλει η θάλασσα τις καταπραϋντικές της δράσεις

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Οι καταπραϋντικές δράσεις της θάλασσας είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων. Μια βόλτα στην παραλία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ηρεμίσει το νου μας και να μας ανακουφίσει από ορισμένα ψυχικά συμπτώματα.