Ψυχική Υγεία

Σκύλος άνθρωπος: Μια αμφίδρομη σχέση αγάπης, υποστήριξης & αλληλεξάρτησης

Σκύλος άνθρωπος: Μια αμφίδρομη σχέση αγάπης, υποστήριξης & αλληλεξάρτησης

Σκύλος άνθρωπος: Πώς βιώνει ο σκύλος την σχέση του με τον άνθρωπο; Είμαστε άραγε πραγματικά ο καλύτερος φίλος του σκύλου ή μήπως απολαμβάνουμε το προνόμιο μόνο εμείς;

Πάντα τα σκυλιά αναφέρονται ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά πώς βιώνει ο σκύλος τη σχέση του με τον άνθρωπο; Η ικανοποίηση του να έχεις ένα σκύλο σχετίζεται με την ποιότητα ζωής τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του ίδιου του σκύλου. Η σχέση που αντιλαμβάνεται το αφεντικό με τον σκύλο του μπορεί άνετα να τεσταριστεί μέχρι ο σκύλος να μάθει να υπακούει. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και για τους δύο. Πρώτα για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος πρέπει να έχει μεγάλη υπομονη. Δεύτερον για τον σκύλο, ό οποίος θα πρέπει να μάθει να υπακούει κάποιους κανόνες για την αρμονική συμβίωση με το “αφεντικό” του. 

Πώς λειτουργεί η σχέση ανάμεσα στον σκύλο και τον άνθρωπο;

Μελέτες που περιλαμβάνουν λίγους δυσαρεστημένους ιδιοκτήτες σκύλων δεν αναφέρουν πουθενά την πιθανότητα εγκατάλειψης. Αντιθέτως αναφέρουν ότι, παρότι είναι απογοητευμένοι με κάποιες συμπεριφορές, ποτέ δεν θα άλλαζαν τις στιγμές ευτυχίας που έζησαν μαζί με το σκύλο τους. Τα αποτελέσματα αλληλεπίδρασης έδειξαν επίσης ότι η ανυπακοή του σκύλου έχει μικρότερη επιρροή στην ικανοποίηση ιδιοκτησίας σε περιπτώσεις υψηλών επιπέδων επιθετικότητας. Το να αποκτήσεις σκύλο, σου δίνει τη δυνατότητα της προσωπικής ανάπτυξης και ευημερίας. Θα νιώθετε ικανοποιημένος εκπληρώνοντας τις ψυχολογικές ανάγκες σας για αυτονομία και ικανότητα προσαρμογής.

Τα σκυλιά από την άλλη, επωφελούνται επίσης. Για παράδειγμα, επωφελούνται από την απόλαυση των αλληλεπιδράσεων με τον ιδιοκτήτη τους μέσω των χαδιών και της επιβράβευσης. Οι σκύλοι αναζήτησαν ενεργά την ανθρώπινη επαφή, γι’ αυτό αναζητούν διαρκώς το χάδι και τα παιχνίδια με το αφεντικό τους. Ωστόσο, υπάρχει ποικιλία όσον αφορά τις σχέσεις ιδιοκτήτη και σκύλου. Για παράδειγμα, τα σκυλιά μπορούν να θεωρηθούν ως αγαπημένοι σύντροφοι ή απλώς ως απασχόληση παιδιών, γεγονός που επηρεάζει το βαθμό στον οποίο τα δύο μέρη επωφελούνται από τη σχέση. Η ικανοποίηση από την ιδιοκτησία σκύλου αντανακλά πολλές πτυχές της σχέσης ιδιοκτήτη και σκύλου, όπως η δύναμη προσκόλλησης. Όταν αυτή η δύναμη προσκόλλησης διακυβεύεται, αυξάνεται ο κίνδυνος εγκατάλειψης του σκύλου. 

Ωστόσο, παραμένει σχετικά ασαφές τι κάνει τους ιδιοκτήτες σκύλων πολύ ικανοποιημένους με τον σκύλο τους. Τους ικανοποιεί το να μάθουν υπακοή στο σκύλο τους, το να έχουν μια συντροφιά ή το να τους περιμένει κάποιος στο σπίτι; Οποια και αν είναι η απάντηση, αυτό που ισχύει είναι ότι από την ώρα που κάποιος θα αποκτήσει σκύλο, δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης. Δημιουργείται μία σχέση που θα κρατήσει για πάντα και που οι αναμνήσεις που θα προσκομίσετε έχοντας έναν σκύλο, θα σας φέρνουν πάντοτε ένα πλατύ χαμόγελο κάθε φορά που θα τις σκέφτεστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να καταναλώσουν μπανάνες;

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας επιτεθεί ένας αδέσποτος σκύλος

O γαλλικός στρατός δοκιμάζει ρομποτικό σκύλο για να τον αξιοποιήσει στα πεδία των μαχών

Πώς να είσαι mindful: Η εμπειρία ενός σκύλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έναρξη του κολεγίου εγκυμονεί αυξημένο άγχος και κατάθλιψη

Καναδάς κολέγιο κατάθλιψη: Περίπου το 32% των ερωτηθέντων είχε άγχος στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και το 27% είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Έξι μήνες αργότερα, το 37% των μαθητών είχε συμπτώματα άγχους και το 33% παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και των ψυχιατρικών παθήσεων

Διαβήτης τύπου 2 και ψυχολογία: Οι επιστήμονες ερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχιατρικών παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών πίσω από τη σύνδεση. 

Συμβουλές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Κατάθλιψη Αντιμετώπιση: Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής σας ζωής, η κατάθλιψη μπορεί να έχει εξουθενωτικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας σας σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά αποδεδειγμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και να συνεχίσετε να ζείτε μια υγιή, παραγωγική ζωή.

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη.