Ψυχική Υγεία

Τρεις διαταραχές πρόσληψης τροφής με δραματικές συνέπειες

Τρεις διαταραχές πρόσληψης τροφής με δραματικές συνέπειες

Οι τρεις βασικές διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή πολυφαγία.

Πρόκειται για ψυχογενείς διαταραχές που πλέον πλήττουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως γυναίκες.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το 65% των γυναικών ηλικίας από 25 έως 45 ετών έχουν κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής.

Πολλές γυναίκες έχουν επιχειρήσει να χάσουν βάρος με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της λήψης καθαρτικών, χαπιών αδυνατίσματος και πρόκλησης εμετού.

Οι πέντε βασικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες της ανορεξίας-βουλιμίας είναι οι εξής:

Καρδιοπάθεια: Ακόμα και μετά την ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή, οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιά, όπως και οι άλλοι μύες, χρειάζεται πρωτεΐνες για να λειτουργήσει σωστά. Όταν δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποδυναμώνεται. Άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους και κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Καταστροφή των νεφρών: Η συχνή πρόκληση εμετού ή η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής και υγρών μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, αναγκάζοντας τα νεφρά να εργαστούν παραπάνω για να διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα τους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, το νερό και τα βασικά μέταλλα. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση αποβλήτων που προκαλούν την αποδυνάμωσή τους.

Υπογονιμότητα: Το πολύ χαμηλό βάρος μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια και γενικά διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Απώλεια δοντιών και ουλίτιδα: Είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες της βουλιμίας. Οι συχνοί εμετοί προκαλούν την επαφή των οξέων του στομάχου με τα δόντια και τα ούλα, κάτι που προκαλεί διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.

Οστεοπόρωση: Οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 40% των γυναικών εμφανίζει οστεοπόρωση ήδη από την ηλικία των 50 ετών, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οι παράγοντες του άγχους και μιας διατροφικής διαταραχής. Οι γυναίκες είναι απαραίτητο να ακολουθούν υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι δύσκολο για μένα να συσχετιστώ με ανθρώπους

Συναισθηματικός εκβιασμός ή θυματοποίηση, χαρακτηριστικά ελεγκτικών γονιών

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά σου

Δημιούργησε επιλογές. Επιλογές για εσένα και για το παιδί σου. Όσες περισσότερες επιλογές, τόσες περισσότερες ευκαιρίες. Πάντα υπάρχουν περισσότεροι τρόποι διαχείρισης μιας κατάστασης από όσους αρχικά βλέπεις.

Δώστε την κατάλληλη υποστήριζη στους αγαπημένους σας που πάσχουν από ψύχωση

Ψύχωση μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαταραχές, όπως στη σχιζοφρένεια, στη διπολική διαταραχή και στη μείζονα κατάθλιψη, όπως επίσης και σε ψυχωτικές διαταραχές που σχετίζονται με χρήση ουσιών. Όποια κι αν είναι η αιτία, όσοι τη βιώνουν, συχνά απομονώνονται από την κοινωνία και από την ίδια τους την οικογένεια.

Τα δύο συστήματα σκέψης του Daniel Kahneman

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης. Ο Daniel Kahneman  ο Ισραηλινός Ψυχολόγος και Οικονομολόγος ανέπτυξε μια θεωρία στην οποία εξηγεί τους δύο τρόπους σκέψης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Ο Daniel Kahneman, ψυχολόγος που του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών του 2002, έγραψε το 2012 το βιβλίο “Think fast and slow“, στο οποίο εκθέτει […]

Η ανδρική κατάθλιψη ένας αόρατος εχθρός

Κατάθλιψη Άνδρες: Είναι πιο επικίνδυνη σε αυτούς; Ευερεθιστότητα και θυμός, διαταραχές  ύπνου, προσπάθεια να κρύψει την ταλαιπωρία με υπερβολική εργασία, κατάχρηση αλκοόλ κατά καιρούς. Η κατάθλιψη στους άνδρες διαφέρει διαφορετικά από τις γυναίκες και, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις, κατά μέσο όρο, είναι υψηλότερες από […]

Ναρκισσιστής ή Εγωκεντρικός;

Ναρκισσισμός – Εγωκεντρισμός: Ποιες είναι οι διαφορές τους. Μπορεί στο άκουσμα τους αυτοί οι δύο χαρακτηρισμοί να μας ταυτόσημοι όροι. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ του ναρκισσισμού και του εγωκεντρισμού, σε σημείο που ο πρώτος μπορεί να εκδηλωθεί ως διαταραχή της προσωπικότητας. Έχουμε την τάση να χαρακτηρίζουμε ένα άτομο ως «εγωκεντρικό» το οποίο διεκδικεί να […]

Σωματοποιημένο άγχος και συμπτώματα

Ψυχοσωματικές Διαταραχές: Σωματοποίηση άγχους . Ένα σωματικό σύμπτωμα, όπως ο μυοσκελετικός πόνος ή ο πονοκέφαλος, μπορεί να επηρεάσει εντελώς την ποιότητα ζωής μας, διότι ακόμα κι αν η αιτία είναι ψυχολογική, ο πόνος είναι πραγματικός. Κάποια από τα συμπτώματα είναι οικεία σε όλους… Πόνοι στην πλάτη που μόλις μας επιτρέπουν να κινηθούμε ή ακόμα και […]

Πώς επιδρά η συντροφική βία στην ψυχική υγεία

Επιπλέον, η σύνδεση ανάμεσα στη συναισθηματική κακοποίηση και στην ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών στους άνδρες «προκαλεί» τις πεποιθήσεις για την υποτιθέμενη σκληρότητα του φύλου και αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.