Ψυχική Υγεία

Σαουδική Αραβία: Εργαζόμενες “αγκαλιάζουν” τα κομμένα μαλλιά

Σαουδική Αραβία: Εργαζόμενες “αγκαλιάζουν” τα κομμένα μαλλιά

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν απαγορεύονται πλέον σε συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις και το 2018 απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν.

Σαουδική Αραβία: Εργαζόμενες “αγκαλιάζουν” τα κομμένα μαλλιά Όταν η Σαουδάραβας γιατρός Safi πήρε νέα δουλειά σε ένα νοσοκομείο της πρωτεύουσας, αποφάσισε να αντισταθμίσει το τυπικό λευκό εργαστηριακό παλτό της με μια εμφάνιση που κάποτε θα θεωρούσε δραματική. Περπατώντας σε ένα κομμωτήριο του Ριάντ, είπε στον κομμωτή να κόψει τις μακριές, κυματιστές μπούκλες της μέχρι τον λαιμό της, ένα στυλ ολοένα και πιο δημοφιλές στις εργαζόμενες γυναίκες στο συντηρητικό βασίλειο.

Το κούρεμα –-γνωστό τοπικά με την αγγλική λέξη «boy»– έχει γίνει εντυπωσιακά ορατό στους δρόμους της πρωτεύουσας, και όχι μόνο επειδή οι γυναίκες δεν υποχρεούνται πλέον να φορούν μαντίλα χιτζάμπ στο πλαίσιο των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας.

Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό, ένα κεντρικό στοιχείο των κυβερνητικών προσπαθειών για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, πολλές περιγράφουν το κούρεμα «αγόρι» ως μια πρακτική, επαγγελματική εναλλακτική λύση στα πιο μακρύτερα στυλ που μπορεί να προτιμούσαν στις προεργασιακές τους ημέρες.

Για τη Safi, η οποία ζήτησε να αναγνωριστεί με ψευδώνυμο για να διατηρήσει την ανωνυμία της, το βλέμμα χρησιμεύει επίσης ως μια μορφή προστασίας από την ανεπιθύμητη ανδρική προσοχή, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στους ασθενείς της.

«Στους ανθρώπους αρέσει να βλέπουν τη θηλυκότητα στην εμφάνιση μιας γυναίκας», είπε. «Αυτό το στυλ είναι σαν μια ασπίδα που με προστατεύει από τους ανθρώπους και μου δίνει δύναμη». – Μια πρακτική εξοικονόμηση χρόνου – Σε ένα κομμωτήριο στο κέντρο του Ριάντ, η ζήτηση για το «boy» κούρεμα έχει εκτοξευθεί – με επτά ή οκτώ πελάτισσες στις 30 να το ζητούν κάθε μέρα, είπε ο κομμωτής Lamis. «Αυτή η εμφάνιση έχει γίνει πολύ δημοφιλής τώρα», είπε.

«Η ζήτηση για αυτό έχει αυξηθεί, ειδικά μετά την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας.

«Το γεγονός ότι πολλές γυναίκες δεν φορούν χιτζάμπ έχει αναδείξει τη διάδοσή του», ενώ ώθησε ακόμη περισσότερες πελάτισσες να το δοκιμάσουν, ειδικά γυναίκες στα τέλη της εφηβείας και στα είκοσί τους, είπε.

Η άρση της απαίτησης της μαντίλας είναι μόνο μία από τις πολλές αλλαγές που έχουν αναδιοργανώσει την καθημερινή ζωή για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας υπό τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο οποίος ονομάστηκε κληρονόμος του 86χρονου πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, πριν από πέντε χρόνια.

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν απαγορεύονται πλέον σε συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις και το 2018 απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν.

Το βασίλειο έχει επίσης χαλαρώσει τους λεγόμενους κανόνες κηδεμονίας, που σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν πλέον να αποκτούν διαβατήρια και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια ενός άνδρα συγγενή.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, συνοδεύτηκαν από καταστολή των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών, μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της διαφωνίας.

