Ψυχική Υγεία

Βουλιμία: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Βουλιμία: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Βουλιμία: Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία περνούν από περιόδους κατά τις οποίες τρώνε πολύ φαγητό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (υπερφαγία) και στη συνέχεια αρρωσταίνουν.

Η βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή και μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία περνούν από περιόδους κατά τις οποίες τρώνε πολύ φαγητό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (υπερφαγία) και στη συνέχεια αρρωσταίνουν, χρησιμοποιούν καθαρτικά (φάρμακα για να τους βοηθήσουν να κακοποιήσουν) ή κάνουν υπερβολική άσκηση ή συνδυασμό αυτών , να προσπαθήσουν να σταματήσουν να παίρνουν βάρος. Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από βουλιμία, αλλά είναι πιο συχνή σε νέους ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Συμπτώματα βουλιμίας

Τα συμπτώματα της βουλιμίας περιλαμβάνουν:

 • να τρώτε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, συχνά με τρόπο εκτός ελέγχου – αυτό ονομάζεται υπερφαγία
 • να κάνετε τον εαυτό σας να κάνει εμετό, να χρησιμοποιείτε καθαρτικά ή να κάνετε υπερβολική άσκηση μετά από υπερφαγία για να αποφύγετε να παχύνετε – αυτό ονομάζεται κάθαρση
  φόβος να βάλετε βάρος
 • να είστε πολύ επικριτικοί για το βάρος και το σχήμα του σώματός σας
 • αλλαγές στη διάθεση – για παράδειγμα, αίσθημα μεγάλης έντασης ή άγχους

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν σε κάποιον άλλο, επειδή η βουλιμία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται πολύ κρυφά.

Λήψη βοήθειας για τη βουλιμία

Η λήψη βοήθειας και υποστήριξης το συντομότερο δυνατό σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να αναρρώσετε από τη βουλιμία. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε βουλιμία, επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Θα σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες και το πώς αισθάνεστε και θα ελέγξουν τη συνολική υγεία και το βάρος σας. Εάν πιστεύουν ότι μπορεί να έχετε βουλιμία ή άλλη διατροφική διαταραχή, θα πρέπει να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό ή ομάδα ειδικών για τις διατροφικές διαταραχές. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτείς ότι έχεις πρόβλημα και να ζητήσεις βοήθεια. Μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα αν φέρετε έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο μαζί σας στο ραντεβού σας.

Λήψη βοήθειας για κάποιον άλλο

Εάν ανησυχείτε ότι κάποιος κοντά σας μπορεί να έχει βουλιμία, ενημερώστε τον ότι ανησυχείτε γι ‘αυτόν και ενθαρρύνετέ τον να επισκεφτεί έναν γιατρό. Θα μπορούσατε να προσφερθείτε να πάτε μαζί τους. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το να μιλήσετε στο παιδί σας για τις διατροφικές διαταραχές και να υποστηρίξετε κάποιον με διατροφική διαταραχή.

Θεραπεία για τη βουλιμία

Μπορείτε να αναρρώσετε από τη βουλιμία, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος και η ανάρρωση θα είναι διαφορετική για τον καθένα. Το σχέδιο θεραπείας σας θα είναι προσαρμοσμένο σε εσάς και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη μπορεί να χρειαστείτε, όπως για την κατάθλιψη ή το άγχος. Εάν είστε άνω των 18 ετών, πιθανότατα θα σας προσφερθεί ένα καθοδηγούμενο πρόγραμμα αυτοβοήθειας. Αυτό περιλαμβάνει την επεξεργασία ενός βιβλίου αυτοβοήθειας και συχνά περιλαμβάνει την τήρηση ημερολογίου και την κατάρτιση ενός σχεδίου για τα γεύματά σας.

Θα λάβετε υποστήριξη από έναν θεραπευτή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μπορεί επίσης να σας προσφερθεί γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Εάν είστε κάτω των 18 ετών, μπορεί να σας προσφερθεί οικογενειακή θεραπεία καθώς και CBT.

Κίνδυνοι για την υγεία της βουλιμίας

Η βουλιμία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα που σχετίζονται με τη μη λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών, τον πολύ εμετό ή την υπερβολική χρήση καθαρτικών. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα κούρασης και αδυναμίας
 • οδοντικά προβλήματα – το οξύ του στομάχου από επίμονους εμετούς μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών
 • κακή αναπνοή, πονόλαιμος ή ακόμα και ρήγματα στην επένδυση του λαιμού – που προκαλούνται επίσης από το οξύ του στομάχου
 • ακανόνιστες ή απούσες περιόδους
 • ξηρό δέρμα και μαλλιά
 • εύθραυστα νύχια
 • πρησμένοι αδένες
 • κρίσεις και μυϊκούς σπασμούς
 • προβλήματα καρδιάς, νεφρών ή εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης δυσκοιλιότητας
 • προβλήματα οστών – μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε προβλήματα όπως η οστεοπόρωση, ιδιαίτερα εάν είχατε συμπτώματα τόσο βουλιμίας όσο και ανορεξίας

Αιτίες βουλιμίας

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τη βουλιμία και άλλες διατροφικές διαταραχές. Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε διατροφική διαταραχή εάν:

 • εσείς ή ένα μέλος της οικογένειάς σας έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών, κατάθλιψης ή εθισμού στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά
 • έχετε επικριθεί για τις διατροφικές σας συνήθειες, το σχήμα του σώματος ή το βάρος σας
  ανησυχείτε υπερβολικά για το να είστε αδύνατοι, ιδιαίτερα αν αισθάνεστε επίσης πίεση από την κοινωνία ή τη δουλειά σας
 • έχετε άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή εμμονική προσωπικότητα
 • έχετε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση

Η βουλιμία είναι συχνά ένας φαύλος κύκλος φαγητού και κάθαρσης, που πυροδοτείται από πράγματα όπως η πείνα, η θλίψη ή το άγχος. Μπορείτε να ορίσετε πολύ αυστηρούς κανόνες για τον εαυτό σας σχετικά με τη δίαιτα, το φαγητό ή την άσκηση. Η αποτυχία τήρησης αυτών οδηγεί σε περιόδους υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και απώλειας ελέγχου (υπερφαγία), μετά από τις οποίες αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή. Στη συνέχεια, καθαρίζετε για να απαλλαγείτε από τις θερμίδες, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε πάλι πεινασμένοι και ο κύκλος συνεχίζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών;

Προφανή συμπτώματα διατροφικής διαταραχής που δεν πρέπει να αγνοείτε

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η βασιλική επαναστάτρια που ανυψώθηκε σε «Αγία» - Η Νταϊάνα, 25 χρόνια μετά τον θάνατό της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).