Ψυχική Υγεία

Σχέσεις – θυσία: Τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για τη σχέση σου;

Σχέσεις – θυσία: Τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για τη σχέση σου;

Σχέσεις - θυσία: Κάθε ζευγάρι πιθανότατα κάποτε θα χρειαστεί κάτι να θυσιάσει. Για παράδειγμα όταν ο σύντροφός σας πνίγεται στη δουλειά και, συνεπώς, πρέπει να πάρετε πάνω σας τις δουλειές στο σπίτι, αναλαμβάνοντας επιπλέον ευθύνες έως ότου ο φόρτος εργασίας του συντρόφου σας μειωθεί λίγο.

Φυσικά το καλύτερο σενάριο είναι με την πάροδο του χρόνου να υπάρξει μια ισορροπία σε σχέση με αυτά που δίνει και παίρνει ο καθένας. Πράγμα που θα σήμαινε ότι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε εσείς σε πιεστικές συνθήκες, ο σύντροφός σας θα αναλάμβανε με χαρά τις δουλειές του σπιτιού, επί παραδείγματι, ώστε να σας επιτρέψει να ανταπεξέλθετε στα επιπλέον καθήκοντα.

Τι γίνεται όμως όταν κατ’ εξακολούθηση είστε εσείς που δίνετε παραπάνω; Πιθανά αυτός ο φόρτος εργασίας του συντρόφου σας να μην τελειώσει ή έστω ότι τραβάει πολύ. Θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε τις επιθυμίες σας για να συνεχίσετε να λειτουργείτε σαν ισχυρή βάση στήριξης; Έχετε υπόψη σας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και εκμετάλλευση.

Οι σύντροφοι στις ερωτικές σχέσεις κάνουν θυσίες ο ένας για τον άλλον όλη την ώρα χωρίς απαραίτητα να διατηρούν κάρτες αποτελεσμάτων για το ποιος δίνει περισσότερα από τον άλλο. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι άνισες συνεισφορές που κάνουν οι σύντροφοι στη σχέση τους είναι τελικά καλές ή κακές για τη μακροημέρευση της σχέσης τους.

Σύμφωνα με τη Francesca Righetti, η προηγούμενη ερευνητική βιβλιογραφία σχετικά με την έννοια της θυσίας στις σχέσεις είναι πράγματι κάπως συγκεχυμένη. Καθώς από τη μία η θυσία θα μπορούσε θεωρητικά να προωθήσει ένα «κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας», από την άλλη ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θυσιάζονται γίνονται δυστυχισμένοι επειδή οι «δραστηριότητες επιδίωξης των στόχων τους έχουν εμποδιστεί από το σύντροφό τους». Με άλλα λόγια, καταλήγει πολύ πιθανό να αποτρέψετε την προσωπική σας αναζήτηση για αυτοπραγμάτωση εάν πρέπει πάντα εσείς να υποχωρείτε απέναντι στην ανάγκη και την επιθυμία του άλλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ μέσω chat και πώς να το απογειώσεις

Συμβουλές για άνδρες: Πώς να "αναστήσεις" την ερωτική σας ζωή

Όσο περισσότερο σεξ τόσο το καλύτερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ψυχολογική μας κατάσταση στο lockdown

Lockdown: Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) στην έρευνα δήλωσαν ότι τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα, όσο καιρό ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω ελεύθερα για να πάνε σε ανοικτούς χώρους και στη φύση.

Πέντε πυλώνες αυτοεκτίμησης στην εφηβεία

Αυτοεκτίμηση Εφηβεία: Η υγιής αυτοεκτίμηση παίζει ρόλο σε όλα όσα κάνετε. Οι έφηβοι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν καλύτερες σχέσεις με συνομηλίκους και ενήλικες, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι για τα επιτεύγματά τους και βρίσκουν ευκολότερο να αντιμετωπίσουν απογοητεύσεις και αποτυχίες στη ζωή.

Η έλξη ενισχύεται από τη συναισθηματική κατανόηση

Σχέσεις: Όσο καλύτερα πιστεύει κάποιος ότι καταλαβαίνει τα συναισθήματα του άλλου, τόσο μεγαλύτερη έλξη νιώθει γι' αυτό το πρόσωπο - το οποίο θα μπορούσε να είναι είτε ένας ερωτικός σύντροφος, είτε ένας συνέταιρος σε μια επιχείρηση ή ακόμα και ένας άγνωστος πρόσφυγας.

Κατάθλιψη: Βήματα για να ισορροπήσετε τη διάθεσή σας

Κατάθλιψη Αυτοφροντίδα: Το μοίρασμα όσων αισθάνεστε και σας προβληματίζουν με ανθρώπους που εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Το να βλέπετε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, είναι μια υπέροχη ιδέα, αφού αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο υποστήριξης. Αλλά μην σταματάτε εκεί. Μιλήστε επίσης με φίλους και αγαπημένους σας ανθρώπους. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα που μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς με εσάς. Όντας κοντά σε άτομα που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη μπορεί να σας υπενθυμίσει ότι δεν είστε μόνοι και να σας δώσει επιπλέον νέες ιδέες για την διαχείριση θεμάτων που σας απασχολούν.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

10 σημάδια για να αναγνωρίσεις του τοξικούς ανθρώπους γύρω σου

Τοξικοί Άνθρωποι: Πρόκειται για ανθρώπους που εκδηλώνουν την τάση να δυσαρεστούν και να απογοητεύουν με τη συμπεριφορά τους, τους άλλους, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν μέσα σε σχέσεις και να προκαλούν συναισθηματική ή ψυχολογική φθορά σε όσους τους έχουν στη ζωή τους.