Η προσέλκυση περισσότερων γυναικών στην εργασία είναι μια σημαντική συνιστώσα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου Vision 2030 του πρίγκιπα Μοχάμεντ για να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο.

Το σχέδιο αρχικά ζητούσε οι γυναίκες να αντιπροσωπεύουν το 30 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά ήδη αυτό το ποσοστό έχει φτάσει το 36 τοις εκατό, είπε η βοηθός υπουργός Τουρισμού Πριγκίπισσα Χάιφα Αλ-Σαούντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα.

«Βλέπουμε γυναίκες σήμερα σε κάθε τύπο εργασίας», είπε η πριγκίπισσα Χάιφα, σημειώνοντας ότι το 42 τοις εκατό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανήκουν σε γυναίκες.

Πολλές εργαζόμενες γυναίκες που πήραν συνέντευξη από το Γαλλικό Πρακτορείο επαίνεσαν το κούρεμα  «αγόρι» ως εργαλείο για την πλοήγηση στη νέα τους επαγγελματική ζωή.

«Είμαι μια πρακτική γυναίκα και δεν έχω χρόνο να περιποιηθώ τα μαλλιά μου», είπε η Abeer Mohammed, μια 41χρονη μητέρα δύο παιδιών που διευθύνει ένα κατάστημα ανδρικών ρούχων. «Τα μαλλιά μου είναι σγουρά και αν τα μαλλιά μου μακραίνουν, θα πρέπει να αφιερώσω χρόνο που δεν έχω στη διάθεσή μου για να τα φροντίσω το πρωί». –

«Επίδειξη δύναμης» – Η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά θέσει εκτός νόμου τους άνδρες που «μιμούνται τις γυναίκες» ή φορούν γυναικεία ρούχα και το αντίστροφο.

Αλλά η Rose, μια 29χρονη πωλήτρια παπουτσιών σε ένα εμπορικό κέντρο του Ριάντ, βλέπει τα κοντά μαλλιά της ως ένα μέσο για να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της από τους άντρες, όχι να τους μιμηθεί. «Μου δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση… Νιώθω διαφορετική και μπορώ να κάνω ό,τι θέλω χωρίς την κηδεμονία κανενός», είπε η Rose, η οποία δεν ήθελε να δώσει το πλήρες όνομά της.

«Στην αρχή η οικογένειά μου απέρριψε την εμφάνιση, αλλά με τον καιρό το συνήθισαν», πρόσθεσε.

Αυτή η αποδοχή αντανακλά εν μέρει την επιρροή των Άραβων σταρ όπως η ηθοποιός Yasmin Raeis ή η τραγουδίστρια Shirene που έχουν υιοθετήσει το στυλ, είπε η Αιγύπτια στυλίστρια Mai Galal.

«Μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της με αυτόν τον τρόπο είναι μια γυναίκα της οποίας ο χαρακτήρας είναι δυνατός, επειδή δεν είναι εύκολο για τις γυναίκες να απαλλαγούν από τα μαλλιά τους», είπε η Galal στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Νουφ, η οποία εργάζεται σε κατάστημα καλλυντικών και προτίμησε να μην δώσει το όνομα της οικογένειάς της, περιέγραψε το μήνυμα του κουρέματος «αγοριού» ως εξής: «Θέλουμε να πούμε ότι υπάρχουμε και ότι ο ρόλος μας στην κοινωνία δεν διαφέρει πολύ από αυτόν των ανδρών.” Τα κοντά μαλλιά, πρόσθεσε, είναι «μια επίδειξη δύναμης των γυναικών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Σαουδική Αραβία δέχεται τους πρώτους ξένους προσκυνητές Χατζ από την αρχή της πανδημίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αμαυρώνει τις προετοιμασίες για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και αναγκάζει τη στροφή σε λιτά γεύματα

Ημέρα της Γυναίκας – Τι συνέβη στις 8 Μαρτίου του 1857 και γιατί γιορτάζουμε

Η Σαουδική Αραβία αναφέρει 21 νέα κρούσματα MERS

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.