Ψυχική Υγεία

Σύντροφοι: Είναι μύθος ότι η διάλυση μίας σχέσης οφείλεται και στους δύο;

Σύντροφοι: Είναι μύθος ότι η διάλυση μίας σχέσης οφείλεται και στους δύο;

Ναι, κάποιες φορές ένα άτομο είναι αρκετό για να καταστραφεί η σχέση. Όχι, δεν φταίτε εσείς, από τη στιγμή που δεν είστε εσείς αυτό το άτομο. Μόνο και μόνο επειδή, άλλοι άνθρωποι έχουν χειραγωγηθεί από τον σύντροφό τους που τους έχει πληγώσει ή σας μιλούν με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες, το να πιστεύετε ότι με κάποιο τρόπο «βγάλατε τον πραγματικό εαυτό σας», δεν σημαίνει ότι προκαλέσατε ή συνεισφέρατε στην άσχημη συμπεριφορά κάποιου άλλου ανθρώπου.

Σύντροφοι: Ίσως και ο ένας από μόνος του να είναι αρκετός… Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν  ότι ένα εγωϊστικό άτομο είναι αρκετό για να καταστρέψει τη σχέση. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι μας είμαστε εγωιστές σε κάποιο βαθμό. Το είδος του εγωϊσμού που καταστρέφει τις σχέσεις, είναι αυτό που συχνά αγνοεί τις ανάγκες, τα θέλω και τις επιθυμίες του άλλου. Αυτό που δημιουργεί ένα ανθυγιεινό και ανυπόφορο περιβάλλον στη σχέση και οδηγεί στο τέλος της, είναι το σύστημα των πεποιθήσεων του συντρόφου που πληγώνει τον άλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν δύο άνθρωποι μαζί να καταστρέψουν μια σχέση, αλλά αυτό εξαρτάται από τις επιλογές που κάνει κάθε άτομο σε σχέση με τον σύντροφό του.

Όλοι έχουν επιλογές

Ένας σύντροφος είναι αρκετός για να κάνει μονομερείς επιλογές και να καταστρέψει τη σχέση του. Όταν ο αδικημένος σύντροφος αντιδρά με τον ίδιο τρόπο (καθρέφτισμα) αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια να καταστραφεί η σχέση; Είναι και οι δύο σύντροφοι εξίσου ένοχοι;

Οι θεραπευτές ζεύγους έχουν συνήθως μία προσέγγιση, ότι και τα δύο μέρη στη συνεδρία ζεύγους είναι υπεύθυνα να «διορθώσουν το πρόβλημα». Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές, στην περίπτωση που μόνο ο ένας από τους δύο συντρόφους προκαλεί το πρόβλημα. Με κάποιο τρόπο, ο σύντροφος που διαπράττει το λάθος «τη γλυτώνει», έστω και μερικώς. Αυτή η έννοια θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση της ευθύνης, όπου ο πραγματικός υπαίτιος βρίσκει την ευκαιρία να ρίξει το φταίξιμο στον σύντροφο που είναι αθώος.

Ουσιαστικά, ο θεραπευτής γίνεται ένα εργαλείο στα χέρια του φταίχτη για να καταστρέψει περισσότερο την σχέση του. Αυτό δεν βοηθάει με κανένα τρόπο τη σχέση να θεραπευτεί και να αναπτυχθεί.

Χωρισμός – Πώς ξέρω ότι είναι η στιγμή να αποχωρίσω από μια σχέση

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα που ο ένας σύντροφος κάνει και μπορεί να καταστρέψει τη σχέση του:

 1. Απαξιώνει τον/την σύντροφό του
 2. Απατά τον/την σύντροφό του
 3. Συνηθίζει να λέει ψέματα στον/στην σύντροφό του
 4. Δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα του/της συντρόφου του
 5. Έχει διπλή ζωή
 6. Είναι εθισμένος/η σε ουσίες, πορνογραφία, τυχερά παιχνίδια, κλπ
 7. Κακοποιεί τον/την σύντροφο φυσικά ή συναισθηματικά, λεκτικά, οικονομικά, σεξουαλικά, κλπ
 8. Δεν απολογείται ποτέ

Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που κάνει ένας σύντροφος και που δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί για τη διάλυση της σχέσης του:

 1. Παλεύει με μια ψυχική ασθένεια όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η διπολική διαταραχή, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κλπ
 2. Συνηθίζει να είναι ακατάστατος/η
 3. Κάνει λάθη
 4. Δεν είναι καλός/ή στο μαγείρεμα, στο καθάρισμα και την οργάνωση του σπιτιού ή δεν έχει οργανωτικές ικανότητες
 5. Έχει θέματα σχετικά με την εμφάνιση ή την ελκυστικότητά του
 6. Δεν μπορεί να προσανατολιστεί
 7. Παίρνει ή χάνει βάρος
 8. Ξεχνάει ή είναι αφηρημένος/η (χωρίς να έχει χειριστικά κίνητρα)

Υπάρχουν κι άλλα, αλλά καταλαβαίνετε το νόημα. Ποια είναι η κύρια διαφορά που υπάρχει σε αυτές τις δύο λίστες; Μπορείτε να την εντοπίσετε; Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ του τύπου των χαρακτηριστικών των συντρόφων που καταστρέφουν μια σχέση και αυτών που δεν την καταστρέφουν. Είναι θέμα χαρακτήρα.

