Ψυχική Υγεία

Τα έξι τοξικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης

Τα έξι τοξικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης

Τα εμφανή σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι εύκολο να εντοπιστούν: η απιστία ή/και η σωματική βία είναι τα δύο πιο βασικά. Αλλά συχνά μπορεί να υπάρχουν πιο ήπια σημάδια ότι κάτι δεν είναι σωστό ανάμεσα σε εσάς και τον/την σύντροφό σας, ή ακόμα και με κάποιο φίλο, συνάδελφο, ή μέλος της οικογένειάς σας.

Μια τοξική σχέση δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο ερωτική. Δεν έχει σημασία τι μορφή παίρνει μια σχέση. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς πραγματικά σας κάνει να αισθάνεστε.

Τα 6 βασικά σημάδια που προδίδουν μια τοξική σχέση

  1. Ασκεί υπερβολικό έλεγχο: Ένα από τα πρώτα σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι όταν το άλλο άτομο θέλει να ελέγχει και να ορίζει τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ασκεί σωματική βία ή ότι είναι απειλητικός/ή προς εσάς. Μπορεί απλά να σημαίνει ότι είστε διστακτικοί με τις σκέψεις και τις απόψεις σας, επειδή φοβάστε για το πώς θα αντιδράσει.
  2. Δεν γίνεται ποτέ το δικό σας: Ένας σύντροφος που θέλει τον πλήρη έλεγχο μπορεί να αγνοεί, ή να παρακάμπτει τις απόψεις σας. Μάλιστα αυτό ίσως συμβαίνει ακόμα και όταν βρίσκετε την αυτοπεποίθηση να τις εκφράσετε. Πολλές φορές είναι θέμα ισορροπίας. Ένα άτομο κάνει πάντα κουμάντο, επιλέγοντας τα σχέδια ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Από τα πιο απλά, όπως το πού θα πάτε για φαγητό, μέχρι τα πιο σοβαρά, όπως το πού θα ζήσετε. Εάν είστε πραγματικά εντάξει με το να αφήνετε τον/την σύντροφό σας να παίρνει όλες τις αποφάσεις, τότε δε υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας! Σε μια τοξική σχέση, ο ένας από τους δύο στο τέλος απλά τα παρατάει και αφήνει τον άλλο να κάνει ό,τι θέλει. Όταν αυτό γίνεται επειδή στην πραγματικότητα φοβάται να επιμείνει, τότε υπάρχει πρόβλημα.
  3. Δεν εκτιμάτε αυτό που έχετε: Συχνά οι σχέσεις χαλάνε, όταν οι σύντροφοι εκλαμβάνουν ο ένας τον άλλο ως “δεδομένο” στην ζωή τους. Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Georgia στις ΗΠΑ το 2015 έδειξε, ότι οι παντρεμένοι που ένιωθαν πως ο/η σύντροφός τους, τους εκτιμάει πραγματικά, ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από την ποιότητα του γάμου τους. Αντίθετα από εκείνους που έβλεπαν τον/την σύντροφό τους ως κάτι δεδομένο, που δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν άλλο για να κρατήσουν κοντά τους. Σε μια τοξική σχέση, θα νιώσετε ένα είδος “ματαιότητας” και έλλειψης καθημερινών στόχων για το άλλο άτομο.

Τοξική σχέση: Ψέματα και ανταγωνισμός

  1. Νέφος από ψέμματα: Τα μικρά “λευκά” ψέματα δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Ειδικά όταν λέγονται για να προστατεύσουν κάποιον που σας ενδιαφέρει, ή σας νοιάζεται πραγματικά. Αλλά αν πιάσετε τον/την σύντροφό σας, ή φίλο, ή συνεργάτη κλπ να σας λέει μεγάλα ψέμματα, τότε οφείλετε να προβληματιστείτε. Τι κίνητρο έχουν γι’ αυτήν τη συμπεριφορά; Είναι επειδή ξέρουν ότι δεν θα συμφωνούσατε μαζί τους, ή ότι δεν θα τους υποστηρίζατε; Δεν έχει σημασία ποια είναι η αιτία, πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι η ανεντιμότητα δεν είναι ανεκτή από εσάς. Ειδικά αν έχετε παρατηρήσει ένα μοτίβο που είναι πιθανό να επαναληφθεί. Σε μια τοξική σχέση, τα ψέμματα είναι… κανόνας.
  2. Τα πάντα είναι ένας διαρκής ανταγωνισμός: Ακόμα και οι πιο στενοί φίλοι μπορεί μερικές φορές να πέσουν στην παγίδα του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Ειδικά εάν είναι στον ίδιο τομέα εργασίας, ή έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής. Αν πάντα προσπαθεί ο ένας να ξεπεράσει τον άλλον σε κάτι, μπορεί να φτάσετε στο σημείο να είστε επιθετικοί, ή και ευτυχείς, όταν το άλλο άτομο αποτυγχάνει. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει βαθύτερα αισθήματα εχθρότητας απέναντι στον άλλο. Μπορεί επίσης να σας δημιουργήσει και ανασφάλειες για το αν εσείς οι ίδιοι είστε αρκετά καλοί σε διάφορα πράγματα. Κάντε στον εαυτό σας την χάρη και σταματήστε να συγκρίνετε διαρκώς την ζωή σας με εκείνη κάποιου άλλου. Αυτό δείχνει ότι είστε σε μια τοξική σχέση και για τους δύο.

