Ψυχική Υγεία

Χαρτί Υγείας: Το ανεπίσημο σύμβολο άγχους κατά τη διάρκεια της covid-19

Χαρτί Υγείας: Το ανεπίσημο σύμβολο άγχους κατά τη διάρκεια της covid-19

Οι άνθρωποι ειδοποιούνται συλλογικά από φωτογραφίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ράφια καταστημάτων απογυμνωμένα από χαρτί υγείας. Αυτές οι εικόνες ωθούν τους καταναλωτές να βιαστούν και να αγοράσουν χαρτί μπάνιου, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται - και ότι η συμπεριφορά του κοπαδιού δημιουργεί έλλειψη χαρτιού υγείας.

Χαρτί Υγείας: Πώς έγινε το χαρτί υγείας το ανεπίσημο σύμβολο του άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Τα άδεια ράφια των καταστημάτων είναι μια έντονη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 έχει επηρεάσει τους ανθρώπους. Στην αρχή της πανδημίας, οι παραγγελίες παραμονής στο σπίτι οδήγησαν τους ανθρώπους να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες οικιακών ειδών, ειδικά χαρτιού υγείας. Η ζήτηση αυξήθηκε σε απρόβλεπτα ύψη τον Μάρτιο του 2020, με 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις χαρτιού υγείας στην περίοδο 4 εβδομάδων που έληξε στις 29 Μαρτίου, αυξημένη κατά 112% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την IRI, μια εταιρεία έρευνας αγοράς με έδρα το Σικάγο.

Καθώς η παραλλαγή Delta οδήγησε σε αναζωπύρωση της COVID-19 αυτό το καλοκαίρι, η έρευνα αγοράς δείχνει ότι σχεδόν 1 στους 2 Αμερικανούς άρχισε να αποθηκεύει ξανά χαρτί υγείας λόγω φόβων ότι θα εξαντληθεί η προσφορά. Η υψηλότερη ζήτηση προκαλεί κυματισμούς στην αλυσίδα λιανικής και ένας αυξανόμενος αριθμός καταστημάτων αντιμετωπίζει και πάλι προκλήσεις στην αποθήκευση χαρτιού υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά για όλους, αν οι άνθρωποι δεν αποθηκεύουν πολύ, σύμφωνα με τον αναλυτή της αγοράς χαρτιού Ronalds Gonzalez, PhD, αναπληρωτή καθηγητή οικονομίας μετατροπής και βιωσιμότητας στο State University της Βόρειας Καρολίνας. “Όσο οι άνθρωποι αγοράζουν αυτό που πραγματικά χρειάζονται και δεν παθαίνουν πανικό, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την προμήθεια υγειονομικού ιστού”, λέει, προσθέτοντας ότι “πάρα πολύ” ισοδυναμεί με αποθήκευση 6 έως 8 μηνών χαρτιού τουαλέτας, όπως έκαναν κάποιοι στην αρχή της πανδημίας. Αλλά οι έμποροι λιανικής ανησυχούν ότι η ιστορία θα επαναληφθεί.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, ο κολοσσός λιανικής αποθήκης Costco είπε στους αναλυτές της Wall Street ότι αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές βασικών ειδών από τους πελάτες, όπως χαρτί υγείας και νερό. Ένας άλλος λιανοπωλητής, το Sam’s Club, άρχισε να περιορίζει τις αγορές προμηθειών από τον πελάτη όπως χαρτί υγείας στα τέλη Ιουλίου.

“Είμαστε συντονισμένοι να τρέχουμε με το κοπάδι”, λέει ο Bradley Klontz, PsyD, αναπληρωτής καθηγητής πρακτικής στο Creighton University Heider College of Business, ο οποίος ειδικεύεται στην οικονομική ψυχολογία. “Στην κυριολεξία, ο τελευταίος που φτάνει στο Costco δεν παίρνει χαρτί υγείας, οπότε όταν το κοπάδι τρέχει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αισθανόμαστε μια βιολογική επιταγή να μην είμαστε το τελευταίο άτομο. Αυτός ο φόβος της έλλειψης δημιουργεί πραγματικά την εμπειρία της έλλειψης», εξηγεί.

Η επιστήμη πίσω από το απόθεμα

Οι άνθρωποι ειδοποιούνται συλλογικά από φωτογραφίες που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ράφια καταστημάτων απογυμνωμένα από χαρτί υγείας. Αυτές οι εικόνες ωθούν τους καταναλωτές να βιαστούν και να αγοράσουν χαρτί μπάνιου, ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται – και ότι η συμπεριφορά του κοπαδιού δημιουργεί έλλειψη χαρτιού υγείας.

Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία, οι άνθρωποι είναι πολύ άγρυπνοι στον κίνδυνο. Οποιαδήποτε υπόδειξη για πιθανή έλλειψη χαρτιού υγείας μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθυμία αποθήκευσης. “Είναι μια προσαρμοστική απάντηση στο να έχεις μόλις βιώσει την εμπειρία” να βλέπεις άδεια ράφια καταστημάτων, λέει ο Klontz. Συμβουλεύει τους ανθρώπους να πάρουν μια βαθιά ανάσα πριν αγοράσουν επιπλέον χαρτί υγείας και στη συνέχεια να εκτιμήσουν εάν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όριο ανά άτομο στις αγορές σε χαρτικά είδη

Κοροναϊός: Προμήθειες που φροντίζουμε να έχουμε στο σπίτι

Πώς εντοπίζονται οι βακτηριακές λοιμώξεις

Κοροναϊός COVID-19: Εγκύκλιος με μέτρα κατά της διασποράς στα σχολεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.