Ψυχική Υγεία

Τοξική αρρενωπότητα: Πώς δημιουργείται αυτή η εσφαλμένη αντίληψη του ρόλου του άνδρα;

Τοξική αρρενωπότητα: Πώς δημιουργείται αυτή η εσφαλμένη αντίληψη του ρόλου του άνδρα;

Τοξική αρρενωπότητα: Αυτά τα στερεότυπα δημιουργούν μια ανθυγιεινή και μη ρεαλιστική κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι άνδρας στην σημερινή κοινωνία.

Η τοξική αρρενωπότητα είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για να ορίσει ανθυγιεινά και συχνά παραδοσιακά χαρακτηριστικά ή ιδιότητες που σχετίζονται με τους άνδρες. Από το να είναι μη συναισθηματικοί και διψασμένοι για εξουσία έως ναρκισσιστές και βίαιοι, οι άνδρες συχνά ορίζονται από αυτά τα ξεπερασμένα και αβάσιμα στερεότυπα. Αυτά τα στερεότυπα δημιουργούν μια ανθυγιεινή και μη ρεαλιστική κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι άνδρας στη σημερινή κοινωνία.

Το να υποθέσουμε ότι οι άντρες πρέπει να είναι προστάτες, τροφοδότες ή ηγέτες ή το να συσχετίζουμε τους άνδρες με θυμό, εγωισμό και επιθετικότητα μπορεί να είναι προβληματικό και επιζήμιο. Όταν αυτές οι πεποιθήσεις βασίζονται σε αναπόδεικτες προκαταλήψεις που διαιωνίζουμε εμείς, ως άτομα και ως κοινωνία, τα αγόρια και οι άνδρες διδάσκονται να τις πιστεύουν ψευδώς ή να προσπαθούν να τις ανταποκριθούν, βλάπτοντας τελικά τον εαυτό τους και τους άλλους στη διαδικασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν νοιάζονται, δεν είναι συμπονετικοί ή συναισθηματικοί.

Όμως εμείς, ως κοινωνία, δεν εκτιμούμε αυτά τα χαρακτηριστικά στους άνδρες και αυτό μπορεί να κάνει τους άνδρες να πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι πολύτιμα. Η «εύθραυστη αρρενωπότητα», ένας όρος που αναφέρεται στα μη ρεαλιστικά πολιτισμικά πρότυπα που τίθενται στους άνδρες, υπάρχει επειδή πολλοί άντρες αισθάνονται ότι πρέπει να υπεραντισταθμίσουν ή να ενεργήσουν με συγκεκριμένο τρόπο για να ανταποκριθούν σε αυτά τα παραδοσιακά πρότυπα, αλλά όλοι είμαστε άνθρωποι. Ως άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, έχουμε έναν συνδυασμό ανδρικών και γυναικείων χαρακτηριστικών.

Ενώ η κοινωνία να επαναπροσδιορίσει και να επανεξετάσει τον ρόλο των κοριτσιών και των γυναικών, έχει εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τα αγόρια και τους άνδρες και ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία. Οι παραδοσιακές κοινωνικές απόψεις για τον ανδρισμό έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε μέλος της κοινωνίας, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εικόνα του εαυτού τους, τις σχέσεις και τη συνολική ψυχική υγεία των ομοφυλόφιλων ανδρών.

Επιπτώσεις της τοξικής αρρενωπότητας

Όταν οι άνδρες αποφεύγουν ενεργά την ευαλωτότητα, ενεργούν με ομοφοβικές πεποιθήσεις, αγνοούν προσωπικά τραύματα ή εκδηλώνουν συμπεριφορές προκατάληψης κατά των γυναικών, αυτό συμβάλλει σε πολλά μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, όπως η βία λόγω φύλου, η σεξουαλική επίθεση και η βία με όπλα.

  • Βία και επιθετικότητα: Η αρρενωπότητα γίνεται εύθραυστη λόγω της ακαμψίας της. Όταν δεν έχει την πολυτέλεια να κρατήσει το πλήθος των εκφράσεων φύλου, των σεξουαλικών πολιτιστικών προσανατολισμών ή της γυναικείας δύναμης, τότε πρέπει να εκτιναχθεί ή να διακινδυνεύσει να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των δικών της πολιτιστικά συγκροτημένων προσδοκιών. Οι άνδρες θεωρούνται πιο βίαιοι από τις γυναίκες και όπως αποδεικνύεται από τα ποσοστά εγκληματικότητας, είναι. Τα περισσότερα εγκλήματα διαπράττονται από άνδρες, αλλά και τα περισσότερα εγκλήματα (με εξαίρεση τη σεξουαλική επίθεση) διαπράττονται εναντίον ανδρών.
  • Κατανόηση του θυμού: Δυστυχώς, πολλοί άνδρες δεν διδάσκονται πώς να είναι ευάλωτοι, πώς να ξεπερνούν το τραύμα ή πώς να αγκαλιάζουν κάθε πτυχή του εαυτού τους. Η κοινωνία ασκεί συχνά πίεση στους άνδρες να «είναι άντρες» με την παραδοσιακή έννοια, αντί να είναι απλώς άνθρωποι. Για τους άνδρες, η ευαλωτότητα συχνά παραμελείται, απορρίπτεται ή καταπολεμάται. Όταν οι άνδρες καταπιέζουν τα συναισθήματα, αγνοούν τα συναισθήματα ή απορρίπτουν τα γυναικεία χαρακτηριστικά τους, η ψυχική τους υγεία θα υποφέρει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Άννα Μαρία Βέλλη συνεχίζει να σοκάρει για την κακοποίησή της από πρώην σύντροφό της

42% στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν στο εργασιακό τους περιβάλλον

Πόσο τοξική είναι η σχέση σας με τη μητέρα σας;

Είναι η σχέση σας τοξική; Ερμηνεύστε τα σημάδια!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.