Ψυχική Υγεία

Στρες Συντροφικότητα: Πώς να μην αφήνουμε το “αγκάθι” να τραυματίζει τη σχέση μας

Στρες Συντροφικότητα: Πώς να μην αφήνουμε το “αγκάθι” να τραυματίζει τη σχέση μας

Θα ήταν τόσο ανακουφιστικό αν ο/η σύντροφός μας μπορούσε να διαβάσει τον νου μας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορεί, οπότε χρειάζεται να κρατάμε τους ανθρώπους μας ενήμερους. Είναι ευάλωτη και δύσκολη διαδικασία η έκφραση των συναισθημάτων μας, αλλά θα μας αποζημιώσει μακροπρόθεσμα.

Στρες Συντροφικότητα: Η γέννηση ενός παιδιού, μία οικονομική κρίση, μία προθεσμία στην εργασία. Το στρες είναι μέσα στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Αποτελεί τον κοινό μας παρανομαστή. Σε τέτοιες αγχώδεις καταστάσεις όπου χρειαζόμαστε τη στήριξη του/της συντρόφου μας περισσότερο, τείνουμε συχνά να τους απομακρύνουμε από κοντά μας και ξεχνάμε πώς επιδράμε στη σχέση μας, δημιουργώντας τελικά επιπλέον στρες.

Κι έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος: Το στρες μάς κάνει να παραμελούμε ή να υπερβάλλουμε μέσα στη σχέση μας, κάτι που φέρνει φυσικά ένταση ανάμεσα στους δύο και στη συνέχεια προσθέτει επιπλέον στρες.

Πώς να μην αφήνουμε το στρες να πληγώνει τη σχέση μας

  1. Επικοινωνούμε συχνά τις ανάγκες μας

Θα ήταν τόσο ανακουφιστικό αν ο/η σύντροφός μας μπορούσε να διαβάσει τον νου μας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορεί, οπότε χρειάζεται να κρατάμε τους ανθρώπους μας ενήμερους. Είναι ευάλωτη και δύσκολη διαδικασία η έκφραση των συναισθημάτων μας, αλλά θα μας αποζημιώσει μακροπρόθεσμα.

Οι άνθρωποι θέλουν να είναι παρόντες στις δυσκολίες των συντρόφων τους, αλλά συνήθως δεν γνωρίζουν το πώς. Πρώτα λοιπόν, συντονιστείτε με τον εαυτό σας ώστε να δείτε τι είναι αυτό που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της στρεσογόνου αυτής περιόδου. Ύστερα, επικοινωνήστε το. Θέλετε περισσότερη σωματική επαφή, όπως αγκαλιές; Θέλετε να συζητάτε περισσότερο ή χώρο χρόνο μόνοι σας;

  1. Αγγίζουμε τους συντρόφους μας

Η σωματική επαφή απελευθερώνει ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, η οποία ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα και συνεισφέρει στην ψυχική μας ευημερία. Το άγγιγμα ανάμεσα σε συντρόφους είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να παρέχει ανακούφιση ακόμα και από τον πόνο.

  1. Δεν βάζουμε επιπλέον βάρος στη σχέση μας

Χρειαζόμαστε τους συντρόφους μας περισσότερο, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι μπορούμε να στηριχθούμε και σε άλλους ανθρώπους. Ένας σημαντικός τρόπος να προστατεύσουμε τη σχέση μας είναι να στραφούμε σε φίλους και οικογένεια ή σε ψυχοθεραπευτή, σε άτομα που εμπιστευόμαστε, ειδικά αν και ο/η σύντροφός μας βρίσκεται σε μια στρεσογόνα περίοδο.

  1. Αφουγκραζόμαστε και φροντίζουμε τον εαυτό μας

Όταν το στρες μπαίνει στη ζωή μας, η δυσφορία μας επικοινωνεί την ανάγκη να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό μας με έναν πιο συμπονετικό τρόπο. Εκτός από το να αναζητήσουμε τρυφερότητα και στήριξη από τους συντρόφους μας, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε στρατηγικές μείωσης του στρες που λειτουργούν όταν είμαστε μόνοι μας, είτε μέσω διαλογισμού, άσκησης ή απλά ύπνου.

Τέλος, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό. Όλοι βιώνουμε στρες και υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο που νιώθουν ακριβώς το ίδιο με εσάς αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αλλαγές στη σχέση των ζευγαριών που επέφερε η πανδημία

Πώς η δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις ενηλίκων

Άγχος στρες καθημερινότητα: Χρήσιμες συμβουλές αποφόρτισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Jade Stone : Τα ενεργειακά οφέλη της στην ψυχική υγεία

Jade Stone :  Ορισμένοι πιστεύουν ότι κρύσταλλοι και πέτρες μεταφέρουν ισχυρές ενέργειες που βοηθούν στη σωματική και συναισθηματική θεραπεία. Χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς για αιώνες. Διαφορετικοί κρύσταλλοι και πέτρες πιστεύεται ότι αξιοποιούν τις δικές τους ενέργειες και παρέχουν μοναδικά οφέλη.

Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα

Κολύμπι: Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι' αυτό το γεγονός.

Νευρικά ύπο διεγερμένη δραστηριότητα : Αίτια που την προκαλούν

Νευρικά ΥΠΟ διεγερμένη δραστηριότητα : Το τετάνιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών . Τις περισσότερες φορές, είναι ένα δραματικά χαμηλό επίπεδο ασβεστίου , επίσης γνωστό ως υποκαλιαιμία

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Την επομένη φορά που κάποιος μοιραστεί μαζί μου μια δική του δύσκολη στιγμή, αντί να πω: «Mην το σκέφτεσαι, μείνε θετικός-ή», μπορώ να πω: «Πες μου πώς νιώθεις. Σε ακούω» ή αντί για «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος», μπορώ να πω: «Είναι πολύ δύσκολο. Σε καταλαβαίνω».

Γιατί διαπράττουν το έγκλημα οι δράστες

Όταν λοιπόν ο δράστης ακούσει φράσεις όπως «έχω βρει άλλον/η σύντροφο», «θα σε χωρίσω» και άλλα, χάνει τον έλεγχο και πραγματοποιεί το έγκλημα με το ελάχιστο έναυσμα που μπορεί να του δοθεί.

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.

Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θυμάστε

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση είναι από καιρό γνωστό ότι βελτιώνει και διατηρεί βασικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η δυνατότητα προσοχής και συγκέντρωσης, η μάθηση και η μνήμη. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ενήλικες.