Ψυχική Υγεία

Χριστούγεννα ψυχική υγεία: Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Χριστούγεννα ψυχική υγεία: Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία. Όσο πιο γρήγορα διακοσμήσετε, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αρχίσετε να απολαμβάνετε αυτά τα οφέλη!

Τα Χριστούγεννα «ξυπνούν» τη νοσταλγία

Υπάρχει κάτι στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που μας «ταξιδεύει» στο παρελθόν. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, οι διακοπές κρύβουν ευχάριστες αναμνήσεις. Τ α  Χριστούγεννα «ξυπνούν» νοσταλγικά συναισθήματα όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου. Όταν κοιτάζετε ένα στολίδι από την παιδική σας ηλικία, μπορεί να ανακαλέσετε στη μνήμη σας τη μαγεία που νιώθατε ως παιδί όταν το πήρατε  στα χέρια σας. Ή, όταν τοποθετείτε φώτα στο καινούργιο σας σπίτι, μπορεί να σκεφτείτε πώς έμοιαζαν τα φώτα στο σπίτι που μεγαλώσατε. Αυτά τα νοσταλγικά συναισθήματα μπορεί να είναι λίγο γλυκόπικρα…Ενώ μπορεί να σας λείπουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα που δεν είναι πλέον εδώ, μπορεί επίσης να νιώθετε περισσότερο συνδεδεμένοι μαζί τους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μελέτες  δείχνουν ότι η νοσταλγία:

  • Σας βοηθά να βρείτε νόημα στη ζωή.
  • Ενισχύει την αίσθηση της κοινωνικής σύνδεση.  Λειτουργεί ως αντίδοτο στην αγωνία  για το μέλλον.

 

Ο στολισμός μπορεί να βοηθήσει την κοινωνική σας ζωή. Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου του σπιτιού σας μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την κοινωνική σύνδεση. Οι άνθρωποι που στολίζουν το σπίτι τους για τις γιορτές θεωρούνται πιο προσιτοί και φιλικοί, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Psychology – γεγονός που στην ψηφιακή εποχή ίσως να ισχύει περισσότερο από ποτέ. Επιπλέον, τα λαμπάκια φέρνουν φως στις σκοτεινές και παγωμένες μέρες αυτή την εποχή του χρόνου κι αυτό είναι κάτι που ωφελεί εσάς αλλά και τους γείτονές σας.

Ωφελείται η ψυχική υγεία

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο στολισμός για τις γιορτές μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα είναι επειδή το να κάνετε τους χαρούμενους μπορεί, πραγματικά, να φτιάξει και τη διάθεσή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείς να αλλάξεις τις προτεραιότητές σου;

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο;

Κατάθλιψη: Η σημασία της βιταμίνης D στη μείωση της απογοήτευσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.