Ζήλεια και φθόνος δεν είναι ποτέ κάτι θετικό

  1. Προσπαθεί να σας κάνει συνεχώς να ζηλεύετε: Αν το άλλο άτομο αισθάνεται ανασφάλεια για την σχέση σας, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να φλερτάρει με άλλα άτομα μπροστά σας, για να σας κάνει να αντιδράσετε. Αυτό φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα κάποιες φορές. Αλλά δεν είναι και ο πιο ειλικρινής και εποικοδομητικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σχέση σας. Επίσης είναι κάτι που μπορεί να “γυρίσει μπούμερανγκ”: αντί να δώσετε στον/στην σύντροφό σας περισσότερο προσοχή και αγάπη, μπορεί απλά να θυμώσετε και να προβείτε σε “αντίποινα” με συμπεριφορές χειραγώγησης από την δική σας πλευρά. Θα πρέπει πάντα να αισθάνεστε άνετα να μιλάτε ανοιχτά ο ένας στον άλλο, σε περίπτωση που νιώθετε για οποιονδήποτε λόγο παραμελημένοι ή μοναξιά. Μην περιμένετε να καταλάβει το άλλο άτομο από μόνο του τι αισθάνεστε ή να αρχίσει να σας προσέχει επειδή έχετε παραπλανητική ή/και προκλητική συμπεριφορά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Ανδρική κατάθλιψη και συμπτώματα

Αναγνώριση της κατάθλιψης στους άνδρες: 7 σημάδια για παρακολούθηση. Είσαι εσύ ή κάποιος που ξέρεις να παλεύει με την κατάθλιψη; Φαίνεται ότι ο αδερφός, ο θείος, ο πατέρας ή ο φίλος δεν είναι ο συνήθης εαυτός του; Λέει ότι νιώθει κουρασμένος όλη την ώρα; Η γνώση των σημείων κατάθλιψης στους άνδρες είναι σημαντική, ώστε ο αγαπημένος σας να μπορέσει να λάβει την απαραίτητη θεραπεία και να μην ξεπεραστεί από την κατάθλιψη.

Τρόποι απόκρισης στη «σιωπηλή τιμωρία»

Αυτοί οι άνθρωποι, όταν θυμώνουν από κάτι που είπε ή έκανε ο/η σύντροφός τους, γίνονται ψυχροί. Μπορεί να μην εκφράζουν κακία απευθείας, αλλά συμπεριφέρονται στον άλλο σαν να είναι κάποιος που σχεδόν δεν γνωρίζουν ή σαν να μιλούν στον γείτονα ή στον συνάδελφό τους.

Μήν αφήνετε πεποιθήσεις και ανασφάλειες να αλληλεπιδρούν αρνητικά στη ζωή σας

Ή ίσως ο τρόπος που ο καλύτερος φίλος σας έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του να μην ταιριάζει σε εσάς, αλλά ταιριάζει σε εκείνον. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να αρχίσετε να αναπλαισιώνετε τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις.

Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών με οδοντικό άγχος

Οδοντικό άγχος: Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών.  Σε πρόσφατη έρευνα 18.000 ατόμων παγκοσμίως, το 61% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι πάσχουν από οδοντικό φόβο και άγχος. Συχνά, το άγχος του ασθενούς εκδηλώνεται ως οδοντιατρική αποφυγή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες επιπλοκές από το στόμα ή σε χαμηλή ποιότητα ζωής.

Μπορεί να μην την έχεις ακούσει αλλά υπάρχει η γελοφοβία

Γελοφοβία: Η ευαισθησία αυτή μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία στις σχέσεις. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η ευαισθησία στο γέλιο μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία ενός ατόμου στις ρομαντικές σχέσεις και συνδέεται με την ανασφαλή προσκόλληση. Η γελοφοβία είναι μια κοινωνική φοβία που χαρακτηρίζεται από έναν υπερβολικό φόβο να γελοιοποιηθεί. Οι άνθρωποι με αυτές τις τάσεις είναι υπερευαίσθητοι στο γέλιο και συχνά παρερμηνεύουν τους ήχους του γέλιου ως γελοιοποίηση που απευθύνεται στους εαυτούς τους.

Πώς η πανδημία αυξάνει το ρίσκο της αυτοκτονίας

Κορωνοϊός επιπτώσεις: Γιατί αυξάνεται το ρίσκο για αυτοκτονικές πράξεις.  Η πανδημία έχει οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας. Και πολλές από αυτές τις μετατοπίσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.