Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Σχέσεις τσακωμοί: 3 κλασικοί καυγάδες και πώς να τους λύσετε

Σχέσεις τσακωμοί: 3 κλασικοί καυγάδες και πώς να τους λύσετε

Σχέσεις τσακωμοί: Η μακροζωία μιας σχέσης εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο προσέγγισης και επίλυσης των συγκρούσεων.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη σε κάθε σχέση, είτε πρόκειται για διαχρονικά θέματα όπως τα χρήματα και το σεξ είτε για σύγχρονα όπως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο ελεύθερος χρόνος. Ωστόσο, η μακροζωία μιας σχέσης εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο προσέγγισης και επίλυσης αυτών των συγκρούσεων. Στην πραγματικότητα, ένας καυγάς δεν είναι μόνο αναπόφευκτος αλλά και υγιής εάν βοηθά τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν υποκείμενα ζητήματα σχέσεων.

Η αποφυγή σύγκρουσης και η καταστολή των σκέψεων και των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως δυσαρέσκεια και ενδεχόμενη διακοπή της επικοινωνίας. Η αναγνώριση κοινών θεμάτων διαμάχης βοηθά ένα ζευγάρι να βρει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που διατηρούν την αρμονία σε μια σχέση. Ακολουθούν τρεις συνήθεις λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια μαλώνουν και στρατηγικές που βασίζονται στην έρευνα για την αποτελεσματική επίλυσή τους.

Ο αγώνας για τα οικονομικά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Family Relations διαπίστωσε ότι ενώ τα χρήματα αντιπροσώπευαν μόνο το 19% των συγκρούσεων στις σχέσεις, οι διαφωνίες για τα χρήματα και τα οικονομικά βρέθηκαν να είναι «πιο διάχυτες, προβληματικές και επαναλαμβανόμενες» σε σύγκριση με ζητήματα που δεν αφορούν χρήματα. Αυτές οι συγκρούσεις έτειναν επίσης να παραμένουν άλυτες, παρά τις περισσότερες προσπάθειες επίλυσης προβλημάτων. Ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο τα χρήματα αποκτούν κακή φήμη είναι ίσως επειδή τα χρήματα συνδέονται στενά με τα συναισθήματα προσωπικής δύναμης και ανεξαρτησίας.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research υπονοεί ένα αντίδοτο σε τέτοιες εκδορές που προκαλούνται από οικονομικά ζητήματα στις σχέσεις. Η μελέτη συνιστά στα ζευγάρια να συγχωνεύουν τα οικονομικά τους για να προστατεύονται από την πτώση της ποιότητας της σχέσης με την πάροδο του χρόνου. Τα ευρήματα προτείνουν τρεις πιθανούς λόγους για τους οποίους η συγχώνευση οικονομικών οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα στις σχέσεις:

  • Κοινοί λογαριασμοί παροτρύνουν τους εταίρους να εξετάσουν πώς να δικαιολογήσουν τις αγορές τους μεταξύ τους, οδηγώντας σε μειωμένες συγκρούσεις και καλύτερη οικονομική ευημερία.
  • Η διαφάνεια που εισάγεται με το άνοιγμα ενός κοινού λογαριασμού μπορεί να επιτρέψει στους συνεργάτες να κατανοήσουν καλύτερα τις προτεραιότητες του άλλου και να ευθυγραμμίσουν τους οικονομικούς τους στόχους.
  • Η συγχώνευση χρημάτων σε έναν κοινό λογαριασμό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση συνοχής και να εξαλείψει τη δυναμική των «χρημάτων σας» έναντι των «χρημάτων μου».

 

Οι ανοιχτές συνομιλίες κατά την πλοήγηση σε αυτές τις αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας. Η επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Jenny Olson από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, προτείνει:

  • Όσοι είναι πρόσφατα αρραβωνιασμένοι ή νιόπαντροι αντιμετωπίζουν συχνά σύγχυση όταν συνδυάζουν τα οικονομικά τους. Πρέπει να έχουν συνεχείς συνομιλίες για να σταθμίσουν το κόστος και τα οφέλη των διαφορετικών δομών τραπεζικών λογαριασμών και να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες ανάγκες και προκλήσεις.
  • Για την αποτελεσματική πλοήγηση σε αυτά τα οικονομικά ζητήματα, τακτικές και αφιερωμένες οικονομικές βραδιές μπορεί να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο. Αυτές οι προγραμματισμένες συνομιλίες επιτρέπουν στους συνεργάτες να προετοιμαστούν και να αποφύγουν να αισθάνονται τυφλοί από απροσδόκητες οικονομικές συζητήσεις ή αποφάσεις.

