Ψυχική Υγεία

Τοξική αρρενωπότητα: Πώς δημιουργείται αυτή η εσφαλμένη αντίληψη του ρόλου του άνδρα;

Τοξική αρρενωπότητα: Πώς δημιουργείται αυτή η εσφαλμένη αντίληψη του ρόλου του άνδρα;

Τοξική αρρενωπότητα: Αυτά τα στερεότυπα δημιουργούν μια ανθυγιεινή και μη ρεαλιστική κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι άνδρας στην σημερινή κοινωνία.

Η τοξική αρρενωπότητα είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για να ορίσει ανθυγιεινά και συχνά παραδοσιακά χαρακτηριστικά ή ιδιότητες που σχετίζονται με τους άνδρες. Από το να είναι μη συναισθηματικοί και διψασμένοι για εξουσία έως ναρκισσιστές και βίαιοι, οι άνδρες συχνά ορίζονται από αυτά τα ξεπερασμένα και αβάσιμα στερεότυπα. Αυτά τα στερεότυπα δημιουργούν μια ανθυγιεινή και μη ρεαλιστική κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι άνδρας στη σημερινή κοινωνία.

Το να υποθέσουμε ότι οι άντρες πρέπει να είναι προστάτες, τροφοδότες ή ηγέτες ή το να συσχετίζουμε τους άνδρες με θυμό, εγωισμό και επιθετικότητα μπορεί να είναι προβληματικό και επιζήμιο. Όταν αυτές οι πεποιθήσεις βασίζονται σε αναπόδεικτες προκαταλήψεις που διαιωνίζουμε εμείς, ως άτομα και ως κοινωνία, τα αγόρια και οι άνδρες διδάσκονται να τις πιστεύουν ψευδώς ή να προσπαθούν να τις ανταποκριθούν, βλάπτοντας τελικά τον εαυτό τους και τους άλλους στη διαδικασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν νοιάζονται, δεν είναι συμπονετικοί ή συναισθηματικοί.

Όμως εμείς, ως κοινωνία, δεν εκτιμούμε αυτά τα χαρακτηριστικά στους άνδρες και αυτό μπορεί να κάνει τους άνδρες να πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι πολύτιμα. Η «εύθραυστη αρρενωπότητα», ένας όρος που αναφέρεται στα μη ρεαλιστικά πολιτισμικά πρότυπα που τίθενται στους άνδρες, υπάρχει επειδή πολλοί άντρες αισθάνονται ότι πρέπει να υπεραντισταθμίσουν ή να ενεργήσουν με συγκεκριμένο τρόπο για να ανταποκριθούν σε αυτά τα παραδοσιακά πρότυπα, αλλά όλοι είμαστε άνθρωποι. Ως άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, έχουμε έναν συνδυασμό ανδρικών και γυναικείων χαρακτηριστικών.

Ενώ η κοινωνία να επαναπροσδιορίσει και να επανεξετάσει τον ρόλο των κοριτσιών και των γυναικών, έχει εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τα αγόρια και τους άνδρες και ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία. Οι παραδοσιακές κοινωνικές απόψεις για τον ανδρισμό έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε μέλος της κοινωνίας, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εικόνα του εαυτού τους, τις σχέσεις και τη συνολική ψυχική υγεία των ομοφυλόφιλων ανδρών.

Επιπτώσεις της τοξικής αρρενωπότητας

Όταν οι άνδρες αποφεύγουν ενεργά την ευαλωτότητα, ενεργούν με ομοφοβικές πεποιθήσεις, αγνοούν προσωπικά τραύματα ή εκδηλώνουν συμπεριφορές προκατάληψης κατά των γυναικών, αυτό συμβάλλει σε πολλά μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, όπως η βία λόγω φύλου, η σεξουαλική επίθεση και η βία με όπλα.

  • Βία και επιθετικότητα: Η αρρενωπότητα γίνεται εύθραυστη λόγω της ακαμψίας της. Όταν δεν έχει την πολυτέλεια να κρατήσει το πλήθος των εκφράσεων φύλου, των σεξουαλικών πολιτιστικών προσανατολισμών ή της γυναικείας δύναμης, τότε πρέπει να εκτιναχθεί ή να διακινδυνεύσει να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των δικών της πολιτιστικά συγκροτημένων προσδοκιών. Οι άνδρες θεωρούνται πιο βίαιοι από τις γυναίκες και όπως αποδεικνύεται από τα ποσοστά εγκληματικότητας, είναι. Τα περισσότερα εγκλήματα διαπράττονται από άνδρες, αλλά και τα περισσότερα εγκλήματα (με εξαίρεση τη σεξουαλική επίθεση) διαπράττονται εναντίον ανδρών.
  • Κατανόηση του θυμού: Δυστυχώς, πολλοί άνδρες δεν διδάσκονται πώς να είναι ευάλωτοι, πώς να ξεπερνούν το τραύμα ή πώς να αγκαλιάζουν κάθε πτυχή του εαυτού τους. Η κοινωνία ασκεί συχνά πίεση στους άνδρες να «είναι άντρες» με την παραδοσιακή έννοια, αντί να είναι απλώς άνθρωποι. Για τους άνδρες, η ευαλωτότητα συχνά παραμελείται, απορρίπτεται ή καταπολεμάται. Όταν οι άνδρες καταπιέζουν τα συναισθήματα, αγνοούν τα συναισθήματα ή απορρίπτουν τα γυναικεία χαρακτηριστικά τους, η ψυχική τους υγεία θα υποφέρει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Άννα Μαρία Βέλλη συνεχίζει να σοκάρει για την κακοποίησή της από πρώην σύντροφό της

42% στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν στο εργασιακό τους περιβάλλον

Πόσο τοξική είναι η σχέση σας με τη μητέρα σας;

Είναι η σχέση σας τοξική; Ερμηνεύστε τα σημάδια!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.