Ψυχική Υγεία

Σχέσεις προτεραιότητα: Γιατί νιώθετε ως “δεύτερη επιλογή” σε μία σχέση;

Σχέσεις προτεραιότητα: Γιατί νιώθετε ως “δεύτερη επιλογή” σε μία σχέση;

Σχέσεις προτεραιότητα: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθανόμαστε σαν τη δεύτερη επιλογή και μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ψυχική σας υγεία όσο και την σχέση.

Υποτίθεται ότι είμαστε προτεραιότητα στις ρομαντικές μας σχέσεις, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι το στήριγμα της αξέχαστης πρώτης αγάπης του συντρόφου τους και όσοι βγαίνουν με κάποιον χήρο μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι και ανασφαλείς όταν συγκρίνονται με τον αποθανόντα σύζυγο του συντρόφου τους. Οι ειδικοί στις σχέσεις λένε ότι είναι ένα κοινό συναίσθημα και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο έρωτάς σας είναι καταδικασμένος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα πριν γίνουν μεγαλύτερο πρόβλημα. “Αν κάποιος αισθάνεται ότι είναι η εφεδρική σχέση, αξίζει σίγουρα κάποιο προβληματισμό για να καταλάβουμε τι συμβαίνει”, λέει η Gabrielle Applebury, αδειοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. “Είτε προκαλείται από τον σύντροφό σας, κάτι εσωτερικό ή πιθανότατα συνδυασμός των δύο, το να νιώθετε ότι είστε η δεύτερη επιλογή δεν αποτελεί λόγο για μια υγιή και ικανοποιητική σχέση.”

Γιατί νιώθω ότι δεν είμαι “ο ένας”;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθανόμαστε σαν τη δεύτερη επιλογή. Μερικές φορές, ζηλεύουμε όταν σκεφτόμαστε τις προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου μας. Άλλες φορές, νιώθουμε ανταγωνιστικοί όταν ακούμε ρόδινες αναμνήσεις για τις φλόγες του παρελθόντος ενός αγαπημένου μας προσώπου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ψυχική σας υγεία όσο και τη σχέση.

“Στην περίπτωση της πρώτης αγάπης, πολλοί από εμάς έχουμε τόσο όμορφες αναμνήσεις από αυτό το άτομο, και όταν μιλάμε για αυτούς με πολλή συγκίνηση, μπορεί να κάνει τους συντρόφους μας να αισθάνονται ανασφαλείς”, λέει ο Pepper Schwartz, καθηγητής κοινωνιολογίας που ειδικεύεται στις σχέσεις. και σεξουαλικότητα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Αλλά μερικές φορές, αυτά τα συναισθήματα έχουν να κάνουν λιγότερο με τον σύντροφό μας και περισσότερο με βαθύτερα συναισθήματα εσωτερικευμένης ανασφάλειας και αμφιβολίας για τον εαυτό μας.

“Αν το να είσαι με τον σύντροφό σου προκαλεί συναισθήματα ότι είστε δεύτεροι, σκεφτείτε από πού προήλθαν αυτά τα συναισθήματα”, προτείνει η Applebury. “Γενικά, τείνουμε να μας ελκύουν σύντροφοι που αισθάνονται παρόμοιοι με αυτό που βιώσαμε στην παιδική μας ηλικία, επειδή κάτι τέτοιο ενισχύει τις υποκείμενες πεποιθήσεις που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας κατά την παιδική ηλικία”. Για παράδειγμα, κάποιος που ένιωθε δεύτερος καλύτερα ενώ μεγάλωνε μπορεί εν αγνοία του να αναζητήσει αυτούς τους τύπους σχέσεων, που θα ενίσχυαν την υποκείμενη αρνητική πεποίθηση ότι δεν νιώθεις αρκετά καλά.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν ο σύντροφός σας έχασε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Ο Applebury τονίζει ότι οι εμπειρίες που είχε ο σύντροφός σας με τον εκλιπόντα σύζυγό του βοήθησαν να διαμορφωθεί το άτομο που ερωτεύτηκες τώρα. “Στις υγιείς σχέσεις, υπάρχει χώρος να σεβαστείς και να τιμήσεις την προηγούμενη σχέση του συντρόφου σου, ενώ καταλαβαίνεις ότι αυτό που έχεις μαζί είναι μοναδικό και ξεχωριστό με διαφορετικό τρόπο. Επομένως, ενώ ο σύντροφός σας μπορεί να είχε μια καταπληκτική σχέση με τον αποθανόντα σύντροφό του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε και μια απίστευτη σχέση”. 

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε η εφεδρική σχέση ή αν όλο αυτό είναι στο μυαλό σας;

Οι Schwartz και Applebury απαρίθμησαν μερικά κοινά ανησυχητικά σημεία:

  • Ο σύντροφός σας σας συγκρίνει ανοιχτά με τους πρώην συντρόφους του για να σας κάνει να νιώσετε κατώτεροι.
  • Ο σύντροφός σας δεν επενδύει ολόψυχα στη διατήρηση μιας υγιούς, στοργικής σχέσης μαζί σας.
  • Ο σύντροφός σας λέει ότι προτιμά να είναι με κάποιον άλλο.
  • Ο σύντροφός σας δεν επικυρώνει ούτε σέβεται τις ανησυχίες σας.

 

“Λάβετε υπόψη ότι στις υγιείς σχέσεις, η επικοινωνία είναι ανοιχτή και ειλικρινής. Έτσι, εάν νιώθετε ότι είστε η δεύτερη επιλογή του συντρόφου σας”, λέει ο Applebury, “ιδανικά θα πρέπει να μπορείτε να το επεξεργαστείτε μαζί και να καταλήξετε σε μια λύση με την οποία νιώθετε άνετα και οι δύο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε προβλήματα θυμού

Πώς συνυπάρχει η αγχώδης διαταραχή με το ζευγάρι;

Εννιά χαρακτηριστικά της τοξικής μητέρας

Η υγεία των χωρισμένων ανδρών επηρεάζεται σημαντικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.