Ο σεξουαλικός αγώνας

Η σεξουαλική οικειότητα παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές ρομαντικές σχέσεις και οι διαφορές στις επιθυμίες και τις ανάγκες μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια και διχόνοια. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology and Sexuality δείχνει ότι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες, οι οποίοι τηρούν έντονα τις παραδοσιακές πεποιθήσεις για το ρόλο του φύλου και υποστηρίζουν τα στερεότυπα γύρω από την ανδρική σεξουαλικότητα, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στη σεξουαλική συμμόρφωση, η οποία περιλαμβάνει συναινετική αλλά ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο εμπλέκεται σε σεξουαλικές πράξεις για αλτρουιστικούς λόγους, όπως η ικανοποίηση των αναγκών του συντρόφου του ή από σεβασμό των καθιερωμένων κανόνων σχέσης. Για να εξουδετερωθούν τα επιχειρήματα που προκύπτουν από τη σεξουαλική δυσαρέσκεια, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sexual and Relationship Therapy προτείνει ότι τα ζευγάρια ενσωματώνουν τη σεξουαλική επίγνωση στην κρεβατοκάμαρα και έχουν αυθεντική σεξουαλική επικοινωνία, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις εμπειρίες ευχαρίστησης και νόημα στη σεξουαλική τους ζωή.

Το χάος του νοικοκυριού

Ο καταμερισμός των οικιακών δουλειών μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών λόγω ανισορροπιών στις ευθύνες και διαφορών στα πρότυπα καθαριότητας. Ο ένας σύντροφος μπορεί να αισθάνεται συγκλονισμένος από τον φόρτο εργασίας του ενώ ο άλλος συνεισφέρει λιγότερο, οδηγώντας σε αισθήματα αδικίας και αγανάκτησης.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior υπογραμμίζει πώς ένας άνισος καταμερισμός της οικιακής εργασίας μπορεί να εξηγήσει τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες που αναλάμβαναν μεγαλύτερο μερίδιο των δουλειών του σπιτιού σε σύγκριση με τους συντρόφους τους παρουσίασαν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Αυτές οι γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό να αντιλαμβάνονται τον καταμερισμό της εργασίας ως άδικο και να βλέπουν τους συντρόφους τους ως εξαρτώμενους από αυτές, κάτι που και οι δύο συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. Για την προληπτική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η έρευνα προτείνει ότι τα ζευγάρια:

  • Προσδιορίστε περιοχές ανισότητας και εξερευνήστε τρόπους για να κάνετε αλλαγές που παρέχουν στον σύντροφό σας περισσότερη υποστήριξη.
  • Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι θέλετε να εξερευνήσετε τρόπους για να ελαφρύνετε το φορτίο του στο σπίτι.
  • Προκαλέστε τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων προωθώντας μια προσέγγιση ομαδικής εργασίας στις δουλειές. Δείχνοντας τη δέσμευσή σας να μοιράζεστε τις οικιακές εργασίες, μπορεί να βιώσετε βελτιώσεις σε άλλες πτυχές της σχέσης σας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής σας ζωής. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology αποκάλυψε ότι όταν οι άνδρες σύντροφοι άρχισαν να συνεισφέρουν δίκαια στις δουλειές του σπιτιού, τα ζευγάρια είχαν πιο συχνές σεξουαλικές συναντήσεις και οι δύο σύντροφοι ανέφεραν υψηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7 τρόποι για να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία σε μια σχέση εξ αποστάσεως

Πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το σεξ μετά τα 40

Αντιμετωπίστε τις ψυχολογικές σας διαταραχές με απλά βήματα

Αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το Hangxiety και 6 συμβουλές για να το ξεφορτωθείτε 

Hangxiety: Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που βιώνουν πολλά άτομα που επιδίδονται στο αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τις φυσικές συνήθειες ύπνου του σώματος και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα άγχους και δυσφορίας.

Πώς το άγχος και η νευρικότητα οδηγούν σε αύξηση του λίπους στην κοιλιά;

Λίπος στην κοιλιά: Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν, όπως και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω τακτικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής.

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας μετά από τραύμα;

Για τα άτομα που βιώνουν τραύματα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες προβλέψεις για το ποιος μπορεί να υποφέρει από μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας και ποιος όχι.

Όσο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα social media, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να ατμίσουν

Παιδιά και νεαροί ενήλικες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επτά ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αρχίσουν το άτμισμα ή το κάπνισμα ή και τα δύο, δείχνει νέα έρευνα.

Close Icon