Ψυχική Υγεία

Ψυχολόγος Φρανκ Μαρτέλα: “Όσα δεν κάνουν οι Φινλανδοί και δηλώνουν ευχαριστημένοι με τις ζωές τους”

Ψυχολόγος Φρανκ Μαρτέλα: “Όσα δεν κάνουν οι Φινλανδοί και δηλώνουν ευχαριστημένοι με τις ζωές τους”

Ο κ. Μαρτέλα αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερο πείραμα που έγινε το 2022 με ένα χαμένο πορτοφόλι. 192 πορτοφόλια σκορπίστηκαν σε 16 πόλεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να μετρηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών. Οι «αποδόσεις» στην πόλη του Ελσίνκι είναι εντυπωσιακές: τα 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους».

Ψυχολόγος Φρανκ Μαρτέλα: Σύμφωνα με άρθρο του cnbc.com, στην έρευνα που διεξήχθη το 2022, πολίτες από 156 χώρες του κόσμου κλήθηκαν να «αξιολογήσουν τις ζωές τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με το 0 να επιλέγεται για να αποδοθεί η χειρότερη δυνατή ποιότητα ζωής». Στο επίκεντρο βρέθηκαν παράγοντες, όπως, η κοινωνική πρόνοια, το προσδόκιμο ζωής, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς. Ο ψυχολόγος Φρανκ Μαρτέλα, μιλώντας στον ιστότοπο αναφέρει και εξηγεί όσα δεν κάνουν οι Φινλανδοί και δηλώνουν ευχαριστημένοι με τις ζωές τους, ενώ δίνει ορισμένες συμβουλές και σε όσους κατοικούν σε άλλες χώρες.

  1. Δεν συγκρίνουν ποτέ τους εαυτούς τους, με τους άλλους

Υπάρχει ένας δημοφιλής στίχος ενός Φινλανδού ποιητή που λέει «μην συγκρίνεις την ευτυχία σου και μην καυχιέσαι για αυτή». Οι Φινλανδοί φαίνεται πως υιοθετούν στο ακέραιο τη φράση αυτή και δεν επιδεικνύουν τον πλούτο και τα υλικά αγαθά τους. Ο κ. Μαρτέλα περιγράφει χαρακτηριστικά: «μια φορά είχα συναντήσει έναν από τους πιο πλούσιους Φινλανδούς. Προσπαθούσε να ανεβάσει το καρότσι του παιδιού του στο βαγόνι του τραμ». Συνέχισε λέγοντας ότι θα μπορούσε άνετα να έχει αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο ή ακόμη και να προσλάβει οδηγό, όμως εκείνος επιλέγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του. Εξήγησε ότι η επιτυχία στη Φινλανδία είναι ακριβώς αυτό, να μην ξεχωρίζεις από τους άλλους.

Tip Ευτυχίας: Επικεντρωθείτε περισσότερο στα πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους και χαρούμενες και λιγότερο σε αυτά που σας κάνουν να δείχνετε επιτυχημένοι. Το πρώτο βήμα προς την πραγματική ευτυχία είναι να ορίζετε εσείς τα πρότυπά σας αντί να συγκρίνεστε με τους άλλους.

  1. Δεν χάνουν την επαφή τους με τη φύση

Συνεχίζοντας, ο Φινλανδός ψυχολόγος ανέφερε πως «σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών πιστεύουν ότι η φύση είναι σημαντική γι’ αυτούς επειδή τους προσφέρει γαλήνη, ενέργεια και χαλάρωση». Στη Φινλανδία οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινές διακοπές. Οι περισσότεροι αξιοποιούν αυτόν τον χρόνο για να κάνουν εξορμήσεις στην εξοχή και να γίνουν ένα με τη φύση. Συμπληρώνει δε ότι «όσο λιγότερες είναι οι ανέσεις, ακόμη και σε σημείο να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, τόσο το καλύτερο».

Tip Ευτυχίας: Ο χρόνος που περνάμε στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητα και την ευεξία μας, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει την αίσθηση της προσωπικής ανάπτυξης. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εντάξουν το πράσινο στο περιβάλλον τους, ακόμη κι αν πρόκειται για μερικά φυτά στο σπίτι τους.

  1. Δείχνουν εμπιστοσύνη στην κοινότητα

Έρευνες δείχνουν ότι, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο χαρούμενοι είναι οι πολίτες της. Ο κ. Μαρτέλα αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερο πείραμα που έγινε το 2022 με ένα χαμένο πορτοφόλι. 192 πορτοφόλια σκορπίστηκαν σε 16 πόλεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να μετρηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών.

Οι «αποδόσεις» στην πόλη του Ελσίνκι είναι εντυπωσιακές: τα 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους». Οι Φινλανδοί έχουν την τάση να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και εκτιμούν την ειλικρίνεια. Εάν ξεχάσεις το λάπτοπ σου στη βιβλιοθήκη ή χάσεις το κινητό σου στο τρένο, μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι θα σου επιστραφεί. «Η εμπιστοσύνη, μάλιστα, αυτή χτίζεται από πολύ μικρή ηλικία, καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν σε συχνή βάση μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβούν από το σχολείο στο σπίτι τους, ενώ πολλές φορές παίζουν χωρίς επίβλεψη», ανέφερε ο ψυχολόγος.

Tip Ευτυχίας: Σκεφτείτε πώς μπορείτε να οικοδομήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη στην κοινότητα. Μικρές πράξεις, όπως, το να παραχωρήσετε τη θέση του τρένου σε κάποιον άλλο, μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο χρόνος στη φύση αυξάνει την ψυχική ευημερία μας

Πώς να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία το 2023;

Η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι 1 από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές ευτυχίας

5 Ψυχικά οφέλη της σωματικής άσκησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Λίγοι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν πραγματική χαρά στη χαρά της απώλειας

Ο Barry πρότεινε ότι το JOMO μπορεί να μην είναι μια σταθερή κατάσταση ή να συνδέεται με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αλλά μάλλον μια στιγμιαία φάση ανάγκης αποσύνδεσης. "Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως "ποια είναι η καλή δόση κοινωνικής αλληλεπίδρασης έναντι της αποδέσμευσης;" Νομίζω ότι αυτό θα διαφέρει για τον καθένα", είπε ο Barry.