Τα θέματα χαρακτήρα είναι εκείνα που επηρεάζουν το πώς συνδεόμαστε συναισθηματικά με τους άλλους.

Οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν ενσυναίσθηση και ακεραιότητα, γίνονται κακοί σύντροφοι. Δεν έχουν την ωριμότητα και την συμπόνοια για να διατηρήσουν μακροχρόνιες και υγιείς σχέσεις. Είναι ανίκανοι να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, γεγονός που αποτελεί ένα βασικό συστατικό για την ανάπτυξη της θετικής σύνδεσης.

Δεν είναι δική μας ευθύνη να αλλάξουμε τον χαρακτήρα του συντρόφου μας. Ο χαρακτήρας είναι ένα προσωπικό χαρακτηριστικό, αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και αποτελείται από τις αξίες, τα πιστεύω και τις συμπεριφορά ενός ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους.

Η θεραπεία ζεύγους δεν διορθώνει τα ελαττώματα του χαρακτήρα. Ο καλύτερος τύπος θεραπείας για ανθρώπους με προβλήματα χαρακτήρα, είναι η προσωπική θεραπεία, με πιο εξειδικευμένη προσέγγιση τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Γιατί;

Επειδή το άτομο που έχει το πρόβλημα, χρειάζεται να αλλάξει τις πεποιθήσεις (γνωστικές λειτουργίες του) και συμπεριφορές του (συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου αντιμετώπισης). Αυτό δεν σημαίνει ότι η ψυχοδυναμική θεραπεία δεν μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη προσέγγιση για να βοηθηθεί κάποιο άτομο που έχει προβλήματα χαρακτήρα.

Όμως, απλά επειδή η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι η καλύτερη προσέγγιση σε αυτήν την περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο θα την εφαρμόσει στη ζωή του. Εξάλλου, μέρος του προβλήματος είναι ότι το άτομο κατά πάσα πιθανότητα πιστεύει ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον, η αλλαγή απαιτεί προσπάθεια και αυτοπειθαρχία, γνωρίσματα που συχνά στερούνται τα άτομα με προβλήματα χαρακτήρα.

Συγκρούσεις στη συντροφική σχέση

Αν είστε αυτός που «δεν έχει διαπράξει το λάθος» ή αλλιώς ο «αθώος» σύντροφος, τι θα πρέπει να κάνετε σε αυτήν την κατάσταση; Η καλύτερη συμβουλή που έχω να σας δώσω, είναι να δουλέψετε τα παρακάτω:

 • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν ευθύνεστε εσείς για αυτό που συμβαίνει
 • Φροντίστε τον εαυτό σας και την προσωπική σας εξέλιξη
 • Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να αξιολογείτε τη δική σας συνεισφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στη σχέση σας
 • Θέστε ισχυρά όρια
 • Απαιτήστε σεβασμό
 • Να είστε ειλικρινείς και να διατηρήσετε την ακεραιότητά σας
 • Συναναστραφείτε με υποστηρικτικούς ανθρώπους

Ναι, κάποιες φορές ένα άτομο είναι αρκετό για να καταστραφεί η σχέση. Όχι, δεν φταίτε εσείς, από τη στιγμή που δεν είστε εσείς αυτό το άτομο. Μόνο και μόνο επειδή, άλλοι άνθρωποι έχουν χειραγωγηθεί από τον σύντροφό τους που τους έχει πληγώσει ή σας μιλούν με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες, το να πιστεύετε ότι με κάποιο τρόπο «βγάλατε τον πραγματικό εαυτό σας», δεν σημαίνει ότι προκαλέσατε ή συνεισφέρατε στην άσχημη συμπεριφορά κάποιου άλλου ανθρώπου.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να αποδεχτείτε την πραγματικότητα και να αναλάβετε την ευθύνη για τις δικές σας επιλογές και συμπεριφορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η αρνητικότητα θέτει το ζευγάρι σε επερχόμενη δυστυχία και ματαίωση της σχέσης

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Σημάδια προβληματικής επικοινωνίας σε μια σχέση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.