Ψυχική Υγεία

Βρουξισμός ψυχική υγεία: Το σφίξιμο ή τρίξιμο της γνάθου έχει συχνά ψυχολογικά αίτια

Βρουξισμός ψυχική υγεία: Το σφίξιμο ή τρίξιμο της γνάθου έχει συχνά ψυχολογικά αίτια

Βρουξισμός ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι μπορούν να τρίζουν ή να σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Σύμφωνα με την Ένωση Βρουξισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, το 8–10% του πληθυσμού το βιώνει.

Ο βρουξισμός είναι όταν ένα άτομο τρίζει ή σφίγγει τα δόντια του ενώ δεν μασάει. Εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά μπορεί να συμβεί και κατά τις ώρες της εγρήγορσης. Συχνά, ένα άτομο δεν γνωρίζει συνειδητά ότι το κάνει. Το τρίξιμο των δοντιών περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας μασητικής κίνησης κατά την οποία τα δόντια τρίβονται μεταξύ τους. Το σφίξιμο είναι όταν ένα άτομο κρατά τα δόντια του ενωμένα και σφίγγει τους μύες χωρίς να κινεί τα δόντια μπρος-πίσω. Οι άνθρωποι μπορούν να τρίζουν ή να σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Σύμφωνα με την Ένωση Βρουξισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, το 8–10% του πληθυσμού το βιώνει.

Σημάδια βρουξισμού στον ύπνο

Ο βρουξισμός στον ύπνο είναι ένας τύπος διαταραχής ύπνου. Τα συμπτώματα του βρουξισμού στον ύπνο που μπορεί να παρατηρήσουν οι άνθρωποι όταν είναι ξύπνιοι περιλαμβάνουν:

 • πόνο στο πρόσωπο
 • πόνο και δυσκαμψία της γνάθου
 • θόρυβοι τριξίματος κατά τη μετακίνηση της σιαγόνας
 • έναν θαμπό πονοκέφαλο
 • ευαίσθητα, χαλαρά ή σπασμένα δόντια
 • φθαρμένα δόντια
 • σπασμένα ή χαλαρά γεμίσματα

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να βιώσουν πόνο στο αυτί επειδή η κροταφογναθική άρθρωση (TMJ) – η άρθρωση που επιτρέπει στη γνάθο να ανοίγει και να κλείνει – είναι πολύ κοντά στο αυτί. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αναφέρουν τον πόνο, ο οποίος είναι όταν κάποιος αισθάνεται πόνο σε τοποθεσία διαφορετική από την πηγή του. Αν και τα άτομα με βρουξισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου συχνά δεν μπορούν να αισθανθούν ότι σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια, τα άτομα που κοιμούνται κοντά τους μπορεί να μπορούν να ακούσουν τον θόρυβο που προκαλεί.

Ο βρουξισμός σε εγρήγορση είναι διαφορετικός από τον βρουξισμό στον ύπνο, καθώς δεν είναι διαταραχή ύπνου. Αντίθετα, είναι μια ασυνείδητη συνήθεια. Συχνά, ο ξύπνιος βρουξισμός δεν προκαλεί τρίξιμο των δοντιών. Αντίθετα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σφίξουν τα δόντια τους ή να τεντώσουν τους μύες γύρω από τη γνάθο. Ο ξύπνιος βρουξισμός προκαλεί επίσης πόνο γύρω από τη γνάθο, θαμπούς πονοκεφάλους και δυσκαμψία. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει τρίξιμο, η πάθηση μπορεί να μην φθείρει τα δόντια με τον ίδιο τρόπο. Όπως και με τον βρουξισμό στον ύπνο, ο βρουξισμός σε εγρήγορση συμβαίνει ακούσια. Οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό όταν συγκεντρώνονται ή αισθάνονται άγχος.

Τι προκαλεί τον βρουξισμό;

Ο βρουξισμός δεν έχει πάντα μια ενιαία ή αναγνωρίσιμη αιτία, αλλά μια σειρά από παράγοντες συνδέονται με αυτόν. Αυτοί οι παράγοντες ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του βρουξισμού:

 • Πρωτοπαθής βρουξισμός: Ο πρωτοπαθής βρουξισμός εμφανίζεται από μόνος του και δεν προκύπτει από άλλη πάθηση
 • Δευτεροπαθής βρουξισμός: Ο δευτεροπαθής βρουξισμός εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άλλης ιατρικής κατάστασης ή περίστασης.

Παραδείγματα δευτεροπαθούς βρουξισμού είναι τα ακόλουθα:

 • Καταστάσεις ψυχικής υγείας: Το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με τον βρουξισμό. Αυτή η συσχέτιση μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε αυτές τις καταστάσεις.
 • Νευρολογικές καταστάσεις: Καταστάσεις όπως η νόσος του Huntington και η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσουν κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βρουξισμό.
 • Φάρμακα: Ο βρουξισμός μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών.
 • Υπνική άπνοια: Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση που προκαλεί προσωρινή διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσει συχνές αφυπνίσεις. Γι’ αυτό μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για βρουξισμό. Διαταράσσοντας τον ύπνο, η υπνική άπνοια μπορεί να προάγει το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών.

Διάφορες θεραπείες και στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στον βρουξισμό. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Στοματικό νάρθηκα
 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Βιοανάδραση
 • Botox
 • Θεραπεία για υποκείμενες παθήσεις

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν το στρες εξαντλεί τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών του οργανισμού

Γιατί ξυπνάτε με πονοκέφαλο;

Έξι αιτίες που συνδέονται με πόνο στη γνάθο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.